SiolNET. Novice Slovenija
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neurje v Dravogradu: 120 odjemalcev brez elektrike

0,41

termometer

Dravograd gasilci
Foto: STA

Neurje z močnimi nalivi je v četrtek zvečer zajelo območja Celja, Maribora in Slovenj Gradca. Na terenu je bilo devet gasilskih enot, največ dela so imeli gasilci iz Slovenj Gradca, ki so odstranili osem dreves, ki so se podrla na cestišča, telekomunikacijski kabel in na bazen. Na območju Dravograda je bilo 120 odjemalcev brez električne energije.

Rovinj Novice Tragična nesreča v Rovinju. Gliser povozil 26-letnika.

Gasilci so iz dveh objektov črpali meteorne vode. Zaradi udara strele je zagorela električna omara v Muti, v Radljah ob Dravi pa je strela udarila v stanovanjsko hišo, kjer pa do požara ni prišlo, še piše v dnevnem biltenu uprave za zaščito in reševanje.

Domžalski občani lahko le še danes oddajo obrazec o nastali škodi v neurju

V uradu domžalskega župana Tonija Dragarja so občane obvestili, da je le še danes čas za oddajo obrazca za prijavo in ogled škode po neurju s točo, ki je 29. julija prizadelo občino. Skupna groba ocena škode, ki jo je v neurju utrpela občina, znaša okoli sedem milijonov evrov, doslej pa so prejeli že približno 300 vlog.

Obrazec je na voljo na občinski spletni strani. Namenjen je domžalskim občanom, ki so v neurju utrpeli škodo na stanovanjskih objektih, ne glede na to ali je objekt zavarovan ali ne, piše na občinski spletni strani. Izpolnjenega lahko pošljejo preko elektronske pošte ali ga pošljejo po pošti ali pa ga osebno oddajo v občinskem vložišču.

Če imajo fotografije o nastali škodi, jih priložijo k obrazcu. Od danes je na voljo telefonska številka (031 699 224) za pojasnila o ogledih škode, ki je dosegljiva od ponedeljka do petka od 8. do 13. ure. Prav tako danes občinska komisija, ki je razdeljena v več delovnih skupin, začenja s pregledom škode na podlagi doslej zbranih prijav.

Preverila bo vse objekte, katerih lastniki so oddali obrazec za prijavo škode. Vse podatke zbrane iz ogledov bo občina vnesla v posebno spletno aplikacijo Ajda. Doslej je prispelo približno 300 vlog. Pri tem so na občini poudarili, da je naloga lokalne skupnosti zgolj ta, da preko občinske komisije popiše škodo na objektih in zbere vse podatke ter jih vnese v spletno aplikacijo Ajda.

Celotno dokumentacijo bo občina posredovala pristojnemu ministrstvu. O tem ali bo država namenila sredstva za odpravo škode ter kdo je upravičen do povračila in v kakšni višini, pa odloča izključno država oziroma ministrstvo. Sicer so neurja s poplavami in točo konec julija v dveh dneh povzročila škodo v 39 občinah. Občina Domžale je na upravo za zaščito in reševanje takoj podala poročilo o nastali škodi, v katerem je ocenila, da "skupna groba ocena škode znaša okoli sedem milijonov evrov", še piše na občinski spletni strani. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin