SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V večstanovanjskih stavbah obvezni razpršilniki za razkuževanje rok

0,14

termometer

Razkužilo
Upravniki večstanovanjskih stavb morajo razpršilnike namestiti ob vhodu stavbo in dvigalo, če ga stavba ima. Foto: Getty Images

Upravniki večstanovanjskih stavb bodo morali od danes poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok, da bi bilo tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom čim manjše. Razpršilniki morajo biti na voljo ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga stavba ima. Tako namreč določa vladni odlok, ki je začel veljati danes.

Namestitev razpršilnikov glede na odlok opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik na razpolago nima dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba, piše STA. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki. Vlada bo na vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ki cilja na zmanjševanje tveganja širjenja okužbe z novim koronavirusom. Ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oziroma odpravi.

Stanovanjski bloki Novice Nov vladni odlok povzroča sive lase upravnikom blokov

Obvezno razkuževanje površin razburilo lastnike in stanovalce

Lastnike in stanovalce v večstanovanjskih stavbah ter upravnike stavb je spomladi precej razburjala obveznost razkuževanja določenih površin dvakrat na dan. Marsikje je ukrep prinesel tudi višje položnice. Tokratni odlok pa za Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije ni sporen. Spomladi je bilo sporno obvezno razkuževanje določenih površin, ker so tudi strokovnjaki menili, da to ni najbolj učinkovito, je za STA dejal direktor zbornice Boštjan Udovič. Namestitev razpršilnikov, kar določa tokratni odlok, pa so upravnikom priporočali že takoj ob nastopu epidemije, je spomnil.

Vlada je ukrep, po katerem je bilo treba določene površine razkuževati, odpravila 14. maja, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so nato pripravili priporočila za čiščenje skupnih prostorov in opreme. Z vodo in detergentom je treba čistiti predvsem kljuke, stikala in ograje, ob vhod namestiti razkužilo za roke, skupni prostori pa se morajo večkrat na dan zračiti, so takrat opozorili na NIJZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin