SiolNET. Novice Slovenija
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek napovedal dodatno pomoč slovenskemu turizmu

0,64

termometer

Portorož plaža | Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek odpiranje manjših turističnih nastanitev pričakuje še v tem mesecu. | Foto: Tina Deu
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek odpiranje manjših turističnih nastanitev pričakuje še v tem mesecu. Foto: Tina Deu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, med drugim sofinanciranje čakanja na delo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Odpiranje manjših nastanitev minister pričakuje še v tem mesecu.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred začetkom srečanja strokovnega sveta za turizem zatrdil, da turizem "lahko računa na dodatno pomoč države". S predstavniki turističnega gospodarstva in relevantnih institucij želi minister danes govoriti predvsem o dveh temah: dodatnih ukrepih za pomoč panogi ter standardih, ki bodo veljali za gostinske in turistične obrate v času ponovnega zagona, poroča STA.

Koronavirus infekcijska klinika Novice Že drugi dan brez novih okužb, umrl še en človek

Počivalšek: Turizem je prvi doživel vpliv krize s koronavirusom

O novih standardih delovanja bo s svetom danes razpravljal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. V luči želje po boljšem povezovanju turizma in kmetijstva, ki bi lahko prineslo nov zagon slovenskemu podeželju, pa je na sejo sveta Počivalšek povabil tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Med konkretnimi predlogi je gospodarski minister Zdravko Počivalšek izpostavil podaljšanje ukrepa državnega sofinanciranja čakanja na delo za turistično panogo, in sicer za štiri mesece ali celo do konca leta. | Foto: STA, Wikipedia Med konkretnimi predlogi je gospodarski minister Zdravko Počivalšek izpostavil podaljšanje ukrepa državnega sofinanciranja čakanja na delo za turistično panogo, in sicer za štiri mesece ali celo do konca leta. Foto: STA, Wikipedia

Med konkretnimi predlogi je Počivalšek izpostavil podaljšanje ukrepa državnega sofincaniranja čakanja na delo za turistično panogo, in sicer za štiri mesece ali celo do konca leta. "Turizem je prvi doživel vpliv krize s koronavirusom in bo, tudi zaradi navezave na tuje goste, kasneje v polni meri zagnal svoje delovanje," je takšen predlog utemeljil Počivalšek.

Prav tako bi bilo po njegovih ocenah smiselno ustanoviti sklad, ki bi z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi posojili omogočil podjetjem tekoče poslovanje in nov investicijski zagon. Delovanje panoge bo namreč treba prilagoditi novim standardom, je spomnil gospodarski minister.

Erik Brecelj Novice Brecelj: Nisem obtožil zdravnikov v Celju

Turizmu grozi od 25- do 70-odstotni upad prihodkov

Ocene o tem, kakšen padec zaradi epidemije novega koronavirusa letos grozi slovenskemu turizmu, so zelo različne, lahko gre za od 25- pa do več kot 70-odstotni padec, je spomnil Počivalšek. Po njegovih besedah bo upad dohodkov v panogi odvisen tudi od hitrosti odpiranja meja. "Osnova je epidemiološka slika, ki nam trenutno daje optimistično podlago," je dejal minister.

Ocene o tem, kakšen padec zaradi epidemije novega koronavirusa letos grozi slovenskemu turizmu, so zelo različne, lahko gre za od 25- pa do več kot 70-odstotni padec, je spomnil Počivalšek.  | Foto: Getty Images Ocene o tem, kakšen padec zaradi epidemije novega koronavirusa letos grozi slovenskemu turizmu, so zelo različne, lahko gre za od 25- pa do več kot 70-odstotni padec, je spomnil Počivalšek. Foto: Getty Images

Tako so pripravili urnik postopnega odpiranja dejavnosti. Terase lokalov se odpirajo danes, v nadaljevanju pa bi lahko še v prvi polovici maja vrata odprli manjši nastanitveni ponudniki, v drugi polovici meseca ali v juniju pa bi sledili večji koraki. Ob tem je Počivalšek opozoril, da določenih aktivnosti še kar nekaj časa ne bo, na primer večjih prireditev predvidoma ne bo vse do konca leta.

koronavirus Italija Novice V Italiji glede na prejšnja leta skoraj polovica več umrlih #video

Hrvaška in Slovenija bosta določili protokol prihodov na turistične destinacije

Počivalšek je spomnil tudi na obisk pri hrvaškem ministru za turizem Gariju Cappelliju prejšnji teden, ko sta se dogovorila za postopno odpiranje slovensko-hrvaške meje za slovenske lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, v drugem koraku pa še za turiste. V tem tednu bosta po Počivalškovih besedah protokol prehoda meje in prihoda na turistično destinacijo dogovorila direktorja obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje.

Počivalšek je sicer poudaril, da bo "turizem jutri drugačen", zlasti z vidika večje odgovornosti do zdravja: "Verjamem, da so v turističnem gospodarstvu in mi kot odgovorno ministrstvo tisti, ki vemo, v katero smer je treba pripraviti ukrepe, da bomo na tem področju aktualni." Spomnil je tudi, da ima slovenski turizem določene prednosti, saj je že do zdaj svojo ponudbo gradil na butičnosti ter na obljubi zelene, aktivne in zdrave Slovenije. "Verjamem, da bo to temelj turizma v prihodnje," je dejal Počivalšek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin