SiolNET. Novice Slovenija
2,16

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zaradi rakete je bil na silvestrovo ob oko #video

2,16

termometer

"Zgodilo se je 31. decembra 2017 dve minuti do polnoči. Kolega je prižigal raketo. Stal sem preblizu. Bila je hitra vžigalna vrvica, česar nisva vedela. Raketa je šla prehitro v zrak in mi poškodovala oko, nos in zdrobila obrazne kosti," je o svoji izkušnji s pirotehniko pripovedoval Miha.

Vsaj 40-krat je letos že bil pri zdravniku, na prevezah, operacijah, zdravljenju. Raketa je Mihi zlomila nos, zdrobila čelo, polomila obrazne kosti, levo oko je hudo poškodovano. Na tem očesu je ostal brez vida, oko nadomešča začasna proteza, prihodnje leto dobi barvno lečo, identično desnemu očesu.  
 
"Raketa je bila kupljena na črno. V takem primeru se potem ne moreš na nikogar obrniti," je še povedal v pogovoru za Planet TV.
 
V obdobju lanskih božično-novoletnih praznikov se je poškodovalo 8 ljudi, od tega trije mladoletniki. Na policiji ugotavljajo, da je poškodb z leti vse manj. 
Martin Močnik Novice Pred slepega Martina in njegovo psičko namenoma odvrgli petardo #video

Uporaba pirotehnike prinaša nevarnosti

Uporaba nekaterih pirotehničnih izdelkov prve kategorije je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane, prinaša nevarnosti. Nanje opozarjajo tako policisti kot zdravstveni delavci.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma do 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

V prvo kategorijo spadajo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so na primer tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Strasbourg, božič Novice "Zaradi teroristov ne smemo opustiti naše tradicije in praznovanja Božiča" #video

Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer se odvijajo prireditve. Globe za kršitve zakona se gibljejo med 400 in 1.200 evri.

Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa naj dobro preverijo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku.

Electrolux Trendi Praznični recepti, ki bodo vedno navdušili

Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja so prepovedane. Prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev so se v zadnjih letih najpogosteje pojavljale poškodbe.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Dare12 / 14.12.2018. ob 20:53 +2 0

  Slučajno naletim na tole objavo, kjer vidim Miha, mojega zeta. Pa preberem komentarja in popizdim do te mere, da prvič v življenju pišem komentar na netu. A si sploh znate predstavljti, "bistri" komentatorji, kaj sta prestajli moja hčerka in moja vnukinja, ko je njun mož in ata dolge ure ležal na operacijski mizi!!

  +2 0
 • Dare12 / 14.12.2018. ob 20:57 +2 0

  V slednje sem prepričan,da bi se zgodilo pametnjakovičema komentatorjema, če bi mora dati skozi to, kar je prestal Miha. Tako da, prosim, ne pametujte na slepo in prazno, ampak poskusite dojeti, da lahko ljudje ostanejo pozitivni, kljub hudim življenjskim preiskušnjam. In srčno upam, da bo Mihova javna izpostavitev, komu rešila prste, roko, oko, obraz ali celo življenje!! Miha,KAPO DOL!!!

  +2 0
 • Dare12 / 14.12.2018. ob 20:56 +2 0

  In ko niti pod razno nismo vedeli ali bo le rastlina ali pa bo spet nazaj tisti naš Miha. Pa je na srečo, izgubil "le" levo oko. Hvala zdravnikom in še komu, da je Miha danes še vedno z nami! In če Miha ne bi bil tak borec, tako pozitiven in optimističen človek, kot je bil in kot tudi "enooki" še vedno in še bolj je, bi že zdavnaj bingljal na kakem tramu ali drevesu.

  +2 0
delitve: 116
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin