Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2020,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

43

Natisni članek

starejši Aleksandra Pivec dom upokojencev Koronavirus

Petek, 29. 5. 2020, 9.32

3 leta, 11 mesecev

Pivčeva: Izjava o starejših na vladnem Twitterju je neprimerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

43

Aleksandra Pivec | Predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec | Foto STA

Predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec

Foto: STA

Izjava na vladnem profilu na Twitterju, da je med starostniki v domovih za starejše veliko takšnih, ki se jim življenje počasi izteka, in da premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom, ni smiselno, je dvignila veliko prahu. Odzvala se je tudi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki takšno izražanje obsoja. 

Sredina tiskovna konferenca je bila ta teden posvečena dejstvom o zdravstveni oskrbi in zdravljenju starostnikov, tudi oskrbovancev v domovih za starejše občane (DSO). Na njej so sodelovali minister za zdravje Aleš Gantar, vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović in še nekaj drugih govornikov.

Brazilija
Novice Poglejte, kam jih je pripeljalo podcenjevanje virusa

Težave le v nekaterih domovih za starejše

Pristojni so se na tiskovni konferenci odzvali zlasti na očitke v medijih, da je med vsemi umrlimi za novim koronavirusom od 70 in 80 odstotkov starejših, ki bivajo v domovih za starejše. Minister Gantar je dejal, da se je od 18.800 oskrbovancev DSO okužilo le 1,7 odstotka oseb. Od 102 domov so imeli manjše težave le v desetih, večje pa le v dveh.

Koronavirus v Iranu
Novice Epidemija se nadaljuje: potrdili največ novih okužb od začetka aprila #video

Bolnika premestijo, če potrebuje bolnišnično zdravljenje

Beovićeva pa je pojasnila, da je zdravljenje v bolnišnici smiselno vedno, ko lahko v bolnišnici zagotovijo zdravljenje, ki ga bolnik doma ne more biti deležen in ga potrebuje. "Soočiti pa se moramo z žalostnim in življenjskim dejstvom, da med starostniki, zlasti med prebivalci domov za starejše, živi veliko ljudi, ker se jim življenje počasi izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom, ni smiselno. V bolnišnico takih stanovalcev ne premeščamo tudi v primeru drugih okužb, ki se pogosto pojavijo ob koncu življenja," je pojasnila Beovićeva. "Če bi lahko bolniku bolnišnično zdravljenje pomagalo, pa ga premestijo," je še povedala. 

Koronavirus na Švedskem
Novice Dve novi okužbi z novim koronavirusom #video

Pivčeva obsodila izražanje na vladnem računu na Twitterju

Te besede, ki so jih med drugim povzeli tudi na uradnem profilu vlade na Twitterju, so med uporabniki sprožile veliko neodobravanja. Številni so vlado obtožili, da ji ni mar za starostnike in da jih je pustila umreti. Ob to se je obregnila tudi predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec, sicer članica vladne koalicije.

Kot je zapisala, v stranki DeSUS obsojajo neprimerno izražanje glede starejših ljudi na vladnem računu na Twitterju. "Vsa življenja so izjemno dragocena. Starejši ljudje si zaradi svojega prispevka za celotno družbo zaslužijo dostojno in spoštljivo obravnavo, za kar si bomo v DeSUS vedno prizadevali," je dodala Pivčeva.

Janez Janša Marjan Šarec
Novice Janša povabil, Šarec odgovarja: Najprej me je obtožil za smrti, zdaj bi sodeloval

V ptujski bolnišnici priznali neprimeren način komunikacije

Stanje v domovih za starejše javnosti ni razburilo prvič. Aprila je imel minister Gantar načrt, da bi okužene z novim koronavirusom iz Doma starejših občanov Ljutomer premestili v ptujsko bolnišnico, vendar so se vodstvo in zaposleni na to pritožili. Kot so pojasnili takrat, so se bali, da bi s tem tam ustvarili novo žarišče.

Minister je nato svojo odločitev spremenil, okuženi pa so ostali v Ljutomeru. Odziv zaposlenih v bolnišnici je bil v javnosti deležen neodobravanja, ker naj bi odrekli zdravljenje bolnim, čemur so bolnišnice namenjene. Vodstvo ptujske bolnišnice je danes priznalo, da se je kljub dobrim namenom izbrani način komunikacije v zvezi z aprila načrtovano selitvijo okuženih varovancev ljutomerskega doma starejših k njim izkazal kot ponesrečen in neprimeren.

Vodstvo ptujske bolnišnice je danes priznalo, da se je izbrani način komunikacije v zvezi z aprila načrtovano selitvijo okuženih varovancev ljutomerskega doma starejših v njihovo bolnišnico izkazal kot ponesrečen in neprimeren. | Foto: Google maps Vodstvo ptujske bolnišnice je danes priznalo, da se je izbrani način komunikacije v zvezi z aprila načrtovano selitvijo okuženih varovancev ljutomerskega doma starejših v njihovo bolnišnico izkazal kot ponesrečen in neprimeren. Foto: Google maps

Iz bolnišnice so namreč danes sporočili, da so svetu zavoda in ministrstvu za zdravje predložili zahtevano uradno razlago vseh okoliščin, povezanih s sklicem novinarske konference 21. aprila, ki so jih člani sveta še v prejšnji sestavi ocenili kot neprimerne. "Popolnoma se strinjamo s to oceno in iskreno obžalujemo, da je prišlo do komunikacijskih napak. Naša komunikacija z javnostjo v tej zadevi ni bila popolna. Ko za nazaj gledamo na dogodke, vemo, da bi danes k temu pristopili na drugačen način," je sporočila direktorica bolnišnice Anica Užmah.

Dodala je, da vodstvo zavoda prevzema vso odgovornost za izvedbo novinarske konference pred bolnišnico. Ob tem v bolnišnici zatrjujejo, da ne držijo navedbe različnih medijev, da na Ptuju ne želijo zdraviti bolnikov z boleznijo covid-19, saj ti k njim po predlogu pristojnih ne bi prišli na zdravljenje, temveč bi morali pozitivni oskrbovanci doma pri njih dobiti zgolj zdravstveno nego. Prav tako po njihovih besedah ne drži, da bi zavrnili bolnike, je pa del zaposlenih izrazil nezadovoljstvo nad ne najbolj posrečeno rešitvijo, piše STA.

Ne spreglejte