SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor citiral Pahorja: Človeštvo premore dovolj modrosti za izhod iz krize

0,05

termometer

Srečanje Borut Pahor
Foto: STA

Predsednik Borut Pahor je v svojem virtualnem govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 75. zasedanja Generalne skupščine ZN izrazil podporo učinkovitemu multilateralizmu, govor pa sklenil z optimistično noto soimenjaka Borisa Pahorja, da človeštvo premore dovolj modrosti in moči za izhod iz krize.

Svoj govor je razdelil v pet tematskih sklopov - multilateralizem, tehnološki razvoj in varnost, okolje in biotska raznolikost, solidarnost in človekove pravice ter 75 let Združenih narodov, o čemer je že v ponedeljek potekal poseben temu namenjen vrh z govori svetovnih voditeljev, ki se ga je virtualno tako kot drugi udeležil tudi sam. Letošnja splošna razprava poteka virtualno zaradi pandemije koronavirusa in voditelji nastopajo z vnaprej posnetimi govori, ki jih predvajajo v dvorani GS ZN, piše STA.

Predsednik je uvodoma poudaril, da je učinkoviti multilateralizem najboljši način za soočanje z grožnjami, kot so svetovne zdravstvene ter gospodarske krize in propadanje okolja. "Danes nihče ne more biti dovolj močan, da bi se sam soočal z grožnjami človeštvu. Skupaj moramo biti pozorni, dejavni, odgovorni, pogumni in modri," je dejal.

"Eden od glavnih izzivov je kibernetska varnost"

Svet je vse bolj odvisen od novih tehnologij in digitalne infrastrukture, ki morajo delati v prid človeštvu, in Slovenija je v ta namen novembra lani ustanovila prvi mednarodni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca. "Eden od glavnih izzivov je kibernetska varnost," je opozoril Pahor in dodal, da mora biti kibernetski prostor varen, globalen, odprt, svoboden in vključujoč.

Zavzel se je za učinkovit, na mednarodnih pogodbah temelječ mednarodni nadzor nad orožjem in reševanje s tem povezanih vprašanj po mirni poti. Poudaril je, da je za trajni mir in spravo treba kaznovati hude kršitve človekovih pravic, zato Slovenija podpira Mednarodno kazensko sodišče ICC ter bo še naprej vzpodbujala partnerstvo in sodelovanje v okvirju ZN in drugih forumov.

Združeni narodi Foto: Reuters

Slovenija je še posebej aktivna v prizadevanjih za odstranjevanje kopenskih min, ki prizadenejo življenje civilistov, zlasti otrok, je poudaril. "Z zadovoljstvom sporočam, da je slovenski neprofitni ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti sredi pandemije uspelo ohraniti svoje operativne zmogljivosti in prisotnost na terenu," je dejal Pahor, piše STA.

Izpostavil je še, da je Slovenija pred kratkim prvič prispevala milijon dolarjev v Zeleni podnebni sklad ZN, varstvo okolja pa bo uvrstila med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Slovenija se zaveda, da je izguba biotske raznovrstnosti velik svetovni izziv, je še dejal predsednik.

Spomnil je, da je Slovenija v ustavo zapisala pravico do čiste vode. Bila je tudi pobudnik ustanovitve svetovnega dneva čebel 20. maja. "Potrjujem zavezanost Slovenije in svojo osebno zavzetost, da zaustavimo propadanje biotske raznolikosti in zaustavimo učinke podnebnih sprememb. Zato se pridružujem Pozivu voditeljev za naravo," je dejal.

"Pandemija pušča uničujoče družbene in gospodarske posledice"

Koronavirus je po Pahorjevih besedah prinesel ostro spoznanje o pomenu solidarnosti in sodelovanja tudi znotraj organizacij, kot je Svetovna zdravstvena organizacija. Pandemija pušča uničujoče družbene in gospodarske posledice, življenja pa so odvisna od natančnih in pravočasnih informacij. "Zato so polno uveljavljanje pravice do svobode izražanja, dostop do javnih informacij in zaščita novinarjev ključnega pomena za dobrobit naše družbe," piše STA.

Neodvisna Slovenija je nastala iz navdiha v prizadevanjih za demokracijo in temeljne pravice in zaveda se, da človekove pravice nikoli ne morejo biti samoumevne, kar potrjuje tudi kriza koronavirusa, je še poudaril Pahor. "Še enkrat moramo poudariti, da v sodobnih družbah ni prostora za diskriminacijo na podlagi katerekoli osebne okoliščine. Nihče ne sme biti zapostavljen. Ko obeležujemo 25 let sprejetja pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje, praznujemo dosežke na področju enakosti spolov in krepitve vloge žensk," je dejal.

"Svet je od 24. oktobra 1945 boljši zaradi ZN"

V delu govora o 75. obletnici ZN je ponovil, kar je dejal že v ponedeljek. Namreč, da so naši predniki z ustanovitvijo ZN zavrnili "še eno popolno vojno, nesmiselno umiranje in trpljenje, nacionalistične in skrajne težnje".

"Drži, ZN niso uspeli preprečiti vseh konfliktov, pogosto bi se lahko in bi se morali odzvati hitreje, bolje in odločneje. Moramo pa se strinjati, da je svet od 24. oktobra 1945 boljši zaradi ZN. Naši predhodniki so pred 75 leti zgradili prvi most. Danes je naš svet tesno prepletena mreža mostov in prosim vas, da jih ne rušite zaradi sedanjih in prihodnjih rodov, zaradi svojih najdražjih in sebe," je povedal.

Boris Pahor srečanje ob 106. rojstnem dnevu Foto: Ana Kovač

Pahor je na koncu vsem čestital, tako prednikom za pogum in vizijo kot sedanji generaciji in mladim, da bodo boljši kot njihovi starši. Zadnjo besedo pa je posvetil slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je znan tudi kot najstarejši preživeli iz nacističnih koncentracijskih taborišč in ki je pri svojih 107 letih še vedno neustrašen borec proti vsem totalitarizmom. Boris Pahor pravi, da človeštvo premore dovolj modrosti in moči, da najde pot iz kriz k bolj etičnemu človeku. Borut Pahor pravi, da mu verjame, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin