Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
17.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

7

Natisni članek

ustavno sodišče schengen Slovenija Avstrija mejna kontrola

Torek, 18. 4. 2023, 17.20

1 leto

Podaljšanje mejnega nadzora gre na avstrijsko ustavno sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

7

mejna kontrola | Mejne kontrole nasprotujejo sodbi Sodišča EU in kršijo pravico do enakosti državljanov pred zakonom in nadaljnje ustavnopravno zagotovljene pravice, je v sporočilu medijem zapisal Rudi Vouk iz odvetniške pisarne Grilc Vouk Škof v Celovcu. | Foto Klemen Korenjak

Mejne kontrole nasprotujejo sodbi Sodišča EU in kršijo pravico do enakosti državljanov pred zakonom in nadaljnje ustavnopravno zagotovljene pravice, je v sporočilu medijem zapisal Rudi Vouk iz odvetniške pisarne Grilc Vouk Škof v Celovcu.

Foto: Klemen Korenjak

Odvetnik Rudi Vouk iz odvetniške pisarne Grilc Vouk Škof v Celovcu je danes sporočil, da so v zvezi z nedavno odločitvijo Avstrije, da znova za pol leta podaljša nadzor na meji s Slovenijo, vložili pritožbo na avstrijsko ustavno sodišče. Namero o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in tudi z Madžarsko je Dunaj sporočil prejšnji teden.

V sporočilu odvetniške pisarne so med drugim navedli, da mejne kontrole nasprotujejo sodbi Sodišča EU in "kršijo pravico do enakosti državljanov pred zakonom in nadaljnje ustavnopravno zagotovljene pravice".

Odvetniška pisarna se pri tem med drugim sklicuje na sodbo Sodišča EU iz aprila lani. To je ugotovilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami EU, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Rudi Vouk | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko znova uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Avstrija se je pri tem za obdobje med majem 2016 in novembrom 2017 oprla na štiri zaporedna priporočila Sveta EU.

Brez dokazov o novi grožnji

Po mnenju Sodišča EU Avstrija od novembra 2017 ni dokazala obstoja nove grožnje. Sodišče v Luxembourgu je ugotovilo, da nadaljnje mejne kontrole brez dodatne utemeljitve niso bile več dovoljene in da Avstrija odtlej ne utemeljuje v zadostni meri, zakaj naj bi mejne kontrole s Slovenijo še naprej obstajale.

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je v začetku prejšnjega tedna sporočil avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Dunaj je medtem Evropsko komisijo tudi uradno obvestil o svoji nameri.

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je namero Avstrije označilo za nesprejemljivo in izrazilo obžalovanje za tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti. Zunanja ministrica Tanja Fajon je v telefonskem pogovoru avstrijskemu kolegu Alexandru Schallenbergu sporočila, da Slovenija ne želi zaostrovati prehoda meje, še posebej v luči bližajoče se turistične sezone.

Avstrija trdi, da so delovali v skladu s pravili

Da ni pravega razloga za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, je dejal tudi deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, čigar izjavo odvetniška pisarna prav tako povzema v svoji pritožbi.

Avstrijsko notranje ministrstvo je podaljšanje mejnega nadzora sicer utemeljilo z novimi grožnjami v zvezi z migracijami in varnostnim položajem v EU. Na kritike iz Ljubljane so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA odgovorili s trditvijo, da so podaljšanje nadzora opravili v skladu s schengenskimi pravili in odločitvami Sodišča EU.

Avstrija meja
Novice Avstrija razkrila razlog za nadzor na mejah, podaljšala ga bo tudi Nemčija
Tanja Fajon
Novice Fajonova avstrijskemu kolegu: Ne želimo zaostrovati prehoda meje
Peter Kaiser
Novice Kaiser: Za podaljšanje mejnega nadzora s Slovenijo ni pravega razloga
Novice Od danes deluje schengenski sistem SIS II
Ne spreglejte