Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2020,
16.36

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

13

Natisni članek

Zdravko Počivalšek zakon

Sreda, 7. 10. 2020, 16.36

3 leta, 6 mesecev

Počivalšek: Pripravili smo dober predlog združitve regulatorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

13

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da so na ministrstvu pripravili dober predlog zakona, po katerem bi osem regulatorskih agencij združili v dve agenciji. O kritikah teh regulatorjev pravi, da je pa pričakovati strinjanje tistih, ki naj bi bili reorganizirani, "malo preveč".

Razkužilo
Novice V večstanovanjskih stavbah obvezni razpršilniki za razkuževanje rok

"Gre za predlog, na kakšen način debirokratizirati pomembne procese, ki pomenijo več ali pa manj konkurenčne sposobnosti Slovenije kot celote in znotraj tega gospodarstva," je danes ob robu obiska vlade na Koroškem dejal Počivalšek, piše STA.

Verjame, da bo obstoječ predlog nadgrajen v smeri, da bo sprejemljiv

"Vsem kritikom smo prisluhnili. Verjamem, da smo pripravili dober predlog. Seveda pa je pričakovati strinjanje od tistih, ki naj bi bili reorganizirani, malo preveč. Verjamem, da bomo nadgradili obstoječ predlog v smeri, da bo sprejemljiv in efikasen," je dodal glede kritičnega odziva vseh agencij, ki jih predlog zadeva.

Predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), Javne agencije za civilno letalstvo RS (CAA) in Javne agencije za železniški promet RS (AŽP) v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo, poroča STA.

Janez Janša
Novice Janša razkril, kako bomo zajezili drugi val okužb #video

Vse agencije izrazile nestrinjanje s predlogom

Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) in Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Vodstvi obeh novoustanovljenih agencij bi imenovala vlada. Agencije, ki jih predlog zadeva, so predlog prejele minuli četrtek in imele za oddajo pripomb en dan časa. Vse agencije so v ponedeljek izrazile nestrinjanje s predlogom, med drugim ker da bo zmanjšal njihovo neodvisnost, ki jo zahtevajo evropske direktive. Agenciji za civilno letalstvo in za železniški promet sta poudarili tudi, da njune naloge niso povezane z delovanjem trga, nadzor katerega bi bil v pristojnosti agencije za trg in potrošnike.

Ogorčeni so tudi v opozicijskih strankah LMŠ, SD, SAB in Levica, kjer menijo, da gre za poskus političnega prevzema neodvisnih institucij in nastajanje avtokratskega nadzornega sistema. Na pobudo NSi je v torek o predlogu potekalo koalicijsko usklajevanje; kot so povedali v NSi, so izpostavili zlasti vprašanje usklajenosti takšnega ukrepa z evropskim pravnim redom.

Da je predlog nesprejemljiv in da mora biti umaknjen iz obravnave, so danes ocenili tudi v v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki združuje več sindikatov s člani v javnih agencijah. Menijo, da je predlog v pomembnih delih v nasprotju z evropskimi direktivami, in pričakujejo, da bodo socialni partnerji povabljeni k sodelovanju pri pripravi morebitnega novega predloga zakona, k nadaljnji razpravi pa tudi ostali deležniki, še navaja STA.

kongres stranke DESUS Karel Erjavec.
Novice Karl Erjavec si želi nazaj, kandidiral bo za predsednika DeSUS #video
Ne spreglejte