Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
11.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Natisni članek

Borut Pahor KPK

Torek, 27. 2. 2018, 11.57

6 let, 1 mesec

Pahor za namestnika predsednika KPK izbral Uroša Novaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Borut Pahor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednik države Borut Pahor je za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) izbral Uroša Novaka.

Pahor se je za Uroša Novaka odločil po pogovoru z izbirno komisijo. Zdaj Novaka, ki bo na položaju nasledil Almo Sedlar, čaka še javna predstavitev 1. marca. Če bo upravičil pričakovanja, bo Pahor podpisal ukaz za imenovanje, so sporočili iz kabineta predsednika republike.

Prvi krog se je končal brez imenovanja

Gre za položaj, ki je nezaseden od septembrskega odstopa Sedlarjeve, nekdanje namestnice predsednika KPK Borisa Štefaneca. V tem obdobju je Pahor izpeljal dva postopka. Prvi se je končal brez imenovanja, saj predsednik "z nobenim kandidatom ni bil dovolj zadovoljen, da bi ga na to mesto lahko imenoval". Novak je bil izbran v drugem krogu.

Kdo je prišel v ožji krog Pahorja?

Na razpis se je prijavilo sedem kandidatov. Komisija, ki jo vodi Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC), je Pahorju predlagala tri. To so:

  • Mirjam Dular, dolgoletna visoka uslužbenka Zavoda za varstvo narave. Leta 2009, torej v obdobju vlade Boruta Pahorja, je bila vršilka dolžnosti direktorice, nato pa se je na položaj direktorja vrnil Darij Krajčič;
  • Uroš Novak, dolgoletni vodja preiskovalno-analitskega oddelka v sektorju za nadzor na Generalnem davčnem uradu pri finančni uprave (Furs). Zakaj želi Novak, dolgoletna številka dve na Fursu, zapustiti davčno upravo, ni znano. Pri svoji nameri naj bi, kot je mogoče slišati v političnih krogih, imel podporo nekaterih posameznikov iz SDS;
  • Sandi Sendelbah, nekdanji dolgoletni vodja oddelka za finance na Mestni občini Celje.

"Gospod Pahor, vaše vabilo zavračam, ker …"

KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca je v očeh mnogih postala brezzobi tiger.  | Foto: Matej Leskovšek KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca je v očeh mnogih postala brezzobi tiger. Foto: Matej Leskovšek V teh dneh bi se morali vsi trije pri Pahorju oglasiti na pogovoru. A Sendelbaha tam ni bilo. "Vabilo za razgovor pri predsedniku republike Borutu Pahorju sem zavrnil. Zelo sem razočaran nad njegovim razmišljanjem in retoriko, zato sem presodil, da vse skupaj nima smisla," je za Siol.net dejal Sendelbah, ki je očitno sam ugotovil, da za imenovanje nima možnosti.  

"Nihče ne želi, da KPK deluje v tvornem okolju"

"Ves postopek je farsa," meni Sendelbah, ki se je lani jeseni prijavil že na prvi razpis, na katerem je Pahor iskal naslednika oziroma naslednico Sedlarjeve. Skupaj z Matejem Mencejem iz KPK in nekdanjo direktorico Visoke šole za varstvo okolja iz Velenja Mileno Pečovnik je bil uvrščen v ožji izbor treh kandidatov, a nihče od njih ni prepričal Pahorja. 

Sendelbah se je prijavil tudi na novi, ponovljeni razpis, a si je zdaj premislil. Zakaj? Preberite --> Kadrovanje v KPK: Gospod Pahor, vaše vabilo zavračam, ker …

Ne spreglejte