Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2014,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

živalski vrt

Četrtek, 6. 3. 2014, 11.12

8 let

Po žledolomu v ZOO: se prav napiše risa ali risinja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Biologi v ljubljanskem živalskem vrtu pravijo, da niso slavisti, vendar za samico že 24 let uporabljajo izraz risinja in ne risa.

Slovar slovenskega knjižnega jezika besede risinja ne pozna, ampak navaja naslednje:

rísa -e ž (ȋ) samica risa: risa je skotila; planila je kakor risa.

Zaposleni v ljubljanskem živalskem vrtu za samico uporabljajo izraz risinja in ne risa. Zakaj? Ker se jim lepše sliši in se jim zdi tudi bolj razumljivo.

Podobno so pred desetimi leti za divje živali uvedli izraz divjinske živali, saj ima izraz divji v slovenščini negativen pomen, kot pravijo, pa slavisti besedo divjinski težko sprejemajo in jo pogosto tudi črtajo.

Dejstvo pa je, da je slovenski jezik živ in se spreminja.

Rise pa še vedno ni Risa je svojo ogrado zapustila pred enim mesecem. Najprej ji je bilo lahko slediti, saj je puščala sledi v snegu, zdaj pa snega ni več, zato je njeno iskanje oteženo.

Dežurne ekipe ter lovski kinolog s sledilnimi psi že ves mesec iščejo riso, dvakrat se je do zdaj že zgodilo, da so jo našli, vendar je niso uspeli ujeti. Je pa risa uplenila mladiča srnjadi, kar ji je omogočilo preživetje.

Škoda v živalskem vrtu je velika Ob katastrofalnem žledolomu je bil prizadet ves živalski vrt. Zaposleni so pozornost najprej usmerili na spodnji del vrta, da so omogočili varno delo oskrbnikom in ko je bilo mogoče, tudi vstop obiskovalcem.

V zgornjem delu živalskega vrta, ki je bil zaradi nagnjenosti terena in velike gozdne poraščenosti bolj prizadet, se je podrlo od 30 do 40 odstotkov dreves. Zunanja ograja je na zgornjem delu povsem podrta. Popolno rekonstrukcijo bodo zahtevale tudi vse ograde na zgornjem robu vrta, ter večina letalnic, ki so stale v gozdu.

Veliko podrtega drevja že odstranjenega Do zdaj so večino podrtega drevja že požagali in odstranili. Temeljito čiščenje gozda, predvsem vejevja, pa bo mogoče, ko bodo razmere popolnoma varne.

Kmalu se bodo lotili tudi postavitve nove zunanje ograje v zgornji polovici vrta, saj je to z vidika varnosti najbolj pereče. V živalskem vrtu so zato že izvedli javni razpis in izbrali najugodnejšega izvajalca, zato pričakujejo, da bo nova ograja stala do konca tega meseca.

Prednost živalim, ki so izgubile dom V živalskem vrtu imajo prednost živali, ki so izgubile svoje domovanje in zdaj bivajo v zasilnih nastanitvah. To so predvsem alpski kozorogi, ris, volkovi, kozače, velike uharice in snežna sova.

Prenovitvena dela bodo verjetno potekala do jeseni, kar pomeni tudi preusmeritev načrtov za letošnje leto.

Ne spreglejte