SiolNET. Novice Slovenija
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pirc Musarjeva in Golob ob sprejemu diplomatskega zbora poudarila skrb za človekove pravice in solidarnost

0,78

termometer

Pirc Musar Golob |  | Foto: STA
Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta na današnjem tradicionalnem sprejemu diplomatskega zbora na Brdu pri Kranju opozorila na zavzemanje Slovenije za spoštovanje človekovih pravic, pravno državo ter solidarnost. To bo tudi vodilo Slovenije pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Oba sta se v nagovorih pred tujimi diplomati, akreditiranimi v Sloveniji, dotaknila ruske invazije na Ukrajino. Opozorila sta, da je treba kakršnekoli mirovne dogovore pripraviti v sodelovanju z Ukrajino, ta jih mora tudi potrditi.

Po prepričanju predsednice republike se bo "ruska oblast (...) morala sprijazniti z dejstvom, da vojna in agresija nista in ne moreta biti sredstvi za doseganje zunanjepolitičnih ciljev".

Pirc Musarjeva je poudarila, da se bosta glede zunanjepolitične smeri Slovenije s premierjem usklajevala ter si prizadevala za izvolitev države na mesto nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov.

Golob je pri tem poudaril, da se Slovenija ne podaja v kandidaturo zaradi lastnih interesov, temveč zaradi interesov varnosti in solidarnosti v svetu. Pri tem je pojasnil, da varnost obsega tudi prehransko ter energetsko varnost, Slovenija pa lahko na tem področju in na področju podnebnih sprememb ravno zaradi svoje relativne majhnosti igra pomembno vlogo kot vezni člen med večjimi državami.

Podporo slovenski kandidaturi je sicer danes potrdila tudi ameriška veleposlanica v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian. Kitajski veleposlanik Wang Shunqing pa je dejal, da je Slovenija sicer odlična kandidatka, vendar se v Pekingu o podpori še niso odločili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin