SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Poročilo Knovsa koristi državi, njegova objava ta hip ne

0,83

termometer

Borut Pahor |  | Foto: Planet TV
Foto: Planet TV

Predsednik republike Borut Pahor je spregovoril o poročilu Knovsa o zapletih pri arbitraži. Meni, da "samo poročilo koristi državi, ker ugotavlja, da ni bilo nobenih navodil države glede sodelovanja med arbitrom in agentko. Ker pa lahko sosednja država ali kdo tretji vzame iz poročila le, kar mu koristi, ta hip Sloveniji ni koristilo."

Simona Drenik Novice Knovs obremenil Drenikovo: Ni upoštevala zakona in pravil

Poročilo je napelo tudi odnose med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Sova je namreč policiji in tožilstvu zaradi objave javnega dela poročila naznanila sum izdaje tajnih podatkov.

Šarec Pahorjevega nasveta ni upošteval

Pahor je zaradi zaostrenih razmer predsedniku vlade Marjanu Šarcu predlagal sklic seje sveta za nacionalno varnost, ker je menil, "da bi lahko v dialogu razčistili kakšno stvar, ki bi omogočila, da bi obveščevalna služba lahko delala svoje in bi se vršil nad njo demokratični nadzor brez teh napetosti". Šarec njegovemu "nasvetu", kot je to poimenoval Pahor, sicer ni sledil, Pahor pa to spoštuje.

V nocojšnjem pogovoru za oddajo Politično na Televiziji Slovenija (TVS) je komentiral tudi očitke, da se je s tem pozivom postavil na stran Knovsa. "Vedno bom zagovarjal demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami, hkrati pa dobro razumem vlogo, ki jo ima Sova za zagotavljanje nacionalne varnosti in zaščito nacionalnih interesov," je poudaril ter dodal, da je zanj zato pomembno, da obe opravljata svoje delo. Želi pa si, da bi se razmere uredile, saj "zdaj to ni najbolje".

Borut Pahor | Foto: Reuters Foto: Reuters

Komentiral je tudi spore med sodniki na ustavnem sodišču, saj je bilo precej sodnikov imenovanih v času njegovega mandata. Predsednik je dejal, da si ne drzne posegati v njihovo avtonomijo. "V ustavnem sodišču so ugledni ljudje. /.../ Če znajo rešiti najbolj usodna ustavnopravna vprašanja, bodo znali sami, brez naše pomoči, rešiti tudi nekatere spore," je prepričan.

Glede pogajanj o spremembah volilnega sistema, ki jih vodi, pa je dejal, da so prišli zelo daleč, a se je pred zadnjim krogom odločil za kratek suspenz, ker je menil, da ne bo napredka. Je pa zato v pismu pozval tiste, ki zagovarjajo uvedbo prednostnega glasu, da preverijo, ali imajo v DZ 60 glasov.

Matej Tonin in Marjan Šarec Novice Tonin: Pred Knovs bomo povabili tudi Šarca, Črnčeca in Kozmelja Matej Tonin Novice Nekdanji obveščevalec: Sova ni imela druge možnosti, kot da ovadi Tonina Marjan Šarec Novice Šarec kritičen do Tonina: To je popolnoma deplasirano

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin