Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
20. 12. 2016,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Nataša Jeza Kotnik Turistična agencija STA Potovanja Turistična agencija Palma Turistična agencija Sonček tujina novo leto silvestrovanje

Torek, 20. 12. 2016, 10.16

6 let, 6 mesecev

Po Berlinu, Zürichu, Ankari: kje in kako varno silvestrovati?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Novo leto. Silvestrovanje. | Foto Bobo

Foto: Bobo

Tik pred najdaljšo nočjo v letu se to sprašuje marsikateri Evropejec. Včerajšnje dogajanje v Nemčiji, Švici in Turčiji je namreč v zavest Evropejcev vrnilo morda že malo pozabljena varnostna tveganja. Kje bomo letos silvestrovali Slovenci?

Po včerajšnjem terorističnem napadu na berlinskem božičnem sejmu, umoru ruskega veleposlanika v Turčiji in streljanju v muslimanskem verskem centru v Zürichu (pri zadnjem so preiskovalci sicer ovrgli sume, da gre za teroristični napad, motiv še ni znan) se poraja vprašanje, kje varno preživeti novoletne praznike.

Našteti dogodki znova kažejo, da varnostne grožnje niso omejene le na lokacije zunaj Evrope, meni varnostni strokovnjak Denis Čaleta. "V današnjih kompleksnih varnostnih razmerah je nemogoče z gotovostjo zatrditi, katera turistična destinacija ali lokacija potovanja je varna," pravi, dodaja pa, da so seveda posebej izpostavljena območja, kjer se dogajajo oboroženi konflikti.

"V primeru večjih skrbi potnike napotimo na spletno stran ministrstva za zunanje zadeve, kjer si lahko ogledajo ažurne informacije in dobijo kontaktne podatke najbližjih predstavništev," na vprašanje, kako mirijo potnike, ki jih skrbijo teroristični napadi, odgovarja Vanja Ogrinc iz STA Potovanja. | Foto: Thinkstock "V primeru večjih skrbi potnike napotimo na spletno stran ministrstva za zunanje zadeve, kjer si lahko ogledajo ažurne informacije in dobijo kontaktne podatke najbližjih predstavništev," na vprašanje, kako mirijo potnike, ki jih skrbijo teroristični napadi, odgovarja Vanja Ogrinc iz STA Potovanja. Foto: Thinkstock

Slovenci več dopustujemo doma

Kako se na dogajanje tik pred novoletnimi prazniki odzivajo potovanj željni Slovenci? Vanja Ogrinc, vodja trženja v agenciji STA Potovanja, pravi, da njihove kupce skrbi varnost na destinacijah, kamor potujejo. Tiste, ki želijo več informacij, napotijo na spletno stran ministrstva za zunanje zadeve.

Nika Vrhovnik iz turistične agencije Palma pa pravi, da niso opazili odpovedi potovanj niti dodatnih vprašanj ali skrbi pri tistih, ki so novoletna potovanja že rezervirali. "Tovrstni dogodki, ki se žal zgodijo enkrat na enem, drugič na drugem koncu sveta, seveda za kratek čas spremenijo tudi turistične tokove. Na srečo pa se življenje hitro vrne v stare tirnice in mesta živijo naprej," pravi. Dodaja pa, da se je letos precej bolj povečalo zanimanje za silvestrovanje v Sloveniji (prodaja se je približno podvojila) kot v tujini (za okrog 20 odstotkov). 

Tudi vodja trženja v turistični agenciji Sonček Nataša Jeza Kotnik ugotavlja, da se povečuje predvsem povpraševanje za nekajdnevne oddihe in silvestrovanje v slovenskih termah ali na Obali. Učinek terorizma so pri njih čutili že lani, ko je zaradi vala terorističnih napadov v Parizu upadlo zanimanje za silvestrska potovanja v evropske prestolnice. Letos je povpraševanje za te destinacije na približno enaki ravni.

Bralci Siola: Silvestrovali bomo doma

Kje bodo silvestrovali, smo na družbenem omrežju Facebook vprašali tudi bralce portala Siol.net. Med 155 odgovori, ki smo jih prejeli do 18.10, jih je 110 napovedalo, da bodo najdaljšo noč v letu preživeli doma, češ da je tam najlepše. Še deset jih bo doma, ker jim finančne razmere ne dopuščajo, da bi silvestrovali kje drugje. Nadaljnjih 22 jih bo silvestrovalo v Sloveniji, le peščica pa v tujini.

Med najbolj priljubljenimi silvestrskimi destinacijami so terme.  | Foto: Med najbolj priljubljenimi silvestrskimi destinacijami so terme.

Najraje na Balkan

Med tistimi, ki se odpravljajo v evropske prestolnice, sta po besedah Jeza Kotnikove iz agencije Sonček priljubljena predvsem Beograd in Praga, kamor se turisti odpravijo z avtobusi, obe mesti pa slovita po dobrih zabavah. Srbski spletni portal Blic.rs je pred kratkim poročal, da srbska prestolnica konec leta pričakuje okrog 20 tisoč Slovencev, še tisoč pa jih pričakujejo v Banjaluki, kjer naj bi Slovenci zapolnili večino turističnih zmogljivosti. 

Pri tistih, ki se odpravijo v tujino, je po besedah Vrhovnikove iz agencije Palma tudi vse več takih, ki si želijo na toplo. "Zanimiv je jug Italije. Na Sicilijo in v Neapelj zaradi velikega zanimanja organiziramo posebne čarterske polete. Številni se odločajo za daljše, tedenske počitnice na toplem, na primer na Tenerifu, v Maroku, Egiptu, Dubaju. Seveda ne smemo pozabiti Hrvaške, ki je prav tako tradicionalno priljubljena med našimi gosti," našteva, o številkah pa ne govori, saj prodaja še poteka.

Tudi Ogrinčeva iz agencije STA Potovanja, ki organizira individualna potovanja, o številkah ne govori, pravi pa, da so med najbolj iskanimi destinacijami Tajska, Filipini, Dubaj, nekateri za novo leto potujejo tudi v Avstralijo.  V srbski prestolnici naj bi silvestrovalo okrog 20 tisoč Slovencev. | Foto: Reuters V srbski prestolnici naj bi silvestrovalo okrog 20 tisoč Slovencev. Foto: Reuters

Naj vas ne premaga radovednost!

Ker so se varnostne razmere v Evropi zaostrile tik pred novoletnimi prazniki, so se oglasili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Vodja konzularne službe Andrej Šter je dejal, da zunanje ministrstvo ne odsvetuje potovanj v tujino, svetuje pa previdnost vsem, ki načrtujejo potovanje. "Predvsem naj pazijo, da iz sebe ne naredijo dodatne tarče," je dejal.

Kaj svetujejo na ministrstvu?

1. Ko potujete, imejte pri sebi veljaven osebni dokument, urejeno zdravstveno zavarovanje in kontaktne številke znancev ali slovenskega predstavništva v ciljni državi.

2. Pred potovanjem se temeljito poučite, kam potujete in kakšne razmere vas tam čakajo.

3. Upoštevajte navodila varnostnih organov na destinaciji potovanja.

4. Ne izpostavljajte se nevarnostim zaradi radovednosti. "Terorističnemu napadu pogosto sledi še en napad, zato svetujemo, da se ljudje po napadu ne približujejo kraju dogajanja. Radovednost jih lahko spravi v hudo nevarnost," je dejal.

Bodite pozorni na okolico

"Počasi, vendar vztrajno drsimo v spiralo nasilja, kjer travme oseb, ki bežijo iz kriznih žarišč ali brezupa revščine, trčijo ob moderni svet neobrzdanega kapitalizma in iskanja identitete posameznikov ali dela družbene skupnosti. Vse to nas postavlja v položaj, ko se meje med klasičnimi oblikami groženj, kot so kriminal, terorizem, nasilje v vseh oblikah, meglijo, za nacionalnovarnostne organe pa postaja preprečevanje vse zahtevnejše," meni varnostni strokovnjak Denis Čaleta. | Foto: Tina Deu "Počasi, vendar vztrajno drsimo v spiralo nasilja, kjer travme oseb, ki bežijo iz kriznih žarišč ali brezupa revščine, trčijo ob moderni svet neobrzdanega kapitalizma in iskanja identitete posameznikov ali dela družbene skupnosti. Vse to nas postavlja v položaj, ko se meje med klasičnimi oblikami groženj, kot so kriminal, terorizem, nasilje v vseh oblikah, meglijo, za nacionalnovarnostne organe pa postaja preprečevanje vse zahtevnejše," meni varnostni strokovnjak Denis Čaleta. Foto: Tina Deu Tudi Čaleta meni, da lahko vsakdo sam največ naredi za svojo varnost. Tistim, ki potujejo v tujino, svetuje upoštevanje navodil, obvestil, priporočil ali usmeritev pristojnih institucij, kot sta ministrstvo za zunanje zadeve in policija.

"Seveda nikoli ni odveč osebna pozornost na okolico in osebe, ki se zadržujejo v naši bližini. Na žalost nas varnostne grožnje vedno bolj potiskajo v položaj nelagodja in sumničavosti ob vsem, kar se dogaja okoli nas. To je vsekakor negativna stran globalizacije, ki varnostne grožnje v različnih oblikah prinaša tudi v naša, tradicionalno mirna in varna okolja. S tem se bomo morali v prihodnje navaditi živeti," pravi.

Promet Pariz | Foto: Reuters Foto: Reuters Veseli december v strahu

Novoletna praznovanja so del kulturne tradicije zahodnih držav, v praznovanjih v večjih mestih se zbere tudi po več milijonov ljudi, s čimer so ti dogodki potencialna tarča teroristov. Ti so, spomnimo, v napadih v Parizu novembra lani in v Nici letos poleti napadli predvsem zahodnjaški način življenja.

Čeprav oblasti zaostrujejo varnostne zahteve, je ljudi strah. Anketa francoskega inštituta Odexa, ki jo je pred tedni povzel francoski časopis Le Figaro, kaže, da se 71 odstotkov od okrog tisoč vprašanih polnoletnih Francozov boji terorističnega napada med prihajajočimi novoletnimi prazniki.

Ne spreglejte