Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
13.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Karl Erjavec Piranski zaliv Piran arbitraža Arbitražno sodišče Miro Cerar

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 13.54

6 let, 6 mesecev

Po arbitraži izmenjava diplomatskih not med Zagrebom in Ljubljano #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Piranski zaliv, Obala, morje | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Hrvaško zunanje ministrstvo je Slovenijo pozvalo, naj se vzdrži "kršitev nedotakljivosti hrvaškega državnega območja na morju". Menijo namreč, da meja še vedno poteka po sredinski črti Piranskega zaliva. Slovensko zunanje ministrstvo je danes v Zagreb poslalo diplomatsko noto, s katero od sosede zahteva spoštovanje arbitražnega sporazuma.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v današnjem sporočilu za javnost  poudarilo, da je "treba na območju Piranskega zaliva in pred njim spoštovati začasno sredinsko črto razmejitve med dvema državama, kot je to bilo v času nekdanje države".

Hrvaška pomorska policija zaradi zavračanja arbitražnega sporazuma mejo ohranja na sredini Piranskega zaliva. Arbitražno sodišče je Sloveniji dodelilo tri četrtine zaliva. | Foto: Hrvaška pomorska policija zaradi zavračanja arbitražnega sporazuma mejo ohranja na sredini Piranskega zaliva. Arbitražno sodišče je Sloveniji dodelilo tri četrtine zaliva. Hrvaška namreč ne priznava odločitve mednarodnega arbitražnega sodišča, ki je razsojalo o meji med Slovenijo in Hrvaško na morju in kopnem ter prejšnji četrtek odločilo, da Sloveniji pripada približno tri četrtine Piranskega zaliva. 

Južni sosedje tako menijo,  da so slovenska policijska plovila v soboto trikrat kršila sredinsko črto v Piranskem zalivu. Kot so dodali, so hrvaški policisti opozorili slovenske kolege, da so v hrvaških teritorialnih vodah, slovenski policisti pa so se nato vrnili v slovensko morje.

Plenković: Vprašanje meje je treba še naprej reševati z dvostranskimi pogovori

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnji obiskom v Požegi na novinarsko prošnjo, naj se odzove na incidente v Piranskem zalivu, povedal, da je "njegovo osrednje sporočilo, da je treba vprašanje meje s Slovenijo še naprej reševati z dvostranskimi pogovori". Potrdil je, da se bosta s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem srečala 12. julija v Ljubljani.

"Če pride do določenih kršitev v Piranskem zalivu ali na kateri koli drug način, je to tradicionalna metodologija iz preteklih letih, ko Hrvaška pošlje protestno noto Sloveniji, občasno pa tudi Slovenija izroči protestno noto Hrvaški," je izjavil po današnjem srečanju s predstavniki skupnosti hrvaških županij, mest in občin.

Ponovil je, da si želijo razvijati "dobre kakovostne in iskrene odnose s sosednjo in prijateljsko Slovenijo" v skladu s soglasno odločitvijo hrvaških poslancev iz poletja 2015.


Preberite še:

Arbitraža – popravni izpit, na katerem slovenska politika ne sme (več) pasti


Zunanji minister Karl Erjavec je za danes napovedal diplomatsko noto, ker so hrvaški ribiči zapluli v območje nadzora slovenske policije. | Foto: Ana Kovač Zunanji minister Karl Erjavec je za danes napovedal diplomatsko noto, ker so hrvaški ribiči zapluli v območje nadzora slovenske policije. Foto: Ana Kovač Erjavec pisal v Zagreb

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec pa je danes, ker so hrvaški ribiči zapluli v območje nadzora slovenske policije, v Zagreb poslal diplomatsko noto.

"V nekdanji državi morje ni bilo razdeljeno med republikami. Imeli smo jugoslovansko teritorialno morje, ki je mejilo na italijansko teritorialno morje. Ta informacija mi je zelo nenavadna. Sredinske črte nikdar ni bilo, najmanj pa pred 25. junijem 1991," je povedal Erjavec.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Slovenija v diplomatski noti potrdila zavezanost Slovenije, da v skladu z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom naredi vse potrebno za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Ob tem "v duhu dobrososedskih odnosov" pozivajo Hrvaško "k sodelovanju pri iskanju najboljšega načina za implementacijo razsodbe".

Včeraj smo poročali, da je slovenska policija potrdila dva sobotna incidenta v Piranskem zalivu. Medtem ko slovenski ribiči še ne lovijo na celotnem območju zaliva, ki ga je arbitražno sodišče dodelilo Sloveniji, so hrvaški ribiči dvakrat (drugič v spremstvu hrvaške policije) zapluli v območje nadzora slovenske policije. Po opozorilu so ga tudi zapustili. Na vprašanji, kje so zaznali hrvaški čoln in do kod policija trenutno nadzira Piranski zaliv, na policiji niso odgovorili.

Hrvaški ribiči iz Savudrije so danes potrdili, da so lovili pred Piranskim zalivom blizu italijanskega teritorialnega morja in da med plovbo niso opazili slovenskih policijskih plovil. Povedali so tudi, da so pri vrnitvi v matično pristanišče opazili hrvaška policijska plovila, je poročal hrvaški radio. Dodal je, da danes ni bilo nobenih incidentov.

Cerar na Obali

Premier Miro Cerar je medtem v luči odločitve arbitražnega sodišča obiskal Piran, popoldne se bo ustavil še v Metliki. Tu se bo srečal z lokalnimi oblastmi, podobno kot je to storil ob petkovem obisku Razkrižja, Hotize in Mirišča.

Tam je prebivalcem zagotovil, da se bo država prizadetim zaradi meje trudila pomagati, tudi s spremembo zakonodaje ter poslušanjem njihovih pričakovanj in predlogov.

Cerar je v zvezi s sobotnimi incidenti v Piranskem zalivu v izjavi poudaril, da slovenska policija ostaja na naši polovici zaliva, v dosedanjih okvirih, da ravna korektno in ni ukrepala prekomerno.

Ni navodil, da bi delala kaj novega, je dodal Cerar in ponovil, da mora implementacija razsodbe arbitražnega sodišča potekati organizirano, v skladu s pravnimi pravili in v sodelovanju s Hrvaško. Zato je v Slovenijo tudi povabil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da se pogovorita o tem, kako izvršiti sporazum, je povedal Cerar.

Premier je sicer danes ponovil, da bo vlada ustrezno pristopila k spremembi pravnih aktov in drugih zadev, ki so pomembne za implementacijo nedavne razsodbe arbitražnega sodišča. Od tamkajšnjih državljanov, tudi od ribičev, pa pričakuje, da bodo za zdaj upoštevali dosedanje stanje in ne bo prihajalo do enostranskih ukrepov, saj se za zdaj ni še nič spremenilo.

"Zaselki za Slovenijo izgubljeni, ljudje pa ne smejo biti"

Danes so govorili zlasti o uveljavljanju pravic do šolanja, zdravstvenega varstva in prodaje izdelkov v Sloveniji. Cerar je poudaril, da bodo po razsodbi arbitražnega sodišča najprej gledali na človeške usode. Trije zaselki Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje, ki so ostali na hrvaški strani, so po njegovih besedah žal za Slovenijo izgubljeni, ljudje pa ne smejo biti. "Prva skrb vlade morajo biti ljudje, pri tem bom vztrajal," je poudaril in napovedal, da bodo storili vse za to, da jim pomagajo sorazmerno njihovim potrebam in v skladu s pristojnostmi.

Tudi v primeru, da bodo izkazali interes za preselitev v Slovenijo, bo država po njegovih besedah maksimalno priskočila na pomoč. V prihodnjih dneh in tednih pa bo pomembno, da posamezniki želje, interese in pobude zelo jasno formulirajo, je še poudaril premier.

Premier je še ponovil, da je arbitražna odločba pravno zavezujoča za obe strani in jo je treba izvršiti. "Ne predstavljam si, da bi dve članici lahko tako ignorirali odločbo, da je ne bi izvršili. To bi pomenilo konec vladavine prava, konec civiliziranega urejanja medsebojnih odnosov," je prepričan.

Ne spreglejte