Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
29. 5. 2020,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Natisni članek

vlada Marjan Šarec SAB LMŠ opozicija Janez Janša Janez Janša

Petek, 29. 5. 2020, 13.10

3 leta, 10 mesecev

Janša povabil, Šarec odgovarja: Najprej me je obtožil za smrti, zdaj bi sodeloval

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Janez Janša Marjan Šarec | Janez Janša je v odzivu na košarico Marjana Šarca dejal, da so v LMŠ namesto sodelovanja raje izbrali "tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev". | Foto STA

Janez Janša je v odzivu na košarico Marjana Šarca dejal, da so v LMŠ namesto sodelovanja raje izbrali "tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev".

Foto: STA

"PV me je obtožil za smrti zaradi neukrepanja, zdaj bi sodeloval," se je na povabilo premierja Janeza Janše k sodelovanju odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec. Sodelovanje zavračajo tudi v SD in Levici, v SAB bi pod določenimi pogoji sodelovali, SNS pa bo sporazum podpisala. Predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša je v odzivu na košarico Šarca dejal, da so v LMŠ namesto sodelovanja raje izbrali "tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev".

Premier Janez Janša je včeraj v intervjuju za Televizijo Slovenija dejal, da je koalicija opozicijskim strankam poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Janša predlaga enak pristop, kot je bilo Partnerstvo za razvoj med letoma 2004 in 2008, ko je vlado prav tako vodil Janša.

"Predlagamo enak pristop, torej možnost opozicijskih strank, da sodelujejo pri pripravi ključnih zakonskih projektov, ki jih bo treba sprejemati, ne da gredo v koalicijo ali prevzamejo odgovornost," je intervjuju dejal premier in dodal, da Slovenija potrebuje širše sodelovanje v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Vladna koalicija opoziciji ponuja roko sodelovanja

Šarec se sprašuje, na kakšni podlagi pošiljajo sporazum o sodelovanju

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je dejal, da je ponudba koalicije piar poteza vlade. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je dejal, da je ponudba koalicije piar poteza vlade. Foto: STA , Marjan Šarec, predsednik opozicijske LMŠ, se je na vabilo koalicije odzval na družbenem omrežju Twitter. "Enkrat si bom vzel čas in zbral vse tvite stranke SDS in njihovih tviterašev, ki so bili namenjeni strankam opozicije in meni osebno. Potem jih bom vprašal, na kakšni podlagi pošiljajo sporazum o sodelovanju. PV me je obtožil za smrti zaradi neukrepanja, zdaj bi sodeloval. Hm ..." je zapisal Šarec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je dodal, da je ponudba koalicije piar poteza vlade. "Sodelovanje in partnerstvo temeljita na enakopravnem, spoštljivem in iskrenem odnosu. Tega ne naredi papir, ampak odnos. Ravnanja in dejanja Janše razdvajajo in ne gradijo odnosa," je dejal Golubovič.

Na napoved LMŠ, da ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju s koalicijo, se je na Twitterju že odzval predsednik vlade Janez Janša. "Namesto sodelovanje raje tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev. Žalostno," je zapisal predsednik vlade in prvak SDS.

V Levici se zavzemajo za novo vladno koalicijo

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da sporazuma z vlado ne potrebujejo, ampak alternativo oblasti. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je koalicijsko vabilo v določeni meri nespodobno. V Levici so ves čas skušali sodelovati z vlado in vzpostaviti minimalni parlamentarni dialog, a je koalicija vse povozila, je pojasnil v izjavi.

V Levici se zavzemajo za novo vladno koalicijo, "ki bo programsko usmerjena, ki bi delala na javnem zdravstvu, ki je sedaj pod udarom, krepitvi socialnih in delavskih pravic in iskreni skrbi za okolje in naravo". Sporazuma zato ne bodo podpisali, je napovedal Vatovec in ocenil, da je tudi poslan s figo v žepu, poroča STA.

Fajonova ne vidi možnosti za sodelovanje

Nova začasna predsednica SD Tanja Fajon je povedala, da "sodelovanje zahteva spoštovanje" in da v tem trenutku ne vidi možnosti za sodelovanje. "Socialni demokrati ne rabimo podpisovati prav nobenega papirja, zlasti ne takega, ki prihaja s strani stranke, kot je SDS, ki dnevno žali, blati ljudi, vnaša neki razdor v družbo, namesto da bi se zahvalili tisti, ki so morda danes najbolj zaslužni, da smo iz epidemije izšli zdravi," je dejala.

Predsednica SAB Alenka Bratušek vabilo ocenjuje kot dobrodošlo, vendar mora biti iskreno in resno. | Foto: Ana Kovač Predsednica SAB Alenka Bratušek vabilo ocenjuje kot dobrodošlo, vendar mora biti iskreno in resno. Foto: Ana Kovač

Bratuškova pričakuje, da Janša konča ideološke napade

Predsednica SAB Alenka Bratušek vabilo ocenjuje kot dobrodošlo, vendar mora biti iskreno in resno. Ob tem pričakuje, da Janša konča ideološke napade. "Mečem pa Janši rokavico nazaj, da pokaže pripravljenost na sodelovanje in podpre kakšen predlog SAB, ki so ga v DZ že vložili," je dejala. Za zdaj je podpis sporazuma napovedal le prvak SNS Zmago Jelinčič, ki ga označuje kot konstruktivnega. "Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati pesek pod kolesa," je povedal Jelinčič.

Ne spreglejte