Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
14.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

diplomatski zbor arbitraža Miro Cerar Borut Pahor

Torek, 30. 1. 2018, 14.40

6 let, 2 meseca

Pahor na sprejemu diplomatskega zbora tudi o uveljavljanju arbitražne sodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru tujim veleposlanikom v Sloveniji, ki jih je danes gostil na Brdu pri Kranju na tradicionalnem sprejemu za diplomatski zbor ob začetku novega leta, dejal, da želi Slovenija aktivno in prijateljsko sodelovati z vsemi državami po svetu. Znova je opozoril tudi na uveljavljanje arbitražne sodbe.

"Ta hip ni videti skorajšnje sporazumne uveljavitve sodbe arbitražnega sodišča," je dejal Pahor, ki se mu v teh okoliščinah zdi pomemben vztrajen dialog med visokimi predstavniki Slovenije in Hrvaške na vseh ravneh, da se kljub zapletu ob uveljavitvi ohranja sicer dobre meddržavne in mednarodne odnose.

"V obdobju do polne implementacije bo treba skozi ta dialog razviti neko formulo sožitja, ki bo omogočala dobro medsosedsko sodelovanje," je prepričan.

Prav tako se mu zdi pomembna večja aktivnost Evropske komisije. "EU je botrovala temu sporazumu in ima tudi politično odgovornost, da se ga spoštuje," je dejal Pahor, ki si veliko obeta od morebitnega pogovora predsednika Evropske komisije z obema premierjema.

Borut Pahor | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

O položaju v svetu spregovorila Pahor in Cerar

Arbitražnega sporazuma se je v svojem nagovoru diplomatom dotaknil tudi premier Miro Cerar. Kot je povedal, se je Slovenija na izvajanje razsodbe zelo dobro pripravila in jo uveljavlja v delu, v katerem sodelovanje Hrvaške ni nujno potrebno. "To počnemo na način, ki ne povzroča incidentov in napetosti," je poudaril in dodal, da bo Slovenija dosledno vztrajala pri uresničitvi sodbe.

Tako Cerar kot Pahor sta spregovorila tudi o razmerah v svetu in v EU. Kot je dejal Pahor, je mogoče le skupaj, v sodelovanju in na miren način razreševati težave, pred katerimi stoji človeštvo. "Slovenija je bila in bo dosledno privržena mirnemu reševanju sporov. Zavezana je sodelovanju pri soočanju s problemi sodobnega sveta na regionalni, evropski in svetovni ravni," je poudaril.

Borut Pahor in Miro Cerar | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

"Slovenija bo še naprej krepila odnose s čim širšim krogom partnerjev v mednarodnem okolju, s potrebnim poudarkom na spoštovanju temeljnih vrednost, kot so vladavina prava, spoštovanje človekovih pravic in skrb za okolje," je dejal tudi Cerar in se več kot 80 zbranim diplomatom zahvalil za njihovo delo in aktivnosti, ki pripomorejo k povezovanju in sodelovanju Slovenije z državami, ki jih zastopajo.

Kar se zadeva prihodnost EU, je Pahor opozoril na krepitev evropske povezanosti, če naj bo Evropa sposobna predvsem z mehko močjo ohranjati svoj položaj v svetu in zagotavljati blagostanje in varnost svojih prebivalcev. Za manjše članice EU je to še toliko bolj pomembno, zato upravičeno pričakujejo več razmisleka o prihodnji EU, ki ga je za zdaj premalo.

Borut Pahor | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenija ima kot članica EU in zveze Nato možnost aktivnega delovanja, da za svoje zunanjepolitične poglede in interese pridobi podporo preostalih članic. "V konkretnem primeru za pravično rešitev vprašanja Palestine, torej za zavzemanje za to, da bi EU z lastno pobudo in skupno zunanjo politiko več pripomogla k obnovi mirovnega procesa za rešitev palestinskega vprašanja s ciljem soobstoja dveh enakopravnih držav, torej arabske Palestine poleg Izraela," je dejal Pahor.

Ne spreglejte