Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2020,
8.03

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,49

112

Natisni članek

odstop Državni zbor Janez Janša Janez Janša Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 5. 10. 2020, 8.03

3 leta, 6 mesecev

Pivčeva odstopila kot ministrica in izstopila iz DeSUS #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,49

112

Aleksandra Pivec je med današnjo sejo DZ o njeni razrešitvi sama odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, ki ne sprejema posameznikov, ki delajo v korist ljudi. Hkrati je dejala, da izstopa iz stranke DeSUS.

Poslanci so danes na izredni seji razpravljali o predlogu za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki so ji zaradi očitkov o spornem ravnanju hrbet obrnili tudi v stranki DeSUS, ki jo je do nedavnega vodila. Razrešitev Pivčeve je na pobudo DeSUS predlagal premier Janez Janša. A ministrica je na seji DZ povedala, da odstopa z mesta ministrice in izstopa iz stranke DeSUS.

Janša je obvestilo o odstopu poslal v državni zbor, kjer so se poslanci z odstopom seznanili in nato zaključili s sejo. Pivčeva sicer do imenovanja novega ministra opravlja tekoče posle. Janša je v državni zbor danes že poslal predlog za novega ministra.

Ali odstop ministrice Aleksandre Pivec pomeni konec njene politične kariere?

  • Da.
    28,01 %
    1116 glasov
  • Ne.
    71,99 %
    2868 glasov
Oddanih 3984 glasov
Janez Janša
Novice Janša v državni zbor že poslal ime za novega ministra
Pivčeva se je morala poleti spoprijeti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica, poroča STA.

Ni želela, da ji z glasovanjem sodi politika

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA , Pivčeva, kot je dejala, želi s svojim odstopom olajšati odločitev tistim poslancem, ki znajo ceniti rezultate njenega dela in so se znašli pred zahtevno odločitvijo, ko bi se morali zaradi političnih preračunavanj odločiti drugače, kot jim narekuje vest. "Ker vas na očeh javnosti ne želim postaviti v položaj, ko morate spregledati dobro delo in se odločiti drugače zaradi političnega dogovora, sem sprejela odločitev, da podam svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta ministrice," je dejala po navedbah STA.

Po njenih besedah odstopa tudi, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, "ki ne sprejema posameznikov, ki si prizadevajo delati v dobro ljudi in ne političnih elit ali posameznikov".

Delo te vlade "najbolj uspešno in učinkovito"

Svoje delo je ocenila kot dobro, hkrati pa je kot dobro ocenila tudi delo vlade, v kateri je bila ministrica: "To je bilo moje delo v tretji vladi in mirno lahko povem, da je bilo delo te vlade najbolj uspešno in učinkovito, kar dokazujejo tudi naši doseženi rezultati."

Izstopila je tudi iz stranke DeSUS

Iz DeSUS pa Pivčeva, kot je dejala, odstopa, ker poslanski skupini stranke ni bil zadosti njen odstop z mesta predsednice stranke in je iskala nadalje možnosti za njeno "odstranitev iz političnega prostora z današnjim predlogom za razrešitev, kljub temu da smo v vladi uspešno izpolnjevali koalicijske zaveze", piše STA.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. | Foto: Ana Kovač Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Foto: Ana Kovač

Še vedno se, kot je dejala, v stranki ukvarjajo tudi s tem, da bi ji onemogočili kandidirati za predsednico na prihodnjem kongresu DeSUS, čeprav za njeno kandidaturo "še vedno obstaja podpora terena in kljub temu da so z dosedanjimi dejanji že pripeljali do tega, da so številni odbori in posamezniki že pripravili svoje odstopne izjave iz stranke, kar vodi do njenega popolnega razpada". "Zdaj se iščejo tudi možnosti za mojo izključitev iz DeSUS. Ta trud vam želim dragi poslanci prihraniti in vam sama izročam svojo izstopno izjavo iz DeSUS z današnjim dnem," je dejala.

Ocenjuje, da je delala dobro

Pivčeva je po seji v izjavi za medije dejala, da so na kmetijskem ministrstvu delali predano in dobro. Opozorila je, da se ji je sodilo le na podlagi različnih informacij, ki so prihajale v javnost, a da do tega trenutka ni "nobene sodbe organov, ki so za to pristojni". "Vem, da marsikdo od poslancev ve, da smo delali dobro. Želela sem jim prihraniti, da bi se odločali med dobrim delom in vprašanjem diskreditacije," je pojasnila v izjavi za medije v DZ, navaja STA.

Za Juršo odstop pričakovan, a pozen

Franc Jurša. Desus. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Po tem ko je Aleksandra Pivec odstopila z mesta ministrice in izstopila iz DeSUS, vodja strankinih poslancev Franc Jurša ocenjuje, da stranko do kongresa čakajo "napeti časi". Odstop z mesta ministrice je, tako Jurša, pričakovan, a pozen. Meni, da bi morala odstopiti že prej.

Izstopu iz stranke pa bodo verjeli šele, ko bodo videli izstopno izjavo, je dodal. "Glede na to, da Pivčeva zelo rada spreminja odstopne izjave, tudi v tem primeru ne moremo verjeti, da je to dejansko naredila," je pojasnil po koncu seje.

Zaslišanje novega kmetijskega ministra v DZ je, tako Jurša, pričakovati že konec tega tedna oziroma v začetku naslednjega. V DeSUS so že povedali, da za novega kmetijskega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška.

Ogovarjati na vprašanje, kdo bo prevzel vodenje stranke, je prezgodaj, je povedal Jurša. Kot je pojasnil, nima niti podatkov o tem, kdo bo na prihajajočem kongresu kandidiral za predsednika stranke, niti o tem, ali je že kdo podal izjavo o kandidaturi.

Glede že napovedane kandidature Pivčeve za predsednico DeSUS pa je Jurša odgovoril, da lahko iz stranke izstopiš in se ponovno včlaniš ter lahko ponovno kandidira. Sicer pričakujejo, da bo vodenje stranke prevzel nekdo, ki ima v stranki "določen staž in ki je pripravljen narediti vse, da bi stranka prestopila parlamentarni prag". Bo pa oseba, ki bo prevzela vodenje stranke, morala postati tudi članica vlade. "Predsednik vlade na tem vztraja in mislim, da v tem primeru ne bo drugače," je še dodal Jurša. (STA)

Za predsednico DeSUS se ne bo potegovala

Glede delovanja v stranki DeSUS pa je Pivčeva danes poudarila, da se je nezadovoljstvo stranke reševalo preveč na očeh javnosti. Sama si je želela, da se ta vprašanja rešujejo znotraj stranke. Javno razreševanje težav pa je, tako Pivčeva, privedlo tudi do padca stranke na javnomnenjskih lestvicah. Pivčeva, ki je danes pojasnila, da izstopa tudi iz stranke DeSUS, ni želela komentirati govoric o morebitni kandidaturi nekdanjega prvaka stranke Karla Erjavca na prihajajočem kongresu stranke, saj pristanka h kandidaturi ni videla. Ker na kongresu lahko kandidirajo samo člani stranke, pa se za ta položaj ne bo potegovala, je napovedala.

Nadaljevala bo delo v politiki

Zanikala je tudi, da bi imela povabilo v katero od drugih strank, da bi ustanavljala svojo ali pa se zaposlila v kabinetu predsednika vlade. Je pa poudarila, da bo kljub odstopu zagotovo nadaljevala delo v politiki, a si bo pred tem vzela nekaj časa za premislek. "V politiko sem vstopila, ker sem resnično želela pošteno delati, spreminjati stvari na področju, ki je bilo v moji pristojnosti," je pojasnila. Kot je dodala, na političnem prostoru ostajajo odprti številni načrti in priložnosti, poroča STA. Pivčeva je še napovedala, da bo nadomestilo, ki ji pripada po odstopu, nekaj časa koristila. "Zagotovo pa ne dolgo. Tudi sama si želim najti neko novo poslovno priložnost," je še pojasnila.

Z odstopom prehitela DZ

S svojim odstopom je Pivčeva želela prehiteti DZ, da bi glasoval o predlogu predsednika vlade za njeno razrešitev, ki so mu sicer v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedale podporo vse stranke v DZ, razen SNS.

Sejo so na predlog poslanca NSi Jožefa Horvata prekinili, a le do 18. ure. Čakali so namreč obvestilo premierja Janše, ki ga danes na seji ni bilo, o odstopu Pivčeve. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) namreč točke ni želela dokončno prekiniti, dokler DZ ni prejel tega obvestila. Njeno strogo sledenje poslovniku DZ je, kot kaže, posledica nezaupanja ob nedavnem odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, o katerem DZ nikoli ni bil obveščen, piše STA.

Predsednik vlade ima zdaj  še 10 dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam oz. jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ.

Peter Jančič
Mnenja Laganje z montiranjem posnetka Janše

"Davkoplačevalci in volivci si zaslužijo vpogled v ozadja zakulisne igre"

Pivčeva je v objavi na družbenem omrežju Facebook pred današnjo razpravo zapisala, da je današnji dan "pomemben mejnik v političnem prostoru Slovenije". Kot je poudarila, smo z njim prišli do dolgega obdobja medijskih in političnih diskreditacij na njen račun, ob tem pa je dodala, da je očitno postala "moteč element slovenskega političnega prostora".

Spoštovane moje podpornice in podporniki, dragi prijatelji 🍀 Danes zaključujem priprave na jutrišnji pomembni dan....

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Nedelja, 04. oktober 2020

"Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo. Stopnjeval se je od najave kandidature za predsednico stranke DeSUS prek vstopa stranke v desnosredinsko koalicijo pa vse do današnjega dne, ko se me umika tudi s funkcije ministrice. Zato si organizatorji zaslužijo posebno priznanje, davkoplačevalci in volivci pa vpogled v ozadje zakulisne igre, kjer štejejo osebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjene v ozadje," je poudarila Pivčeva.

"Ker so številni od mojih začrtanih projektov, ki jih Slovenija in slovensko podeželje potrebujeta, ostali nedokončani, moj umik ne pomeni konca mojega političnega delovanja, ampak predstavlja zgolj izziv za nov začetek," je še zapisala Pivčeva.

Pivčeva v govoru: Gre za najbolj pritlehno rušenje politika v zgodovini Slovenije

Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo, je na seji DZ dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Poudarila je, da to ni konec njenega političnega delovanja, temveč "zgolj izziv za nov začetek".

Kot je dejala ministrica, današnji dan predstavlja zaključek dolgega obdobja "medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteči element slovenskega političnega prostora". Rušenje se je po njenih besedah stopnjevalo vse od njene kandidature za predsednico DeSUS.

Davkoplačevalci in volivci si po njenih besedah zaslužijo vpogled v "ozadje zakulisne igre, kjer štejejo le zasebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjene v ozadje". Poslancem je očitala, da jo razrešujejo zato, ker je pri svojem delu dajala prednost dejanskim težavam skromnih ljudi ter se posvečala kmetom, gozdarjem, ribičem, obrtnikom, starejšim in vsem ostalim državljanom.

Poudarila je, da je pri delu niso vodili interesi stranke in političnih elit: "Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. Moje nasprotovanje temu je očitno prepoznano kot napaka, vendar bi to po mojem prepričanju moralo postati model delovanja vsakega resnega politika."

Delo je opravljala tudi ob koncih tedna in praznikih, je poudarila. "In tu se pojavijo grehi, ki mi jih očitate," je dejala in kot "največji greh" izpostavila to, da je med službenimi obveznostmi ob koncih tedna čas posvetila tudi družini.

"Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so postali največji korupcijski škandal v Sloveniji," je dejala in opozorila na številne druge primere korupcije v državi, ki so po njenih besedah bistveno bolj problematični, a očitno ne za širšo javnost.

"Tukaj si ne zatiskajmo oči. Ravno moj boj proti korupciji v slovenskih gozdovih in razkritje kraj lesa iz njih je eden glavnih vzrokov, zakaj zahtevate mojo razrešitev. Namen razrešitve je, da se zadevi ne pride do konca," je dejala.

Zagovornikom njene razrešitve je očitala tudi, da jih ne zanimajo dosežki ministrstva pod njenim vodstvom. Pri tem je med drugim naštela povečanje proračuna ministrstva za 143 milijonov evrov, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih in spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev. "Ti dosežki in vsi ostali za poslance DeSUS očitno ne štejejo nič," je dodala.

Na osnovi odzivov s terena ve, da delo nje in njene ekipe cenijo tisti, ki jim je bila namenjena njihova pozornost, je poudarila. "Številni od mojih začrtanih projektov tako ostajajo nedokončani, zato bom razmislila, kako lahko tudi v bodoče pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti doslej obnašala mačehovsko. Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, temveč predstavlja zgolj izziv za nov začetek," je še poudarila. (STA)

Preden je podala odstop, so svoj pogled na položaj Pivčeve sicer podale poslanske skupine. Tomaž Lisec (SDS) je poudaril, da v njihovi poslanski skupini spoštujejo željo koalicijske partnerice DeSUS. Pivčevi pa se je zahvalil za njeno "učinkovito in predvsem konkretno delo na področju resorja, ki ga je vodila". Dodal je, da si v SDS želijo z novim ministrom "nadaljevanje pomembnih zgodb, ki jih kmetijstvo v Sloveniji potrebuje".

Janja Sluga (SMC) je ocenila, da predlog predsednika vlade za razrešitev Pivčeve ni lov na čarovnice in ni posledica nezmožnosti koalicije, da doseže dogovor o njenem častnem odstopu, je pa posledica tega, da ministrica nima zaupanja organov DeSUS in lastne poslanske skupine.

Jožef Horvat (NSi) je poudaril, da v njihovi poslanski skupini nimajo pomembnih pripomb ali kritik na delo, ki ga je Pivčeva opravljala kot kmetijska ministrica. V NSi zato po njegovih besedah obžalujejo, da je sploh prišlo do parlamentarne razprave o njeni razrešitvi.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) pa je denimo ocenil, da je korupcija v Sloveniji zelo razširjen pojem, "ampak če pogledamo, kje in pri komu, bomo prišli do kakšnih drugih imen, ne do imena gospe Pivčeve," je dejal v njen zagovor.

Robert Pavšič (LMŠ) pa je ocenil, da Pivčeva ni zatajila le kot neetična političarka, temveč je tudi strokovno povsem zanemarila svoj resor. Dejal je, da pa se nima smisla slepiti, da bi razrešitev ministrice uspela, če bi bila Pivčeva članica SDS.

Matej T. Vatovec (Levica) je dejal, da je Pivčeva s svojimi dejanji in obnašanjem pravzaprav simptom vsega, kar je narobe z aktualno vlado. Po njegovih besedah "je simptom odtujenosti političnih elit od ljudi, simptom postavljanja lastnih interesov pred interese skupnosti, je simptom politike, ki svojo korupcijo in slo po oblasti brani z vsemi sredstvi".

Matjaž Han (SD) je, še preden je Pivčeva odstopila, izpostavil odgovornost. "Žalostna je ta ignoranca, tudi tistih najbolj minimalnih zakonitosti, s strani najvišjih političnih funkcionarjev, ki bi jo morali imeti zaradi odgovornosti do ljudi in do naše domovine, do naše države, pa te odgovornosti kar ni in ni na vidiku," je opozoril.

Maša Kociper (SAB) je dejala, da bi predsednik vlade Janša lahko "to agonijo" prekinil že davno, pa je ni, saj mu ustreza. "Ustreza mu, da se vsi ukvarjajo z ministrico Pivec in stranko DeSUS, on pa mirno v ozadju našo državo spreminja v drugo republiko," je bila kritična. Pri tem je spomnila, da je Pivčeva po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije kršila zakonodajo.

Franc Jurša (DeSUS) pa je opozoril, da to, kar se je dogajalo v primeru Pivčeve ni koristilo niti DeSUS niti njeni poslanski skupini. "Ampak drugega izhoda dejansko poslanci in tudi stranka nismo imeli," je dejal. Izrazil je obžalovanje, da zadeve niso uspeli reševati in rešiti znotraj stranke, ampak je prišla v javnost. (STA)

Ne spreglejte