SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planinki zdrsnili na ledini podlagi in se huje poškodovali #foto

0,70

termometer

Nesreča v gorah Tolmin |  | Foto: PU Nova Gorica
Foto: PU Nova Gorica

Včeraj sta se na pobočju Kolovrata na Tolminskem zaradi zdrsa na ledeni snežni podlagi huje poškodovali dve planinki.

Nesreča se je zgodila včeraj malo pred 12. uro. Planinki sta se ponesrečili na poti med Kovačič planino proti točki Na Gradu, približno 200 metrov pod cesto na pobočju Kolovrata na Tolminskem. Planinki, stari 61 in 60 let, sta na poledeneli snežni podlagi zdrsnili in se huje poškodovali.

Bili sta v skupini šestih oseb, starih od 60 do 65 let, iz Zgornjega Posočja, ki so se včeraj dopoldne odpravile Na Grad, 1.115 metrov visok vrh.

Nesreča v gorah Tolmin | Foto: PU Nova Gorica Foto: PU Nova Gorica

Neprimerno opremljene

Po ugotovitvah policistov pohodnice niso bile ustrezno opremljene za hojo v zimskih razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov in derez. Obute so imele visoke planinske čevlje in uporabljale pohodne palice.

Storžič Novice V črnem dnevu pod Storžičem umrl tudi nekdanji kolesar

Okoli 11.35 so pohodnice prišle na zaledenelo snežno podlago v gozdu, v strmi klanec navzgor v levo serpentino. Kmalu zatem je tretji pohodnici (stari 61 let) v koloni šestih oseb zdrsnilo na ledeni snežni podlagi in posledično je začela nenadzorovano drseti po zaledeneli podlagi po strmem pobočju navzdol. Pomagati ji je želela 60-letna planinka, ki je hodila za njo, vendar je tudi ona začela nenadzorovano drseti po zaledenelem pobočju.

Po 50 metrih drsenja je obe pohodnici zaustavilo podrto drevje, kjer sta obe zagozdeni pod drevjem poškodovani obležali.

Obe huje poškodovani

Po prvih podatkih sta obe planinki utrpeli predvidoma hude poškodbe. Do obeh poškodovanih oseb je uspelo priti eni od pohodnic, ki jima je nudila prvo pomoč, takoj po nezgodi pa so druge pohodnice na pomoč poklicale pristojno reševalno  službo. 

Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin (13 članov) in policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica. Obe obe poškodovanki so na kraju oskrbeli.

V nadaljevanju so poškodovanki prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in ju z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. 

Policisti so glede na do zdaj ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o dogodku obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Nesreča v gorah Tolmin | Foto: PU Nova Gorica Foto: PU Nova Gorica

Policisti ob nesreči znova pozivajo: preden se odpravite v gore, preverite razmere in upoštevajte njihovo zahtevnost! Vedno uporabljajte tudi opremo, primerno cilju in razmeram. Vzroki nesreč so največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer se srečujeta zima in poletje. Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin