SiolNET. Novice Svet
8,44

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 22:17

  Trump: WHO je kitajska lutka

 • 21:09

  Muzej Louvre se odpira julija

 • 18:17

  Turčija spet odprla mošeje

 • 16:51

  Avstrija bo opustila maske

 • 12:29

  Izrael s porastom okužb

 • 12:27

  V Italiji prirejajo podatke?

 • 10:21

  Na Švedsko se vrača šport

 • 10:10

  V BiH zaslišali premiera

 • 10:01

  Avstrijskim umetnikom tisočak

Epidemija se nadaljuje: potrdili največ novih okužb od začetka aprila #video

8,44

termometer

Iz Irana danes poročajo o največjem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom v skoraj dveh mesecih. Opozorili so tudi, da se razmere v nekaterih regijah poslabšujejo. V zadnjih 24 urah so namreč potrdili 2.819 novih okužb, kar je največ od 2. aprila. Indija je medtem po številu mrtvih zaradi bolezni covid-19 prehitela Kitajsko.

Skupaj so v Iranu potrdili že 146.668 okužb z novim koronavirusom. Število okužb sicer narašča od 2. maja, ko so poročali o najmanj okužbah v dveh mesecih. Novi koronavirus je v državi zahteval še 50 življenj, skupaj pa že 7.677.

Vlada je sicer večinoma že odpravila omejitve gibanja, ki jih je vzpostavila po prvem primeru okužbe v februarju. Tokrat je karanteno spet vzpostavila samo v provinci Huzestan na jugozahodu države. Razmere so sicer kritične razmere tudi v drugih provincah, med drugim v Kurdistanu, poroča STA.

Brazilija Novice Poglejte, kam jih je pripeljalo podcenjevanje virusa

Indija po številu mrtvih zaradi covida-19 prehitela Kitajsko

V Indiji so medtem danes poročali o največ novih primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. Okužilo se je še 7.466 ljudi, skupaj pa že 165.799. Z novimi 175 smrtnimi žrtvami je število mrtvih naraslo na 4.706. S tem je Indija po številu smrtnih žrtev presegla sosednjo Kitajsko, kjer se je lani prvič pojavil novi koronavirus.

Indija je po številu smrtnih žrtev presegla sosednjo Kitajsko, kjer se je lani prvič pojavil novi koronavirus. Indija je po številu smrtnih žrtev presegla sosednjo Kitajsko, kjer se je lani prvič pojavil novi koronavirus. Foto: Reuters

V državi so danes prvič zabeležili več kot sedem tisoč novih primerov okužbe v 24 urah, potem ko so šest zaporednih dni poročali o več kot šest tisoč novih primerih. Kljub hitremu naraščanju okužb naj bi v Indiji nadaljevali z rahljanjem ukrepov, saj je zaradi ukrepov za zajezitev virusa brez dela ostalo več milijonov ljudi, poroča STA.

Tako so ta teden znova zagnali notranje letalske povezave, konec tedna pa naj bi odpravili karanteno. Indijski premier Narendra Modi se je danes sestal na srečanju o nadaljnji strategiji pred koncem karantenskih ukrepov v nedeljo ter o zagonu gospodarstva med naraščanjem okužb. Po številu okužb z novim koronavirusom je Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, deveta država na svetu, po številu mrtvih pa je na 13. mestu na svetu.

Grčija Novice Še ena država po epidemiji odpira vrata Slovencem

V ZDA se nadaljuje odpravljanje ukrepov proti pandemiji

V ZDA so po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa do četrtka zvečer potrdili 1.720 milijona okužb z novim koronavirusom. Zaradi bolezni covid-19 je do zdaj umrlo 10.573 ljudi. Kljub temu po različnih delih ZDA še naprej odpravljajo ukrepe proti pandemiji. Med večjimi mesti se bo sredi junija odprl tudi San Francisco, ki je med prvimi v ZDA uvedel najstrožje ukrepe proti širjenju pandemije.

To se je obrestovalo, saj so do zdaj tam potrdili le 2.437 okužb in 40 smrti. Županja San Francisca London Breed je dejala, da se bodo 15. junija spet odprli restavracije, bari in cerkve, mogoče bodo tudi športne prireditve brez gledalcev. Kljub temu bo v javnih zaprtih prostorih še naprej treba nositi zaščitne maske, poroča STA.

Protesti ZDA Novice V Minneapolisu zažgali policijsko postajo, na ulicah nacionalna garda #video

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 22:17 29.05.2020

  Trump: WHO je kitajska lutka

  Ameriški predsednik Donald Trump je na nenapovedani novinarski konferenci, ki je bila posvečena kritikam Kitajske zaradi Hongkonga, dejal, da prekinja sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). S tem naj bi po ocenah poznavalcev preusmeril pozornost medijev z nemirov v Minnesoti.

  Trump je ponovil stare obtožbe na račun WTO, zaradi česar je organizaciji že odvzel ameriška sredstva. ZDA so plačevale okrog 450 milijonov dolarjev na leto. Zdaj pa menda odnose povsem prekinja, ker naj bila WHO "kitajska lutka". Denar, ki bi šel WHO, bo raje namenil drugim po svetu, ki si ga bolj zaslužijo in potrebujejo, je dejal Trump. Vendar ni povedal, komu bo namenil denar od WHO.

  Uradni razlog za prekinitev odnosov z WHO je ta, da organizacija ni izvedla reform. Ob tem je odgovornost za pandemijo koronavirusa ponovno naprtil Kitajski, kjer je virus dejansko nastal konec lanskega leta. Dejal je, da zaradi Kitajske trpi ves svet. To je ista Kitajska, ki jo je januarja in februarja še hvalil kot izjemno učinkovito proti koronavirusu, za katerega je dejal, da ne bo nikoli prišel v ZDA.

  Zdaj je dejal, da je Kitajska zanemarila svoje obveznosti do poročanja WHO in pritiskala na WHO, da zavede svet.

  Glede Hongkonga pa je dejal, da bodo ZDA omejile možnost prihoda kitajskih študentov v ZDA in začele postopek za odpravo posebnega statusa, ki ga je Hongkong užival glede trgovine in drugih odnosov z ZDA. "Kitajska zmanjšuje dolgotrajni in zelo ponosen status mesta, kar je tragedija za prebivalce Hongkonga, prebivalce Kitajske in tudi svet," je dejal Trump.

  Trump se je s tem odzval na nov, po mnenju nekaterih, sporni kitajski zakon, ki omogoča posredovanje varnostnih sil proti protestnikom v Hongkongu. ZDA so ugotovile, da je Kitajska s tem prekršila sporazum z Veliko Britanijo o vrnitvi kolonije Kitajski, ki je zagotavljal visoko stopnjo avtonomije, piše STA.

  Preveri več
 • 21:09 29.05.2020

  Muzej Louvre se odpira julija

  Znameniti muzej Louvre v Parizu bodo po epidemiji novega koronavirusa spet odprli 6. julija, so danes sporočili iz muzeja. Obisk bo prek spleta mogoče rezervirati že od 15. junija. Muzej je bil zaradi novega koronavirusa zaprt od 13. marca.

  Razstavi, ki so jih spomladi zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali, bodo na ogled postavili jeseni. Prva predstavlja italijansko kiparstvo od Donatella do Michelangela, druga pa dela nemškega renesančnega slikarja Albrechta Altdorferja.

  Iz Louvra so datum odprtja sporočili, potem ko je francoska vlada v četrtek napovedala, da se lahko 2. junija odprejo tudi muzeji in znamenitosti. Francosko kulturno ministrstvo je danes sporočilo, da se bo Versajska palača za obiskovalce odprla 6. junija, Muzej Orsay pa 23. junija, še poroča STA.

  Preveri več
 • 18:17 29.05.2020

  Turčija spet odprla mošeje

  V Turčiji so v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu po več kot dveh mesecih spet odprli mošeje za množične molitve. Teh se je udeležilo tudi po več tisoč ljudi. Spet so odprli tudi restavracije, bare, knjižnice, parke in plaže.

  Več tisoč muslimanskih vernikov se je zbralo v in pred mošejo Fatih v Istanbulu. Lokalne oblasti so delile sredstva za dezinfekcijo in preproge za molitev za enkratno uporabo. Preproge so bile med molitvijo postavljene en meter narazen. Prek zvočnika so zbrane pozivali, naj ohranjajo razdaljo in nosijo maske.

  Več sto muslimanov, ki so nosili zaščitne maske, se je na prvi množični molitvi po več kot dveh mesecih zbralo tudi pred Modro mošejo v Istanbulu. Verniki so se na množičnih molitvah zbrali tudi v drugih turških mestih.

  Turčija je ukrepe, sprejete z namenom zajezitve covida-19, začela rahljati ta mesec. V minulih tednih so se med drugim spet odprli frizerski saloni, danes pa poleg mošej še restavracije, bari, knjižnice, parki in plaže. V 83-milijonski državi so do zdaj potrdili skoraj 161 tisoč okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 je umrlo 4.461 ljudi, poroča STA.

  Preveri več
 • 16:51 29.05.2020

  Avstrija bo opustila maske

  V Avstriji od 15. junija v šolah, trgovinah in v turističnih objektih ne bo več obvezno nošenje zaščitnih mask, saj je število aktivno okuženih z novim koronavirusom padlo pod 650, je sporočila avstrijska vlada. Maske bodo sicer še vedno obvezne v javnem prometu, frizerskih salonih in drugod, kjer ni mogoče ohranjati ustrezne varnostne razdalje.

  Nova politika glede zaščitnih mask je sicer le korak v postopnih prizadevanjih Avstrije, da se vrne v normalno življenje. Od danes so v državi spet odprti hoteli in fitnesi, potem ko so v zadnjih tednih spet odprli trgovine, restavracije in šole. V Avstriji je bolezen covid-19 do zdaj zahtevala 668 življenj, potrdili pa so 16.571 primerov okužbe, poroča STA.

  Preveri več
 • 12:29 29.05.2020

  Izrael s porastom okužb

  Iz Izraela poročajo o nenavadnem porastu števila okužb z novim koronavirusom. V enem dnevu so jih zabeležili 64, kar je v primerjavi s predhodnimi dnevi presenetljivo več, je v četrtek sporočilo zdravstveno ministrstvo. Ob tem je ljudi pozvalo, naj se še naprej držijo ukrepov za preprečitev širjenja okužb. Med zadnjimi primeri okužbe so jih 18 zabeležili na eni od šol v Jeruzalemu. O razmerah naj bi se še danes na izrednem sestanku posvetovali predstavniki ministrstva.

  Preveri več
 • 12:27 29.05.2020

  V Italiji prirejajo podatke?

  Zdravstveni strokovnjaki v Italiji opozarjajo, da pred napovedano odpravo prepovedi potovanj med deželami 3. junija nekatere dežele prirejajo podatke o okuženih z novim koronavirusom, da ne bi ostale zaprte. Pri tem so še posebej izpostavili v epidemiji covida-19 v Italiji najbolj prizadeto Lombardijo.

  "Obstaja utemeljen sum, da dežele uporabljajo trike, da jih ne bi zaprli," je dejal Nino Cartabellotta, vodja think-tanka za javno zdravje Fondazione GIMBE, za italijanski Radio 24.

  Preveri več
 • 10:21 29.05.2020

  Na Švedsko se vrača šport

  Švedska nogometna liga ter drugi športni dogodki se bodo po koronavirusnem premoru nadaljevali 14. junija, je danes sporočila švedska vlada. Za zdaj je vlada zeleno luč prižgala za športe na prostem, omejitve zbiranja do največ 50 oseb ostajajo, je dejala pristojna ministrica Amanda Lind.

  Preveri več
 • 10:10 29.05.2020

  V BiH zaslišali premiera

  V okviru preiskave domnevnih nepravilnostih pri nakupu ventilatorjev so v četrtek preiskovalci zaslišali predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Poleg njega sta bila na zaslišanje privedena še lastnik podjetja Srebrena malina, ki je ventilatorje dobavilo, Fikret Hodžić in direktor federalne uprave civilne zaščite Fahrudin Solak.

  Preveri več
 • 10:01 29.05.2020

  Avstrijskim umetnikom tisočak

  Samozaposleni umetniki v Avstriji so upravičeni do mesečnega izplačila v višini tisoč evrov, s katerimi jim država želi priskočiti na pomoč v obdobju krize zaradi pandemije novega koronavirusa. Z omenjeno napovedjo se je vlada v četrtek odzvala na zahteve kulturnega sektorja. Za pomoč približno 15 tisoč umetnikom bo namenila 90 milijonov evrov, poroča STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin