Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2019,
20.02

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

12

Natisni članek

Aleksandra Pivec kmetje volkovi medved

Petek, 19. 7. 2019, 20.02

4 leta, 9 mesecev

Kako na Blokah ponoči pred volkovi varujejo pašnike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

12

V občini Bloke zaradi napadov volkov vladajo izredne razmere. Lani so v vsem letu zabeležili tri napade volkov, letos pa že 23. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v četrtek zvečer obiskala kmete in med drugim preverila, kako se izvaja nočna straža pašnikov.

Konec junija je začel veljati interventni zakon o odstrelu. Doslej so lovci odstrelili 38 rjavih medvedov in nobenega volka. Na Blokah so od uveljavitve zakona do zdaj odstrelili dva medveda, in to kljub temu, da se število napadov ni povečalo, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

rjavi medved
Novice Slovenski medved v Italiji pobegnil prek štirih ograj, iščejo ga že pet dni

Škoda, ki jo kmetom povzročajo volkovi, se je povečala za skoraj desetkrat

Pri volkovih je stanje povsem drugačno. Škoda se je do sredine julija v primerjavi z vsem lanskim letom povečala za skoraj desetkrat. "Kričal sem na ves glas. Ko sliši tuljenje krav in ko poznaš svoje živali, natanko veš, da nekaj ni v redu. Potem pa sem zagledal volka na ovci," je napad volka na drobnico opisal domačin Jure Ponikvar.

Odkar so se začeli napadi, nočne straže izvajajo vsakodnevno vsaj nekaj ur. A električni pastirji in nočne straže še zdaleč niso celovita in zadostna zaščita, na problematiko napadov zveri je treba pogledati s širše perspektive, je med obiskom oškodovanih kmetov dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je v četrtek zvečer v občini Bloke obiskala kmete, ki jim škodo povzročajo predvsem volkovi. | Foto: Planet TV Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je v četrtek zvečer v občini Bloke obiskala kmete, ki jim škodo povzročajo predvsem volkovi. Foto: Planet TV

"Vendar pa obstaja tudi težava prenamnožitve divjih zveri, predvsem volka in medveda, v resnici pa gre tudi za izjemno nenavadno vedenje, saj populacije obeh vrst prihajajo popolnoma v naselje, večina škodnih primerov pa se zgodi popolnoma ob hišah," je dejala Pivčeva.

rjavi medved
Novice Lovci do zdaj odstrelili 38 medvedov

"Vsako noč smo v strahu, da se bo nekaj zgodilo"

Na kmetiji Kraševec so v preteklih tednih imeli dva napada, ostali so brez treh glav živine. "Vsako noč smo v strahu, da se bo nekaj zgodilo. Vsak večer in vsako jutro preštejemo živino, dostikrat tudi ponoči. Če slišimo kakšne glasove, moramo pogledati," je povedal Rafael Kraševec.

Konfliktni primeri zaradi volkov so se na Blokah samo do julija povečali za 2,5-krat v primerjavi z vsem lanskim letom. Lani so našteli tri napade volkov, letos že 23. "Včeraj je bilo tudi izdano obvestilo oziroma na nek način dovoljenje, da lahko v skladu z interventnim zakonom začnejo izvajati odstrel volka na tem najbolj perečem oziroma najbolj obremenjenem območju," je pojasnil vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Anton Smrekar.

Kdaj bo do odstrela volkov dejansko prišlo, je za zdaj še nemogoče napovedati. | Foto: Getty Images Kdaj bo do odstrela volkov dejansko prišlo, je za zdaj še nemogoče napovedati. Foto: Getty Images

Kdaj se bo odstrel volkov zgodil, je za zdaj še nemogoče napovedati, je pa spodbudno novico za kmete imela vsaj ministrica Pivčeva. V Bruslju so namreč soglašali s predlogom zvišanja deleža sofinanciranja zaščitnih ograj in pridobivanja pastirskih psov, ki je po novem tako do 90-odstoten.

Novice Odstrela za zdaj ne bo: medvedka, ki je napadla žensko, ni več na muhi lovcev

Pivčeva: Upravljanje populacije divjih zveri je treba prepustiti stroki

"Nikakor pa se ni mogoče izogniti temu, da bo treba upravljanje populacije divjih zveri prepustiti stroki in da bomo morali imeti sistem, ko bo v Sloveniji odvzem teh živali iz narave reden, da se ne bi dogajali nenavadni dogodki, vedenja in gibanja divjih zveri na območjih, za katera to ni običajno," je še opozorila Pivčeva.

Kmetje menijo, da bi odločanje o populaciji zveri moralo biti predvsem njihovo, obenem pa upajo, da se nevladne organizacije ne bodo pritožile na načrtovane odstrele, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte