SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pirc Musarjeva in Milanović o nerešenih vprašanjih Slovenije in Hrvaške #video

0,47

termometer

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so nedvomno dobri, nerešena vprašanja pa bosta državi znali rešiti, sta se danes v Zagrebu strinjala predsednika Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović. Veliko sta se pogovarjala o prihodnosti pobude Brdo-Brioni, pri vprašanju uveljavitve arbitražne razsodbe pa si želita dialoga med vladama.

"Stališče Slovenije glede arbitražne sodbe je tukaj jasno, sprejete dogovore je treba spoštovati," je dejala Pirc Musarjeva med svojim prvim delovnim obiskom v tujini v funkciji predsednice republike. Pozvala je hrvaško in slovensko vlado, da to nerešeno vprašanje začneta reševati s pogovorom, "ker je dialog tista platforma, ki lahko zapre določene probleme".

Z arbitražno razsodbo o meji med državama je bila prvič določena meja med državama na morju. Za Slovenijo je arbitražna razsodba dokončna in jo izvaja, Hrvaška pa je ne priznava.

Pirc Musarjeva si želi odpreti tudi nepolitične teme

Pirc Musarjeva je po srečanju z Milanovićem še poudarila, da sta velik del pogovorov namenila pobudi Brdo-Brioni. Pojasnila je, da je bil njen predhodnik Borut Pahor zelo navezan na ta proces in da se je k njegovemu nadaljevanju zavezala tudi sama. "Želim si, da bi Hrvaška in Slovenija vodili dialog med preostalimi državami v regiji," je izjavila. Po njenih besedah je Slovenija že pri približevanju Bosne in Hercegovine evropskim integracijam dokazala, da lahko igra pomembno vlogo na tem območju.

Pirc Musarjeva je še napovedala, da bi lahko prihodnje srečanje v okviru pobude prvič potekalo zunaj Slovenije ali Hrvaške. Ena od idej je, da bi bilo srečanje v Severni Makedoniji. Dodala je, da si v sklopu pobude želi odpreti tudi teme, ki "morda niso tako politične ali ideološke", na primer izseljevanje mladih iz regije.

Obisk v Zagrebu je prvi delovni obisk in drugi obisk Nataše Pirc Musar v funkciji predsednice v tujini. Ob vstopu Hrvaške v schengenski prostor 1. januarja se je namreč na meji med državama že srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.
Andrej Plenković Novice Ali to pomeni konec za hrvaškega premierja Andreja Plenkovića?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin