Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2023,
13.58

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

66

Natisni članek

zdravstvena reforma Danijel Bešič Loredan

Ponedeljek, 13. 3. 2023, 13.58

1 leto, 1 mesec

Bešič Loredan: Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

66

"Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico potencialno izjemno težkega koruptivnega dejanja," je primer nevrokirurga in s tem povezanega suma korupcije na UKC Ljubljana komentiral zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. 

Minister Danijel Bešič Loredan je v uvodu komentiral domnevno korupcijsko afero na UKC Ljubljana in odstop nevrokirurga Romana Bošnjaka. Pojasnil je, da so iz urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na UKC Ljubljana poslali dopis in zaprosili, da jim pošljejo račun, zapisnik in preostalo dokumentacijo, česar pa do danes še niso storili. Afera po njegovem mnenju kaže na potencialna korupcijska dejanja, minister pa obljublja, da bodo zadevi prišli do dna.

"Če bomo ocenili, da ne gre za osamljen primer, ampak nekaj sistemskega, bomo odredili upravni nadzor na UKC Ljubljana. Seveda pa je prav, da se pred tem pogovorimo z vodstvom UKC. Se je pa očitno odprla Pandorina skrinjica, na ministrstvu imamo veliko informacij, ljudje nam pišejo z imeni in priimki oseb," je povedal Bešič Loredan.  

Po razkritju na ministrstvo namreč prihajajo številni odzivi ljudi z novimi informacijami o sumih korupcije. Vsebino objav je po besedah ministra treba preveriti, sicer pa da gre pa za različne zdravnike v različnih institucijah.

"Pozitivna stran je, da si ljudje sedaj upajo govoriti in imajo vero, da bomo potencialnim nepravilnostim prišli do dna. Slabše je, če bomo ugotovil, da je to nek modus operandi, ki že leta teče. Potem imamo v slovenskem zdravstvu problematiko, ki jo bo treba ustrezno nasloviti," je še dejal minister.

Spomnimo

POP TV je minuli teden razkril, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6.000 evrov na račun agencije v Hongkongu.

Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba izvesti in zaračunati tudi ekspertno mnenje v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan.
UKC Ljubljana
Novice Sum korupcije v UKC Ljubljana
Marko Jug
Novice Predstojnik oddelka za nevrokirurgijo odstopil. Ni mu žal, da je pomagal otroku.

Ministrstvo: V javnosti  napačne informacije glede zneska za svetovanje
"Medtem ko so v javnosti zaokrožile napačne informacije glede zneska, ki je bil v času mandata ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana izplačan na podlagi svetovalnih pogodb, velja pojasniti, da je Ministrstvo za zdravje od 1. junija 2022 do danes za pogodbe, sklenjene za svetovanje, skupno izplačalo 170.895,33 evrov. Izplačila, ki vključujejo vse davke in prispevke, so bila izvedena glede na obseg opravljenega dela," so popoldan še sporočili iz ministrstva za zdravje in dodali:

"Ob tem dodajamo, da je bivši minister za zdravje Janez Poklukar v času svojega ministrovanja, ki je trajalo 1 leto in 3 mesece, sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.261.175,79 evrov. Tomaž Gantar je ministrstvo vodil 9 mesecev v letu 2020 in v času svojega mandata sklenil 157 pogodb v vrednosti 1.464.254,66 evrov. Aleš Šabeder je sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.154.217,46 evrov med marcem 2019 in marcem 2020, medtem ko je Samo Fakin v polletnem vodenju ministrstva sklenil 174 pogodb v vrednosti 979.530,43 evrov."

Bešič Loredan o revizijskem poročilu UKC Ljubljana

V nadaljevanju je nekaj besed namenil tudi revizijskemu poročilu na UKC Ljubljana. Revizija poslov UKC Ljubljana z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernst & Young, je po besedah ministra za zdravje pokazala več kritičnih točk. Med drugim ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov, predvsem s področja zakona o javnem naročanju, je opozoril.

Revizorji so se, tako minister, v reviziji UKC Ljubljana osredotočili na postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost, ustreznost obstoječega modela plačevanja in predvsem opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji.

Med ugotovitvami revizije je izpostavil dve kritični točki. "Eno je oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja ali kratko zapisano drobljenje naročil," je dejal. Med ugotovitvami v okviru te točke je naštel tudi potrjevanje končnih poročil za posamezna javna naročila, pa oddajanje javnih naročil po preteku zakonskega roka.

Revizorji so po njegovih besedah ugotovili dosledno neskladnost z usmeritvami zavoda in ponavljajoča se vprašanja, denimo glede manjkajočih zapisov o odpiranju ponudb. Izpostavil je tudi manjkajoče naročilnice in prednostne obravnave dobaviteljev pri plačilih.

Pod drugo točko pa je izpostavil, da poročilo ugotavlja razkorak med tveganji in kontrolo pri ključnih aktivnostih. "V dobaviteljskih strukturah upravljanja in nadzora se kaže možnost, da so prisotni zaposleni UKC Ljubljana in predvsem je videti izjemno pomanjkljivost analitičnih podatkov," je pojasnil.

160 strani dolga revizija je poslovna skrivnost. Na vpogled jo je prejel tudi minister, na ministrstvu pa jo zdaj po njegovih besedah preučujejo ustrezne službe. En del poročila bo verjetno ostal zaupen in ga bodo morali verjetno preučiti ustrezni organi, je poudaril.

Bešič Loredan se je odzval tudi na očitke zaradi pogodb s svetovalci, ki po skupni vrednosti presegajo milijon evrov. Pojasnil je, da je njegov predhodnik Janez Poklukar sklenil 172 različnih pogodb v vrednosti milijon in dvesto tisoč evrov, Tomaž Gantar pa v devetih mesecih 157 različnih pogodb v skupni vrednosti milijon in štiristo tisoč evrov. "Če pogledamo zneske, smo bili vsi ministri prisiljeni v sklepanje različnih pogodb in ti zneski ne odstopajo od običajnega," je dejal aktualni minister. 

Skupen odziv ministrstva in ljubljanskega kliničnega centra je predviden za sredo, ko bodo pred medije poleg Bešiča Loredana predvidoma stopili še generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, direktor Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder in predsednica sveta UKC Irma Gubanec.

Planet 18
Planet TV Zmeda pri delovanju klicnega centra za pomoč pacientom #video
Klicni center, Telekom Slovenije, 041 700 700
Novice Delovati bo začel nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema
Daniel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan ne bo dal soglasja za izplačilo dodatka direktorici ZD Ljubljana #video
Daniel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Do 1. aprila bi lahko dosegli cilj
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Posledice covid-19 v zdravstvu so jasne #video
Ne spreglejte