Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
6.31

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

obletnica Evropska unija Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 6.31

1 teden, 4 dni

Pirc Musarjeva s predsedniki sosednjih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
predsedniški vrh | Današnje srečanje, ki ga spremlja okrog sto predstavnikov slovenskih in tujih medijev, je eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v okviru praznovanja obletnice članstva v EU. | Foto STA

Današnje srečanje, ki ga spremlja okrog sto predstavnikov slovenskih in tujih medijev, je eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v okviru praznovanja obletnice članstva v EU.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes skupaj s predsedniki sosednjih držav zavzela za odprte meje v Evropski uniji in njeno širitev. Peterica predsednikov je na srečanju ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU poudarjala prednosti unije, opozorili pa so tudi na izzive v prihodnosti in nekatere potrebne spremembe.

Na povabilo predsednice republike so se srečanja, ene od najpomembnejših zunanjepolitičnih dejavnosti v okviru praznovanja obletnice, udeležili italijanski predsednik Sergio Mattarella, avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, hrvaški predsednik Zoran Milanović in madžarski predsednik Tamas Sulyok.

Predsednica pozvala k odpravi mejnega nadzora

Pirc Musarjeva je po srečanju poudarila odlične sosedske odnose, ki si jih delimo z vsemi državami in ki so se med drugim pokazali s pomočjo po lanskoletnih poplavah.

Ob 20. obletnici članstva v EU, katere članice so tudi vse naše sosede, je poudarila številne koristi za Slovenijo, kot glavno pridobitev EU pa temeljne svoboščine. 

Kot je dejala, je tudi velika zagovornica polnega delovanja schengna. "Res bi rada pozvala vse vlade sosednjih držav in tudi slovensko vlado, da odpravijo nadzore na mejah," je dejala. Odprte meje je označila za veliko pridobitev EU, zlasti v regiji, ki je poznala zidove.

Nataša Pirc Musar je po srečanju poudarila odlične sosedske odnose, ki si jih delimo z vsemi državami in ki so se med drugim pokazali s pomočjo po lanskoletnih poplavah. | Foto: STA Nataša Pirc Musar je po srečanju poudarila odlične sosedske odnose, ki si jih delimo z vsemi državami in ki so se med drugim pokazali s pomočjo po lanskoletnih poplavah. Foto: STA

Predsedniki podpirajo širitev EU

Poudarila je tudi pomen širitve kot enega najmočnejših geopolitičnih orodij unije in podporo pridružitvi novih članic, zlasti z Zahodnega Balkana, kar podpirajo vse države danes zbranih predsednikov.

Predsednik Avstrije Alexander van der Bellen je menil, da se je treba na širitve tudi pripraviti s potrebnimi spremembami.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je med potrebnimi reformami v prihodnosti omenil spremembe v procesu odločanja, ki da mora postati hitrejši.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v tej luči izrazil nasprotovanje prizadevanjem za odločanje s kvalificirano večino, češ da mora obstajati soglasje.

Tako kot tudi madžarski predsednik Tamas Sulyok je izrazil dvom o pretesnem sodelovanju znotraj EU. Vedno večja integracija bo po mnenju Sulyoka vodila v šibkejšo Evropo, medtem ko da Madžarska verjame v zavezništvo neodvisnih držav.

Današnje srečanje, ki ga spremlja okrog sto predstavnikov slovenskih in tujih medijev, je eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v okviru praznovanja obletnice članstva v EU.

Predsedniki prejeli sadike lipe

Ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje je Pirc Musarjeva vsem predsednikom podarila sadiko lipe.

Predsedniki vseh sosednjih držav so se v Sloveniji sešli prvič po 24. juniju 2011, ko je takratne predsednike ob 20. obletnici samostojnosti države gostil takratni predsednik Danilo Türk.

Srečanje v uradu predsednice izpostavljajo kot znak dobrega sodelovanja in poudarjajo njegov pomen za utrjevanje odnosov med državami na predsedniški ravni. Z njim želijo moč sodelovanja sosednjih držav prikazati tudi kot simbol in zgled za države v regiji v luči njihovega približevanja Evropski uniji.

Zoran Milanović
Novice Milanović vendarle pride na predsedniški vrh
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva poudarila pomen dolgoročne stabilnosti Kosova za Slovenijo
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva zagotovila podporo Kosovu na evropski poti
Ne spreglejte