SiolNET. Novice Slovenija
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na slovesnosti ob 150. obletnici prvega slovenskega tabora pozivi oblastem

Pahor: Moramo paziti drug na drugega

0,94

termometer

tabor
Foto: STA

 V Ljutomeru so proslavili 150. obletnico prvega slovenskega tabora in, kot je bilo v navadi na taborih, oblastem poslali zahteve za izboljšanje razmer.

Predsednik republike Borut Pahor je ugotovil, da je iz naših izkušenj in dosežkov jasno, da moramo predvsem paziti drug na drugega, na našo samostojno državo in skupno Evropo. Ob tem je dodal, da sta pri tem odgovornost za medsebojno spoštovanje in skrb za našo državo ter razvoj naše državnosti tako rekoč v celoti na naših plečih.

"Razvoj naše državnosti, pri čemer mislim na državo v najširšem smislu, torej politično, pravno, socialno in kulturno državo, je osnovni vzvod našega prihodnjega narodnega obstanka in razvoja," je poudaril Pahor in spomnil, da je bila ustanovitev samostojne slovenske države najpomembnejši rezultat naših zgodovinskih stremljenj in bo po njegovem glavno orodje narodnega razvoja, samostojna država pa osrednji vzvod narodne prihodnosti.

Predsednik države Borut Pahor je na 150. obletnici prvega slovenska tabora v Ljutomerju poudaril, da je odgovornost glede medsebojnega spoštovanja in skrbi za našo državo povezanosti ter razvoja naše državnosti tako rekoč v celoti na naših plečih. Predsednik države Borut Pahor je na 150. obletnici prvega slovenska tabora v Ljutomerju poudaril, da je odgovornost glede medsebojnega spoštovanja in skrbi za našo državo povezanosti ter razvoja naše državnosti tako rekoč v celoti na naših plečih. Foto: STA

Pomembno je, da so že pred 150 leti razumeli pomen narodne enotnosti

Pahorju se zdi posebej pomembno, da so že pred 150 leti razumeli pomen narodne enotnosti in se zavedali, da moramo za velike zgodovinske dosežke stopiti skupaj. Po njegovih besedah kondicijo za narodno enotnost ohranja politično sodelovanje, ki je potrebno prav zaradi političnih in drugih razlik.

"Ni pomembno samo to, da imamo lastno državo, temveč tudi to, da je demokratična, pravna, socialna in kulturna. Naša politična skupnost pa se mora truditi za svojo zrelost in za zaupanje vanjo. Hočem reči, politični prepiri in spori in take reči niso nič posebnega, če se vedno znova izkaže tudi sposobnost za sodelovanje. Osnova vsega pa je medsebojno spoštovanje, upoštevanje in strpnost," je še povedal Pahor.

Na proslavi 150. obletnice prvega slovenskega tabora so, kot je bilo v navadi na taborih, oblastem poslali zahteve za izboljšanje razmer v državi. Na proslavi 150. obletnice prvega slovenskega tabora so, kot je bilo v navadi na taborih, oblastem poslali zahteve za izboljšanje razmer v državi. Foto: STA

Puconja: Ne smemo dopustiti, da nas povozi kolesje sodobnega kapitala, da ne bomo postali kolonija

S stoječim aplavzom so obiskovalci nagradili Mirana Puconjo, ki je v slogu nekdanjih taboritov spomnil na veličastno slovesnost pred 150 leti.

"Taborsko sporočilo takrat in danes vesoljni Sloveniji je, da se veliki dogodki naroda dogajajo na ravni kolektiva, da so in bodo časi časi, ko obrobje postane center in obratno, da moramo skrbeti za samooskrbo, ki je jamstvo obstoja države, naroda in suverenosti," je dejal Puconja in opozoril, da nas mora materinščina varovati pred velikimi in da ne smemo dopustiti, da nas povozi kolesje sodobnega kapitala, da ne bomo postali kolonija. "Slovenska in evropska znanost in kultura pa se ne začenjata in končujeta na obrobju Ljubljane," je še dodal.

tabor Foto: STA

Karba: Voliti bi morali posameznike, ne strank

Načelnik občinskega štaba teritorialne obrambe Ljutomer med vojno za Slovenijo Miroslav Rauter je povedal, da so teritorialci sledili taborskemu geslu Ako si ne bomo sami pomagali, nam nihče na tem svetu ne bo pomagal. Županja občine Ljutomer Olga Karba je opozorila, da imamo pogosto neživljenjske zakone in da bi morali voliti posameznike, ne stranke. Plaketo 1. slovenskega tabora pa je podelila arhitektu Stanku Kristlu.

Predstavniki stanov so predstavili svoje zahteve. Marija Kralj in Daniel Zelko sta v imenu gospodarstva zahtevala nižje obdavčitve plač, boljše poslovno okolje ter prilagoditve šolskih programov in nagrajevanje vseh merljivih rezultatih.

Branko Novak je v imenu civilne zaščite in gasilcev zahteval razumevanje za to področje in ureditev statusov, Aleš Vavpotič v imenu kmetov izenačenost z drugimi panogami in podporo kmetijstvu, Samo Tuš iz Zveze društev Moja Mura pa je pozval oblast, naj Muro za vedno izbriše iz energetskih načrtov, ker njihovo neustreznost dokazujejo študije ter to zahtevajo prebivalci ob njej.

Zahteve predstavnikov stanov bodo poslali vladi in organizatorjem prihodnjih slovesnosti ob obletnicah taborov, da jih bodo dopolnjevali.

Lizbona Novice V Evropi bo še vroče, velika toplotna obremenitev se nadaljuje tudi v Sloveniji Barbara Bedeković Novice Barbaro iz Hrvaške v Sloveniji resnično moti le ena stvar Jama, Nutty Putty, jamar Digisvet Usoda, ki je noče doživeti nihče: zaradi njega so zapečatili jamo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin