SiolNET. Novice Slovenija
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po 30 letih sprememba na vrhu zdravniškega sindikata Fides

1,23

termometer

Damjan Polh | Polh je študij na ljubljanski medicinski fakulteti zaključil leta 1982. Med letoma 1983 in 1984 je opravil staž in se zaposlil v Splošni bolnišnici (SB) Izola, kjer je začel specializacijo iz anesteziologije in reanimatologije. Specialističen izpit je opravil leta 1990. Še isto leto je postal predstojnik oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo SB Izola ter oddelek uspešno vodil 11 let. | Foto: STA
Polh je študij na ljubljanski medicinski fakulteti zaključil leta 1982. Med letoma 1983 in 1984 je opravil staž in se zaposlil v Splošni bolnišnici (SB) Izola, kjer je začel specializacijo iz anesteziologije in reanimatologije. Specialističen izpit je opravil leta 1990. Še isto leto je postal predstojnik oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo SB Izola ter oddelek uspešno vodil 11 let. Foto: STA

Delegati Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so na današnji letni konferenci za novega predsednika izvolili anesteziologa iz izolske bolnišnice Damjana Polha, dosedanjega podpredsednika sindikata in člana Fidesove pogajalske skupine. Nadomestil bo dosedanjega predsednika Konrada Kuštrina, ki je Fides vodil skoraj 30 let.

V delo sindikata Fides se je Polh vključil leta 1996 kot član glavnega odbora. Čez nekaj let je postal podpredsednik sindikata in bil do današnjih dni t. i. desna roka predsedniku sindikata Fides Konradu Kuštrinu.

Izvolitev zanj pomeni velik izziv

Polh je po izvolitvi za STA in Radio Slovenija povedal, da izvolitev zanj pomeni velik izziv, veliko nalogo in težko delo. "Spraviti se v čevlje bivšega predsednika je nemogoče," je dejal in dodal, da se bo trudil po vseh svojih močeh, da bo prenos funkcije čim manj boleč, da ga kolegi ne bodo toliko občutili in da bo Fides spet tisto, kar je vse doslej bil s Kuštrinom.

Poudaril je, da je sindikat trenutno osredotočen na plačni sistem, saj potekajo pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo. Po njegovih besedah je za zajezitev odhodov zdravnikov v tujino in ohranjanje javnega zdravstva nujno urediti plače v zdravstvu, pa tudi delovne pogoje.

Erik Brecelj Novice Brecelj: Zaščita žvižgačev nas bo zaščitila pred korupcijo

Ob tem je povedal, da do konca trenutnega ciklusa pogajanj nima namere spreminjati pogajalske skupine, ki jo vodi podpredsednik sindikata Gregor Zemljič. Polh je Zemljičevo delo, ki ga je ta od Kuštrina prevzel oktobra lani, ocenil kot odlično.

Polh upa, da bodo v sindikatu uspešni v pogajanjih, pri čemer sta Fidesu po njegovih besedah v podporo tudi dva sporazuma, ki so ju z vladno stranjo podpisali po tistem, ko se je Kuštrin umaknil iz pogajalskega procesa, in sta dobra podlaga za pogajanja.

"Če je volja na obeh straneh, se lahko to zaključi v nekaj dneh"

V januarja podpisanem sporazumu se je vlada namreč zavezala k oblikovanju ločenega plačnega stebra le za zdravnike, v primeru, če vsebine novega zdravstvenega stebra do 1. aprila ne bi bile poslane v javno obravnavo in do 30. junija vložene v zakonodajni postopek, uveljavljene pa do 1. januarja 2024.

"Iskreno povedano, če je volja na obeh straneh, se lahko to zaključi v nekaj dneh," je poudaril Polh. Kot je pojasnil, sta obe strani bolj pripravljeni na skupni dogovor in konkretni sporazum, ko "voda teče v grlo". Kljub temu, da časa do 1. aprila ni veliko, sam ostaja optimist.

Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan: Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin