Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2020,
11.28

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

5

Natisni članek

Termit Policija kriminalist Moravče odpadki

Sreda, 22. 7. 2020, 11.28

3 leta, 9 mesecev

Podjetje iz Moravč sumijo, da je zbiralo odpadke, ki jih ne bi smelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

5

Termit Moravče | Foto STA

Foto: STA

Ljubljanski kriminalisti so v začetku julija zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo in zoper odgovorne osebe podjetja z območja Moravč podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Neuradno gre za podjetje Termit.

Predkazenski postopek so kriminalisti začeli na podlagi kazenske ovadbe inšpektorata za okolje in prostor in ga izvajali z usmerjanjem Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Kriminalisti so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da so osumljeni od 2010 do sredine 2019 pri obratovanju naprave za predelavo odpadkov kršili določila Zakona o varstvu okolja (ZVO-1), s tem, da so obratovali v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem. 

Smetišče
Novice Smetimo vse več, ne vemo pa, kam z odpadki

"Poleg nenevarnih odpadkov v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem so zbirali tudi druge odpadke, za katere niso imeli okoljevarstvenega dovoljenja. Vseh odpadkov, za katere so sicer imeli okoljevarstveno dovoljenje, pa niso predelovali v skladu s tem dovoljenjem, temveč so nepredelane odpadke in tudi druge odpadke, za katere sploh niso imeli dovoljenja, prevažali na območje, namenjeno za sanacijo rudniških odkopov, kjer so jih nepredelane vgrajevali," so zapisali policisti.

Z  navedenim so povzročili nevarnost in dejansko škodo pri kakovosti zraka, zemlje in nevarnost ter škodo živalim in rastlinam. To je bilo potrjeno tudi s poročilom Agencije za okolje in prostor (ARSO), ki je bilo izdelano na podlagi vzorčenja in kemijskih analiz sanacijskega materiala, površinskih in podzemnih voda na območju odkopa, kjer deluje družba.

Zagrožena kazen za očitano dejanje je do osem let zapora.

Župan: Začetek postopka potrjuje vse dosedanje naše navedbe

Župan Občine Moravče Milan Balažic uradno s kazenskimi ovadbami v primeru Termita ni seznanjen. Je pa izrazil zadovoljstvo z razvojem dogodkov, saj "ta začetek postopka potrjuje vse dosedanje naše navedbe, da se na območju Občine Moravče dogajajo stvari, ki se ne bi smele dogajati in ki škodijo naravi, predvsem pa zdravju ljudi, ki živijo okoli območja deponije".

Vložitev kazenskih ovadb je zato Balažic pozdravil in izrazil pripravljenost pomagati, da se v nadaljevanju postopka pridobi dodatne dokaze, listine in argumente v zvezi s tem, kaj se na območju dogaja. Cilj občine je "priti do točke, ko se ta dejavnost zapre in s tem onemogoči nadaljnji škodljiv vpliv odlaganja nevarnih in strupenih snovi v samem središču Moravške doline".

 

Ne spreglejte