SiolNET. Novice Slovenija
4,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potrjenih osem kandidatur za Pahorjevega naslednika

4,03

termometer

predsedniška palača | Žreb vrstnega reda kandidatur bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatur, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev. | Foto: STA
Žreb vrstnega reda kandidatur bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatur, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev. Foto: STA

Državna volilna komisija (DVK) je potrdila še tri vložene kandidature za predsednika republike, in sicer evropskega poslanca Milana Brgleza, poslanca Levice Mihe Kordiša in ginekologinje Sabine Senčar. Število potrjenih kandidatur se je tako povzpelo na osem, kandidaturo Edéna Fohatóma, podprto s podpisi zgolj šestih volivcev, pa je DVK zavrnila.

Kandidature je sicer na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranko oz. poslancev, vložilo devet kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

Končni nabor predsedniških kandidatov bo znan v začetku prihodnjega meseca

Končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatov, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Uradni seznam kandidatov za predsednika Slovenije

1.    Predlagatelj kandidature: Nejc Jelen in skupina volivcev

Kandidat: Gregor Bezenšek ml.

2.    Predlagatelj kandidature: Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi)

Kandidat: Janez Cigler Kralj

3.    Predlagatelj kandidature: VESNA – zelena stranka

Kandidat: Vladimir Prebilič

4.    Predlagatelj kandidature: Romana Jordan in skupina volivcev

Kandidat: Anže Logar

5.    Predlagatelj kandidature: Biserka Marolt Meden in skupina volivcev

Kandidatka: Nataša Pirc Musar

6.    Predlagatelj kandidature: Levica

Kandidat: Miha Kordiš

7.    Predlagatelj kandidature: Socialni demokrati (SD) in Gibanje Svoboda

Kandidat: Milan Brglez

8.    Predlagatelj kandidature: Resni.ca

Kandidatka: Sabina Senčar

Devet oseb je do roka vložilo kandidaturo za volitve za predsednika Slovenije, so sporočili iz Državno volilne komisije. Na končnem seznamu uradnih kandidatov, ki sicer lahko do ponedeljka, 3. oktobra, še umaknejo soglasje, pa manjka kar nekaj oseb, ki so v zadnjih mesecih napovedovale svojo kandidaturo ter tudi izvajale predvolilne aktivnosti. Včeraj se je tako uradno umaknil Ivo Vajgl, ki je podprl Milana Brgleza. Na seznamu kandidatov pa med drugim tudi ni Nine Krajnik.

Novinarska konferenca kandidata za predsednika republike Mihe Kordiša in poslanske skupine Levica ob vložitvi kandidature za predsednika republike. Miha Kordiš Novice V boj za predsednika tudi Miha Kordiš #foto #video Borut Pahor Novice Danes bo jasno, kdo vse bi bil rad naslednji "Pahor" #video Sabina Senčar Zoran Stevanović. Novice Vložena še ena predsedniška kandidatura

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin