Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2020,
9.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

92

Natisni članek

ventilator Koronavirus okužba

Ponedeljek, 4. 5. 2020, 9.10

3 leta, 11 mesecev

Brecelj: Nisem obtožil zdravnikov v Celju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

92

Erik Brecelj | "To pomeni, jaz sem bil nad tem šokiran, da če bolnika priključite na takšen medicinski ventilator, ima manj možnosti, da preživi", je ob izbruhu afere z ventilatorji povedal zdravnik Erik Brecelj.  | Foto STA

"To pomeni, jaz sem bil nad tem šokiran, da če bolnika priključite na takšen medicinski ventilator, ima manj možnosti, da preživi", je ob izbruhu afere z ventilatorji povedal zdravnik Erik Brecelj.

Foto: STA

Z demantijem uredniškega komentarja, da bi se njegova ocena o več mrtvih zaradi neustreznih ventilatorjev nanašala na delo zdravnikov v Celju, ki so jih uporabljali, se je danes odzval zdravnik Erik Brecelj. Demanti, sporno mnenje iz kolumne in trditve Breclja za javno televizijo o nevarnih ventilatorjih objavljamo v celoti.

"V komentarju  urednika Petra Jančiča Svoboda Mojce Pašek in Riharda Knaflja z dne 3. 5. 2020 je le-ta navedel, da sem obtožil zdravnike v Celju, da so ogrozili 18 bolnikov, ker so naprave uporabljali, da so druge ventilatorje namenili bolnikom, okuženim z novim virusom. Navedba urednika je navadna manipulacija. Nikoli v življenju nisem javno komentiral STROKOVNEGA dela zdravnikov, tudi ne zdravnikov v Celju, sem se pa vedno trudil, da bi bolniki dobili najboljše možno zdravljenje. 

Glede na navedeno v izogib odškodninskim in kazenskopravnim posledicam (imenovani urednik mi je namreč s svojo trditvijo očital neposredne kršitve 49. člena Kodeksa zdravniške etike, s katerim je načeloma prepovedano javno komentiranje in razprava ob sumu napačnega strokovnega ravnanja drugega kolega zdravnika) skladno z določilom 26. člena Zakona o medijih zahtevam objavo popravka oziroma odgovora," je v zahtevi za objavo popravka in odgovora zapisal Erik Brecelj. 

Brecelj se je s tem odzval na trditve v komentarju Svoboda Mojce Pašek in Riharda Knaflja:

"V Celju so s temi ventilatorji zdravili 18 bolnikov, in zdravniki – med njimi predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino Matej Podbregar – so pisno ocenili, da gre za varne in za uporabo enostavne naprave, ki pomagajo, ko boljših ni mogoče dobiti. Pri rabi ni bilo zapletov. Uporabljali so jih pri običajnih bolnikih, ne tistih, ki so zboleli za boleznijo covid-19. Javna televizija pa je v petek objavila izjavo zdravnika Erika Breclja, da ima bolnik, če zdravnik uporabi te naprave, manj možnosti, da preživi, in da je posledica uporabe več mrtvih. Če povemo naravnost: Brecelj je obtožil zdravnike v Celju, da so ogrozili 18 bolnikov, ker so te naprave uporabljali, da so druge ventilatorje namenili bolnikom, okuženim z novim koronavirusom.

To pa ni več šala. In ne bo."

Celotno kolumno lahko preberete tukaj:

Peter Jančič
Mnenja Svoboda Mojce Pašek in Riharda Knaflja
Trditve Breclja za javno televizijo v pogovoru z novinarko Elen Batista Štader, na katere se je nanašal komentar, so bile takšne:

"Dr. Brecelj, kako vi gledate na sinočnje razkritje v Tarči, da so kupljeni ventilatorji po mnenju strokovne zdravniške skupine najmanj primerni za uporabo?

Po mnenju vrhunskih strokovnjakov niso primerni za uporabo. To pomeni, jaz sem bil nad tem šokiran, da če bolnika priključite na takšen medicinski ventilator, ima manj možnosti, da preživi, kot če bi ga priklopili na kvaliteten ventilator. Ta drobna razlika je, torej, več mrtvih zaradi ne dovolj dobre medicinske opreme.

Ampak! Šlo je za krizne razmere in življenja, je sinoči večkrat poudaril minister Zdravko Počivalšek, ali to opravičuje takšne nakupe?

Ne. Bili so na voljo tudi drugi respiratorji, celotna zgodba je zelo sumljiva za koruptivnost. To ne opravičuje, to je navaden izgovor.

Se vam zdi mogoče, da bi se takšna pogodba razdrla?

Morala bi se razdreti, ali pa tudi ne. To ni problem zdravnikov. Ventilatorje je treba umakniti iz zdravstva. Z njimi naj se ukvarjajo tisti, ki so jih nabavili, naj jih plačajo. Nabaviti pa je treba ventilatorje, s katerimi bodo zdravniki intenzivisti lahko reševali življenja ljudi, če bo to potrebno."

Celoten prispevek javne televizije je dostopen tukaj.

 

Ne spreglejte