SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pitje sladkih pijač v otroštvu je eden glavnih vzrokov debelosti otrok

2

termometer

 | Foto:
Čeprav je povezava med sladkimi pijačami in dodatno težo že dobro dokumentirana med najstniki in odraslimi, pa je bila ta do zdaj pri mlajših otrocih manj jasna.

Novejša raziskava, v katero je bilo vključenih 9.600 otrok, ko so bili stari dve, štiri in pet let, je pokazala tovrstno povezavo tudi pri mlajših otrocih.

"Čeprav sladkane pijače predstavljajo relativno majhen odstotek kalorij, ki jih zaužijejo otroci, pa ta dodatna količina kalorij vendarle prispeva k večji telesni masi v daljšem časovnem obdobju," je pojasnil Mark DeBoer, vodja raziskave na univerzi v Virginiji.

Otrok, ki so vsaj enkrat na dan popili eno sladko pijačo, je bilo okoli 13 odstotkov in ti so imeli običajno tudi matere s čezmerno telesno težo. Zanje je bilo v povprečju značilno, da so pri starosti štiri oziroma pet let gledali televizijo vsaj dve uri vsak dan. Ob upoštevanju tako tovrstnih dejavnikov kot tudi socioekonomskega položaja družine so znanstveniki ugotovili, da imajo petletniki, ki popijejo vsaj eno sladko pijačo na dan, 43 odstotkov več možnosti, da bodo imeli čezmerno telesno težo, kot tisti, ki jih pijejo redkeje ali pa sploh ne, še poroča Fox News.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin