Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 4. 2020,
17.18

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

39

Natisni članek

Koronavirus Slovenija

Sobota, 11. 4. 2020, 17.18

4 leta

številke novega koronavirusa v sloveniji

Po vstopu v državo odslej sedemdnevna karantena, v Sloveniji do zdaj 50 smrtnih žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

39

Koronavirus | V Sloveniji je zaradi novega koronavirusa umrlo 50 ljudi. | Foto Reuters

V Sloveniji je zaradi novega koronavirusa umrlo 50 ljudi.

Foto: Reuters

Zaradi novega koronavirusa je v Sloveniji v petek umrlo še pet bolnikov z boleznijo covid-19, kar pomeni, da se je število umrlih povzpelo na 50. V petek je bilo sicer po navedbah vlade opravljenih 1.232 novih testov na koronavirus, okužbo so ugotovili pri 28 osebah. V Sloveniji so tako našteli 1.188 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Okužil se je tudi slovenski vojak na misiji v Maliju, ki se vrača v domovino. Po novem vladnem odloku bodo morale osebe, ki bodo od nedelje prišle v Slovenijo, za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve, nato se jih bo testiralo na novi koronavirus.

Novice Poletnih počitnic letos v tujini verjetno ne bo #video

Kot je navedeno v vladnem odloku, ki je bil danes objavljen v uradnem listu, veljati pa bo začel v nedeljo, bo minister za zdravje vsem osebam, ki bodo vstopile v državo, odredil karanteno za obdobje sedmih dni. Doslej je veljalo, da se jim odredi karanteno za 14 dni. Sedmi dan karantene jim bodo vzeli bris za testiranje na novi koronavirus. Če bo oseba odvzem zavrnila ali če ji brisa ne bo mogoče odvzeti, se bo karantena avtomatično podaljšala še za sedem dni.

Če bo test negativen, bo karantena prenehala. Bo pa morala takšna oseba, tako kot že v času trajanja karantene, tudi po prenehanju karantene o pojavu morebitnih bolezenskih znakov takoj obvestiti izbranega osebnega zdravnika, lečečega zdravnika ali službo nujne medicinske pomoči.

Če bo test pozitiven, bodo osebo obravnavali skladno s smernicami za obravnavo okuženih z novim koronavirusom in pravilnikom o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje.

Karantena se bo podaljšala tudi, če rezultati ne bodo na voljo na dan odvzema brisa, vendar le do dneva prejema rezultata testa oz. ne dlje kot za 14 dni od dneva odreditve karantene, poroča STA.

Stroške karantene bo moral kriti vsak sam

Osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji se bo karantena odredila na domačem naslovu ali, če tam ne bo mogoča, na kraju po dogovoru s civilno zaščito. Tistim, ki v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča, pa na dejanskem naslovu, kjer bodo nastanjeni. Stroške karantene bo moral kriti vsak sam. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima stalnega ali začasnega prebivališča, ne bo mogel izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, v državo ne bo smel vstopiti.

Tujcem, ki bodo v Sloveniji opravljali delo, bodo karanteno odredili na naslovu, ki bo naveden v potrdilu delodajalca, ki ga bodo morali pokazati na meji. Delodajalci bodo morali tem osebam zagotoviti ustrezne pogoje prestajanja karantene ter prehrano in varovanje. Nastanitev bo morala biti skladna s priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prestajanja karantene.

Kaj še prinaša novi odlok vlade o obvezni karanteni?

Slovenski državljani, ki bodo ob prehodu meje navedli, da so okuženi ali da imajo očitne bolezenske znake, značilne za okužbo s covidom-19, bodo morali po navodilu policije takoj po telefonu poklicati izbranega osebnega zdravnika ali službo nujne medicinske pomoči. Tujim državljanom, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa v tovrstnem primeru vstopa v državo ne bodo dovolili.

Določila glede karantene pa ne bodo veljala za čezmejne dnevne delovne migrante, ki bodo imeli dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma bodo s podpisano izjavo utemeljili razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migranti, ter za čezmejne tedenske migrante na meji z Avstrijo, ki bodo imeli dokazilo o delovnem razmerju v Avstriji ali Sloveniji.

Pravila tudi ne bodo veljala za udeležitev pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, pri čemer bodo morali imeti potrdilo o datumu in uri pogreba ter se še isti dan vrniti v Slovenijo.

Izjema bodo tudi osebe, ki izvajajo prevoze blaga v ali iz Slovenije, in tovorni promet v tranzitu, osebe, ki bodo potovale čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, in osebe z diplomatskim potnim listom.

Ukrep prav tako ne bo veljal za osebe, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim bo potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, ter za pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Slovenijo, ki bodo prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Izjema bodo še državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč, in imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje ter opravljajo kmetijsko-poljedelska dela.

V Sloveniji 1.188 okuženih

Zadnje uradne številke kažejo, da so v petek v Sloveniji opravili 1.232 testiranj, med katerimi je bilo 28 pozitivnih testov. Število okuženih od začetka pandemije pri nas je tako naraslo na 1.188. V petek je umrlo še pet ljudi, uradna skupna številka smrtnih žrtev v Sloveniji je tako trenutno 50. 

V petek je bilo hospitaliziranih 94 bolnikov (12 manj kot dan prej), na intenzivni negi je bilo 37 ljudi (eden več kot v četrtek), iz bolnišnice pa so odpustili 11 ljudi. Do zdaj je v Sloveniji ozdravelo 148 ljudi.

Število hospitaliziranih oseb se je torej prvič po 13 dneh spustilo pod sto.

Sobotna novinarska konferenca o razmerah pandemije v Sloveniji:

ZDA koronavirus
Novice ZDA prehitele Italijo, v VB še niso dosegli vrhunca pandemije

Letalo na poti po okuženega slovenskega vojaka v Maliju

Vladni govorec RS Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da je z novim koronavirusom okužen en pripadnik misije Slovenske Vojske. Ta je deloval na misiji v Maliju in se bo kmalu vrnil v domovino. Po besedah Kacina se okuženi počuti dobro.

Stekla je že operacija, v kateri sodeluje tudi francosko letalo, ki je dopoldne pristalo v Ljubljani. Nanj so že vkrcali medicinsko osebje slovenske vojske in je že poletelo v to zahodnoafriško državo. Letalo naj bi se iz Malija z obolelim vrnilo zvečer, vojak pa bo zdravljenje nadaljeval doma.

Jelko Kacin je pojasnil, da je z novim koronavirusom okužen slovenski vojak na misiji na Maliju, ki se bo kmalu vrnil v domovino. | Foto: Nebojša Tejić/STA Jelko Kacin je pojasnil, da je z novim koronavirusom okužen slovenski vojak na misiji na Maliju, ki se bo kmalu vrnil v domovino. Foto: Nebojša Tejić/STA

Pripadniki Slovenske vojske na misijah na Kosovu in v BIH redno jemljejo brise, zabeležili so 12 pozitivnih testov (sedem na Kosovu, pet v BIH), a nihče med okuženimi ni iz slovenskega kontingenta, je zatrdil Kacin.

Ta je komentiral tudi zadnjo pošiljko zaščitne opreme, ki jo je dobavilo podjetje Joca Pečečnika, in opremo, ki si jo je ogledal tudi sam, označil za zelo kakovostno. Po njegovih besedah tako kakovostne v zadnjih tednih še nismo prejeli. 

Pojasnil je še, da naj bi v kratkem sprejeli vladna odloka, ki so ju napovedovali v zadnjih dneh, in sicer to, da rokavice v zaprtih javnih prostorih ne bodo več obvezne, bo pa obvezno razkuževanje rok.

V Maliju pripadniki 27 evropskih držav

V misiji v Maliju sodelujejo pripadniki 27 evropskih držav, zaradi nemirnega in nestabilnega okolja jih tam službuje okoli 750. V slovenskem vojaškem kontingentu je osem pripadnikov. Sedem pripadnikov deluje v enoti za izobrazevanje in usposabljanje v Koulikoru, en pripadnik pa deluje v poveljstvu misije v Bamaku.

Vir: STA

Preberite še:

Proizvodnja
Novice Gospodarstvi ZDA in evroobmočja z do 30-odstotnim krčenjem?
nogometna žoga
Sportal Letos poleti brez mednarodnega pokala prvakov

 
Ne spreglejte