SiolNET. Novice Slovenija
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor začel posvete o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja in sodnika sodišča EU

0,25

termometer

Borut Pahor, Jani Prednik SD | Pri Pahorju se bodo zvrstili tudi vodje drugih poslanskih skupin, po vrsti si sledijo še Levica in Svoboda, kot zadnja bosta na posvet prišla predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Na fotografiji Borut Pahor in Jani Prednik iz SD, kjer doslej edini razkrivajo kandidate.  | Foto: STA
Pri Pahorju se bodo zvrstili tudi vodje drugih poslanskih skupin, po vrsti si sledijo še Levica in Svoboda, kot zadnja bosta na posvet prišla predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Na fotografiji Borut Pahor in Jani Prednik iz SD, kjer doslej edini razkrivajo kandidate. Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja Banke Slovenija in sodnika sodišča EU. 

Prva je bila na posvetu vodja največje opozicijske poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki njihove odločitve ni razkrila. Godčeva je po posvetu s Pahorjem dejala, da v poslanski skupini SDS o vseh kandidatih potekajo pogovori, odločitev pa bo znana "tam nekje pred glasovanjem".

Prav tako imen, ki jih podpirajo za omenjene funkcije, ni razkril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Imen ne želijo razkrivati, ker ne želijo škoditi nobenemu od kandidatov, je pojasnil. V NSi pričakujejo predlog predsednika v DZ, potem pa se bodo dokončno odločali, je dejal. Je pa po njegovih besedah Pahor že nakazal, koga bo predlagal, s predlaganimi imeni pa so v NSi več kot 50-odstotno zadovoljni.

V SD kandidate že razkrili

Je pa imena razkril vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. V SD so kot najprimernejše kandidate ocenili Primoža Dolenca za viceguvernerja Banke Slovenije, za ustavno sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, kot sodnika EU pa Marka Ilešiča. Slednjega je sicer Pahor enkrat že predlagal v DZ, a potem tam ni bil izvoljen. Prednik je dejal, da se bo predsednik odločil po posvetovanju z vsemi poslanskimi skupinami, na vprašanje, ali gre za skupne kandidate koalicije, pa je odgovoril, da v imenu drugih strank ne more govoriti.

Na Pahorjev poziv za mesto ustavnega sodnika so sicer prispeli trije predlogi. Kandidati so nekdanja direktorica Mirovnega inštituta ter aktualna vodja oddelka za ugotavljanje diskriminacije, svetovanje in zagovorništvo pri zagovorniku načela enakosti Neža Kogovšek Šalamon, ustavni pravnik Andraž Teršek in vodja diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar.

Za mesto viceguvernerja Banke Slovenije se poteguje pet kandidatov, in sicer Jana Benčina Henigman, Arjana Brezigar Masten, Primož Dolenc, Primož Simončič in Sibil Svilan.

Formalne pogoje za opravljanje funkcije sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu pa izpolnjujejo Jure Vidmar, Ana Stanič, Senko Pličanič, Miro Prek, Marko Ilešič in Saša Sever. Ministrstvo za pravosodje je razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU sicer objavilo 18. junija lani, postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU pa traja že skoraj dve leti.

Primož Roglič Sportal Posebno priznanje za Rogliča #video Milan Brglez, Nataša Pirc Musar, Anže Logar Siol Plus Žiga Turk: Fajtajo dalje! Borut Pahor Novice Potrjenih osem kandidatur za Pahorjevega naslednika Pahor Biden Novice Pahor se je srečal z ameriškim predsednikom Bidnom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin