SiolNET. Novice Slovenija
1,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po pameti pri uporabi pirotehnike, ki je od danes dovoljena

1,27

termometer

Bled ognjemet
Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Foto: STA

Od danes do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Ob tem policisti in zdravstveni delavci opozarjajo zlasti na nevarnost uporabe pirotehnike, če je ta narejena doma.

Kot opozarjajo na policiji, je uporaba fontan in baterij dovoljena le starejšim od 18 let, medtem ko pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo tudi mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Kršiteljem grozi od 400 do 1.200 evrov kazni

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Kršiteljem zakona grozijo denarne kazni od 400 do 1.200 evrov.

Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri tem naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa dobro preberejo in upoštevajo navodila proizvajalca, ki morajo biti v slovenskem jeziku.

Pirotehnika in rakete Foto: Getty Images

Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja so prepovedane. Kot dodajajo, je prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev v zadnjih letih najpogosteje prihajalo do poškodb.

Petarde Novice Otroku v roki eksplodirala večja petarda. Posledice so hude.

Lani zasegli 5.700 izdelkov

Policisti so lani obravnavali 78 kršitev, povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 5.700 izdelkov. Med drugim zaznavajo različne kršitve, predvsem uporabo prepovedanih petard med mladimi in neupoštevanje navodil proizvajalca. Po oceni policije in inšpektorata za notranje zadeve se kršitve prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov zmanjšujejo predvsem zaradi osveščanja javnosti.

Tudi letos so zato pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda - ne meči petard, s katero predvsem osnovnošolce in srednješolce opozarjajo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo vse življenje. Pri promociji akcije jim tokrat pomaga smučarka Ilka Štuhec. Sara Savnik Novice Lepotica, ki so ji petarde vzele sluh, se ni predala #video #intervju

Opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči

Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči hude telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči. V UKC Ljubljana so lani v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, v UKC Maribor pa tri.

Ob tem tudi društva za zaščito živali opozarjajo na vpliv pirotehnike na živali. Kot poudarjajo, nekaj sekund zabave s pirotehniko ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročamo slednjim.

petarde živali plakat zaščita Foto: TAM-TAM

Živalim so na pomoč priskočili tudi iz inštituta TAM-TAM, kjer že šesto leto zapored podpirajo družbeno-odgovorno plakatno akcijo Petarde? Ne, hvala! "Zaradi petard in raket mačke močno trpijo, psi izgubljajo tudi življenja, umre na stotine ptic, pojasnjujejo na plakatih.

s Novice Zaradi rakete je bil na silvestrovo ob oko #video

Na ministrstvu za okolje in prostor opominjajo, da ognjemeti in druga pirotehnična sredstva vplivajo na koncentracije prašnih delcev PM10. Te so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane, zato so uporabnike ognjemetov, pirotehnike in kresničk pozvali, naj se odpovedo tem sredstvom in pripomorejo h kakovosti zraka.

Pirotehnika in rakete Novice V eksploziji pirotehnike hudo poškodovan 28-letnik

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 78
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin