SiolNET. Novice Slovenija
3,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor po Šarčevem odstopu: "Kaže na neko spremembo, ki je obetavna"

3,49

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor meni, da je zelo pomembno, da po odstopu premierja Marjana Šarca potekajo pogovori med strankami in poslanskimi skupinami. "To, da po letu in pol, ko takrat dialoga na nek način ni bilo, danes pa je, kaže na neko spremembo, ki je obetavna." Zaveda se, da to še ne pomeni, da ta dialog nujno vodi v dogovor o vladi.

Marjan Šarec Novice Šarec: Oprostite, s takšno stranko težko sodelujem #video

"Mislim, da je dialog osnova vseh rešitev, zlasti dobrih," je dejal predsednik Borut Pahor v nagovoru Forumu Kluba slovenskih podjetnikov. Kot je dejal, se še ne ve, ali bodo ti pogovori vodili v oblikovanje nove vlade. "Ampak to obeta, daje optimizem," je po poročanju STA dejal Pahor.

Vlada potrebuje resen program svojega dela

Poudaril je, da je pomembno tudi zavedanje praktično vseh pomembnih akterjev, s katerimi je doslej imel možnost neformalno govoriti, da Slovenija vedno, tudi v sedanjih razmerah potrebuje vlado, ki ima prepričljivo večino v Državnem zboru, ki se lahko zanese na to, da bo tudi pri strukturnih ukrepih imela podporo poslancev, četudi bodo ukrepi morda deloma nepopularni.

Tako je po njegovem mnenju pomembno, da ima "vlada, ki nastane v okviru tega mandata ali po predčasnih volitvah, resen program svojega dela in bo dala verodostojen vtis, da si želi nekaj premakniti". Torej da koalicijske stranke ne bodo skupaj samo zato, da bi bile na oblasti, ampak da želijo oblast izkoristiti za to, da bi stvari premaknile naprej, je povedal.

Predsednik Pahor poziva k temeljitemu premisleku in dialogu in k iskanju tistih stvari, ki povezujejo. Predsednik Pahor poziva k temeljitemu premisleku in dialogu in k iskanju tistih stvari, ki povezujejo. Foto: Ana Kovač

"Imamo situacijo, v kateri bi želel pozvati vse, ki imajo odgovornost za odločitve, naj vse skupaj temeljito premislijo," je dejal in dodal, da za to imajo dovolj časa. V dialogu med različno mislečimi je treba po njegovih besedah poiskati tiste stvari, ki povezujejo. "Če je dovolj tega med glavnimi igralci v političnem prostoru, potem je mogoče oblikovati vlado že brez predčasnih volitev," je dejal.

Marjan Šarec Novice Marjan Šarec se je sestal s Pahorjem

Potreben bo napor

V vsakem primeru - če bo oblikovana nova vlada še v tem mandatu ali po predčasnih volitvah - pa po njegovem mnenju "potrebujemo napor, da pridemo do skupnih imenovalcev, ki bodo te ugodne gospodarske in socialne rezultate naredili trdnejše, krepkejše" in omogočili, da bodo na koncu tudi mladi ljudje ter tudi tisti, ki so danes že v svetu, videli prihodnost tudi v Sloveniji.

Pahor bo sicer v torek začel s posvetovanjih vodij poslanskih skupin glede prihodnje politične situacije po nedavnem odstopu Šarca s položaja predsednika vlade.

Foruma Kluba slovenskih podjetnikov se udeležujejo tudi nekateri predsedniki strank, ki bi utegnile oblikovati novo koalicijo, a pred začetkom srečanja izjav niso dajali, še piše STA.

Marjan Šarec Novice Šarec o podnebnih spremembah: okolje nam bo ponudilo alternativo, ki ne bo lepa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin