Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2020,
10.57

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,09

146

Natisni članek

vlada Janez Janša Janez Janša DeSUS Aleksandra Pivec

Torek, 6. 10. 2020, 10.57

3 leta, 6 mesecev

Je DeSUS po odstopu Pivčeve pred razpadom?

Karl Erjavec si želi nazaj, kandidiral bo za predsednika DeSUS #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,09

146

Nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je eden od kandidatov za novega predsednika stranke. Podpredsednica stranke Anita Manfreda, ki je veljala za del ožje ekipe nekdanje predsednice stranke Aleksandre Pivec, pa je medtem danes odstopila s te funkcije, prav tako je zapustila stranko. Napovedujejo tudi odstopa preostalih dveh podpredsednikov stranke, v prihodnjih dneh pa naj bi več občinskih odborov razpravljalo o morebitnem izstopu iz DeSUS. 

V DeSUS po odstopu predsednice Aleksandre Pivec do sobote opolnoči zbirajo kandidature za predsednika stranke. Pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska je izrazila podporo Karlu Erjavcu za vnovičnega predsednika in ga organom stranke predlagala za kandidata za predsednika, Erjavec pa je h kandidaturi že podal soglasje, je za STA pojasnila vodja pokrajinske organizacije Julijana Bizjak Mlakar. O novem vodstvu bo kongres DeSUS odločal novembra. Portal 24ur.com piše, da Erjavec intenzivno preverja podporo na terenu.

Gantar: Potrebujemo kandidata, ki je izkušen

Začasni vodja DeSUS Tomaž Gantar je danes na vprašanje, ali bi sam podprl Erjavca, odgovoril posredno. "Moje mnenje je, da potrebujemo kandidata, ki je izkušen, pozna politiko in delovanje koalicije, in tu se krog kandidatov močno zoži. Bojim se, da brez tega, da stranko prevzame nekdo, ki ima izkušnje, ne bo šlo," je dejal po navedbah STA.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva odstopila kot ministrica in izstopila iz DeSUS #video

"Mi si želimo predvsem, da bo novi predsednika član oziroma članica, ki je že vsaj pet let v stranki, in da ima določene izkušnje z vodenjem, če že ne stranke, pa vsaj kake druge institucije v državi," pa je po pisanju STA dejal vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša

"Odločitev o sodelovanju v koaliciji ni v rokah samo enega človeka"

Tako Gantar kot Jurša sta si enotna, da prihod kateregakoli predsednika na čelo DeSUS sam po sebi ne more prinesti odločitve, da stranka več ne bi bila del koalicije. "Odločitev o sodelovanju v koaliciji namreč ni v rokah samo enega človeka. Tema o izstopu bi se lahko odprla šele, če bi stvari potekale v napačno smer, denimo da se ne bi izvrševalo koalicijskega programa ali bi se sprejemale odločitve, ki niso v skladu z videnji DeSUS. V tem trenutku razloga za odpiranje te teme ne vidim," je dejal Gantar po pisanju STA.

Tudi Jurša je dejal, da vprašanje obstoja v koaliciji ni vprašanje ene osebe, ampak organov stranke, še posebej pa poslanske skupine: "V poslanski skupini smo začrtali svojo pot in smo rekli, kako in na kakšen način bomo sodelovali v koaliciji. Povedali smo tudi, kdaj bomo delali analize. Prvo analizo bomo izvedli po enem letu te vlade in videli, kaj je bilo narejenega iz koalicijske pogodbe. V kolikor bo rezultat dober, ostanemo mogoče tudi do rednih volitev, v kolikor ne bo dober, pa je edina pot izstop iz koalicije. Ampak prepričan sem, da nam trenutno dobro kaže."

Je DeSUS po odstopu Pivčeve pred razpadom?

Medtem je iz stranke izstopila podpredsednica DeSUS Anita Manfreda, ki je v DeSUS vstopila ob državnozborskih volitvah leta 2014.  V svoji odstopni izjavi je zapisala, da so bila v njenem delovanju tudi v stranki DeSUS vedno glavna vodila delati dobro za ljudi, prisluhniti njihovim potrebam, vzpostavljati dobre temelje za sodelovanje in iskati rešitve za napredne spremembe.

Ali odstop ministrice Aleksandre Pivec pomeni konec njene politične kariere?

  • Da.
    28,01 %
    1116 glasov
  • Ne.
    71,99 %
    2868 glasov
Oddanih 3984 glasov

 

Manfreda po odstopu Pivčeve prva zapustila DeSUS

"Danes se v stranki DeSUS, upoštevajoč nedavne dogodke in nestrinjanja, ne vidim več. Zanosu in želji stranke narediti nekaj dobrega za ljudi so krila prestrigli drugi interesi, kar je popolnoma v nasprotju z mojimi načeli," je pojasnila Manfreda. Kot je dodala, so "nizkotni prijemi omalovaževanja dela" Pivčeve pokazali, da smo še daleč od družbe, ki spoštuje in ceni rezultate. Po njenem mnenju se bo to zagotovo poznalo na izrazito zmanjšanem zaupanju mladega usposobljenega kadra v potenciale DeSUS.

Aleksandra Pivec je v ponedeljek odstopila s položaja kmetijske ministrice, izstopila pa je tudi iz stranke DeSUS. | Foto: STA , Aleksandra Pivec je v ponedeljek odstopila s položaja kmetijske ministrice, izstopila pa je tudi iz stranke DeSUS. Foto: STA ,

Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS, sta enake poteze napovedala preostala dva podpredsednika Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Kolmaničeva je za STA dejala, da te informacije še noče komentirati, češ da je za to še prezgodaj. Balažek je dejal, da ni napovedal nobenega odstopa, saj ne vidi razloga za to potezo. Po Ujčičevih navedbah so prav tako napovedali razpravo o morebitnem izstopu iz stranke v 16 občinskih odborih, med drugim tudi v mariborskem.

Potrdil je, da se pojavljajo ideje, da bi tisti, ki bodo zapustili DeSUS, ustanovili novo stranko. O tem bo po njegovih besedah v prihodnjih dveh tednih razmislila Pivčeva, na podlagi tega bodo potem naredili strategijo. V stranki DeSUS so za STA potrdili, da so prejeli odstopno izjavo Manfrede. Prav tako so potrdili, da so sklicane seje za vse pokrajinske odbore DeSUS, a vsebina naj bi bila evidentiranje kandidatov za prihajajoči kongres stranke.

Janez Janša
Novice Janša v državni zbor že poslal ime za novega ministra

Jurša: Odhajajo tisti, ki so v stranko prišli pred kratkim

Določene izstope je pričakoval tudi Jurša. Po prepričanju Jurše se za izstop iz stranke zdaj odločajo predvsem tisti, ki so vanjo prišli pred kratkim. "Imeli so neke določene interese in ker ne vidijo možnosti, da bi jih lahko izpeljali z novim vodstvom, so se odločili za izstop," je dejal po pisanju STA.

Tomaž Gantar, Anita Manfreda in Aleksandra Pivec na kongresu DeSUS | Foto: STA , Tomaž Gantar, Anita Manfreda in Aleksandra Pivec na kongresu DeSUS Foto: STA ,

Po mnenju Jurše pa vsi ne bodo šli. "DeSUS ima več kot 200 občinskih odborov, tako da je pričakovati, da kakšen odbor tudi odstopi, ampak mislim, da številka ne bo tako visoka. Mi si želimo, da vsi tisti, ki so v stranki, v njej tudi ostanejo in ji pomagajo, da se konsolidira," je dejal.

Gantarja izstopi niso presenetili

Za Gantarja zadnji izstopi iz stranke niso presenečenje, "saj vsaka sprememba vodstva v katerikoli stranki povzroči tudi določene premike članstva", je dejal za STA. Gantar ocenjuje, da je zdaj končano eno od težjih obdobij, za v prihodnje pa se nameravajo znova posvetiti poenotenju stranke in delu v koaliciji, je napovedal po poročanju STA.

Tomaž Gantar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Izstopi ne pomenijo konca stranke

Nekateri člani, ki so izstopili iz DeSUS ali pa izstop še napovedujejo, omenjajo možnost ustanovitve nove stranke. Gantarja slednje ne skrbi preveč: "V kolikor se bo to zgodilo, jim želim veliko sreče. Je pa treba vedeti, da ima DeSUS veliko prednost, saj bo drugo leto 30 let, kar obstaja. In začeti na novo, glede na izkušnje z novimi strankami, ni enostavno." Jurša je prepričan, da izstopi in morebitna ustanovitev nove stranke ne pomenijo konec DeSUS, piše STA.

Pivčeva pred glasovanjem odstopila kot ministrica

Pivčeva je sicer v ponedeljek, preden bi moral državni zbor odločati o predlogu za njeno razrešitev s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sama odstopila. Ob tem je tudi izstopila iz DeSUS. Poleti se je namreč morala otepati očitkov zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob svojih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Sama s te funkcije ni hotela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev. Državni zbor se je z njenim odstopom že seznanil. Premier Janez Janša je v državni zbor že poslal predlog, da se na položaj novega kmetijskega ministra imenuje dozdajšnjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. Seja odbora državnega zbora za kmetijstvo, na kateri se bo zagovarjal Podgoršek, še ni sklicana, so sporočili iz državnega zbora.

Ne spreglejte