Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2018,
15.22

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

7

Natisni članek

petarde pirotehnika prazniki prazniki

Petek, 14. 12. 2018, 15.22

5 let, 4 mesece

Zaradi rakete je bil na silvestrovo ob oko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

7

"Zgodilo se je 31. decembra 2017 dve minuti do polnoči. Kolega je prižigal raketo. Stal sem preblizu. Bila je hitra vžigalna vrvica, česar nisva vedela. Raketa je šla prehitro v zrak in mi poškodovala oko, nos in zdrobila obrazne kosti," je o svoji izkušnji s pirotehniko pripovedoval Miha.

Vsaj 40-krat je letos že bil pri zdravniku, na prevezah, operacijah, zdravljenju. Raketa je Mihi zlomila nos, zdrobila čelo, polomila obrazne kosti, levo oko je hudo poškodovano. Na tem očesu je ostal brez vida, oko nadomešča začasna proteza, prihodnje leto dobi barvno lečo, identično desnemu očesu.  
 
"Raketa je bila kupljena na črno. V takem primeru se potem ne moreš na nikogar obrniti," je še povedal v pogovoru za Planet TV.
 
V obdobju lanskih božično-novoletnih praznikov se je poškodovalo 8 ljudi, od tega trije mladoletniki. Na policiji ugotavljajo, da je poškodb z leti vse manj. 
Novice Pred slepega Martina in njegovo psičko namenoma odvrgli petardo #video

Uporaba pirotehnike prinaša nevarnosti

Uporaba nekaterih pirotehničnih izdelkov prve kategorije je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane, prinaša nevarnosti. Nanje opozarjajo tako policisti kot zdravstveni delavci.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma do 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

V prvo kategorijo spadajo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so na primer tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Strasbourg, božič
Novice "Zaradi teroristov ne smemo opustiti naše tradicije in praznovanja Božiča" #video

Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer se odvijajo prireditve. Globe za kršitve zakona se gibljejo med 400 in 1.200 evri.

Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa naj dobro preverijo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku.

Electrolux
Trendi Praznični recepti, ki bodo vedno navdušili

Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja so prepovedane. Prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev so se v zadnjih letih najpogosteje pojavljale poškodbe.

Ne spreglejte