Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 6. 2021,
13.30

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

papež Frančišek

Sreda, 30. 6. 2021, 13.30

2 leti, 9 mesecev

Papež Frančišek za novega novomeškega škofa imenoval Andreja Sajeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Andrej Saje | Andrej Saje bo zamenjal dosedanjega novomeškega škofa Andreja Glavana.  | Foto STA

Andrej Saje bo zamenjal dosedanjega novomeškega škofa Andreja Glavana.

Foto: STA

Papež Frančišek je za novega novomeškega škofa imenoval Andreja Sajeta. Saje, rojeni Novomeščan, je duhovnik ljubljanske nadškofije, do zdaj pa je bil sodni vikar – oficial Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani in docent na ljubljanski teološki fakulteti, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. V škofa bo posvečen 26. septembra.

Saje se je papežu že zahvalil za imenovanje. "Škofovsko službo sprejemam v veri v troedinega Boga in njegovo milost ter pomoč," je zapisal v zahvali. Za opravljeno delo se je zahvalil tudi dosedanjemu novomeškemu škofu Andreju Glavanu, ki se od škofovske službe poslavlja, ker je dopolnil 75 let.

Saje: Živimo v svetu preizkušenj in novih izzivov

V zahvali papežu je Saje pozdravil vse prebivalce svoje bodoče škofije, tamkajšnje sestrske in druge verske skupnosti ter lokalne oblasti. "Veselim se sodelovanja z vami v prizadevanju za skupno dobro. Živimo v svetu preizkušenj in novih izzivov, samo skupaj lahko naredimo nekaj dobrega za udejanjenje resnice in pravičnosti, poštenosti in miru," je zapisal.

Saje se je rodil leta 1966 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskoval v Mirni Peči, srednjo naravoslovno-matematično šolo pa v Novem mestu. Po odsluženem vojaškem roku je jeseni 1986 stopil v Bogoslovno semenišče v Ljubljani in se vpisal na ljubljansko teološko fakulteto, kjer je leta 1991 diplomiral iz bibličnih ved. Leto pozneje je bil posvečen v duhovnika ljubljanske nadškofije in postal kaplan v Grosupljem.

Jeseni 1997 je odšel na študij v Rim, kjer je na tamkajšnji fakulteti za kanonsko pravo Papeške univerze Gregoriane leta 1999 končal magisterij. Na isti fakulteti je nato vpisal doktorski študij in leta 2003 postal doktor kanonskega prava s specializacijo v pravni sodni praksi.

Po vrnitvi v Slovenijo aprila 2003 je bil imenovan za generalnega tajnika in tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference, za študijskega prefekta v bogoslovnem semenišču, za sodnika metropolitanskega cerkvenega sodišča, maja 2009 pa tudi za docenta pri katedri za kanonsko pravo na ljubljanski teološki fakulteti. Imenovan je bil tudi za člana cerkvene komisije za ureditev odnosov z državo, od začetka sodeluje pri ustanavljanju Katoliške univerze oziroma Katoliškega inštituta.

Poleg znanstvenega področja je aktiven tudi v pastorali. Službo duhovnega pomočnika je med letoma 2013 in 2015 opravljal v župniji Ljubljana Ježica, od leta 2014 pa je duhovni pomočnik v slovenskih župnijah v Selah in na Bajdišah v krško-celovški škofiji.

Zamenjava na vrhu leta 2006 ustanovljene novomeške škofije prihaja po tistem, ko je zdajšnji novomeški škof Glavan ob dopolnitvi 75 let papežu leta 2018 ponudil svoj odstop, kar morajo storiti vsi škofje, ko dopolnijo omenjeno starost. Papež odstopa ni sprejel, ampak mu je službo novomeškega škofa podaljšal do imenovanja njegovega naslednika. Tega so v škofiji pričakovali že leta 2019, a se je iskanje očitno zavleklo.

"Z novo svežo močjo bo zdaj škofija na novo zaživela z novimi prijemi, poudarki in novo energije;" je ob tem povedal Glavan. | Foto: Rasto Božič/STA "Z novo svežo močjo bo zdaj škofija na novo zaživela z novimi prijemi, poudarki in novo energije;" je ob tem povedal Glavan. Foto: Rasto Božič/STA

Glavan:  Z novo svežo močjo zdaj škofija na novo zaživela

Glavan je v odzivu na Sajetovo imenovanje za Radio Ognjišče dejal, da je bilo imenovanje po skoraj triletnem podaljšanju njegove službe pričakovano ter da bo z "novo svežo močjo zdaj škofija na novo zaživela z novimi prijemi, poudarki in novo energije". "Bog daj, da bo zaživela kot eno srce in ena duša," je dejal.

Spiderman
Novice Zakaj je Spiderman obiskal papeža Frančiška? #video
Ne spreglejte