Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
16.42

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

10

Natisni članek

sankcije varnost Rusija Ukrajina Ovse

Četrtek, 23. 2. 2023, 16.42

1 leto, 2 meseca

Ovse: Nekateri poslanci pomagajo pri zločinski agresiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

10

Ovse | "Ruska agresivna vojna v Ukrajini ogroža varnost v Evropi, Rusija pa krši vsa načela Ovseja," je poudarila predsednica skupščine Margareta Cederfelt. | Foto Reuters

"Ruska agresivna vojna v Ukrajini ogroža varnost v Evropi, Rusija pa krši vsa načela Ovseja," je poudarila predsednica skupščine Margareta Cederfelt.

Foto: Reuters

Prvi dan zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) mineva v znamenju kritik ruskih delegatov zaradi ruske invazije na Ukrajino. "Nekateri poslanci pomagajo pri zločinski agresiji," je dejala predsednica skupščine Margareta Cederfelt in Rusijo obtožila spodkopavanja človekovih pravic.

Pred zasedanjem so delegacije 20 držav, med njimi tudi slovenska, avstrijsko vlado pozvale, naj predstavnikom Rusije prepreči udeležbo. Vendar pa so iz Ovseja sporočili, da je Avstrija dolžna vsem delegacijam omogočiti vstop v državo in udeležbo na zasedanju, saj je njegov sedež na njenih tleh. Dunaj je tako izdal vizume tudi tistim predstavnikom Rusije, proti katerim je EU uvedla sankcije, vključno z vodjo ruske delegacije Pjotrom Tolstojem.

Zaradi prisotnosti ruske delegacije Ukrajina bojkotira zasedanje 

Zaradi udeležbe predstavnikov Rusije uradno zasedanje bojkotira ukrajinska delegacija, iz solidarnosti do Ukrajine pa tudi litovska. Kot je danes dejala Cederfeltova, jih sicer razume, si pa ruski predstavniki po njenih besedah zaslužijo biti na zasedanju in slišati enotno zavrnitev ruskega napada na Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ruska agresivna vojna v Ukrajini ogroža varnost v Evropi, Rusija pa krši vsa načela Ovseja," je poudarila Švedinja in nadaljevala, da Ukrajina ne brani le sebe, ampak tudi "načela in sporazume, na katerih temelji naša varnost".

Predstavnik Slovaške: Prisotnost Rusije je žalitev 

Predstavnik Slovaške, ki je prebral govor ukrajinske delegacije, je dejal, da je prisotnost predstavnikov Moskve "žalitev za žrtve njihovih grozodejstev". Ukrajinska delegacija je sicer kljub neudeležbi na uradnem zasedanju pripotovala na Dunaj, da bi na dvostranskih srečanjih lobirala za začasno izključitev Rusije iz skupščine.

Na Heldenplatzu pred palačo Hofburg, kjer se zasedanje dogaja, je medtem protestiralo okoli 15 predstavnikov ukrajinske diaspore, ki so se jim pridružili tudi ukrajinski delegati.

Na zasedanju, ki bo trajalo do petka, ko bo minilo natanko eno leto od začetka ruske invazije na Ukrajino, so bile sicer razprave o začasni izključitvi Rusije iz skupščine. Vendar pa na srečanju ne pričakujejo sprejetja nobene odločitve.

Novice Umrl poveljnik bataljona Azov, ki je pol leta preživel v ruskem ujetništvu
Tanja Fajon v ZN
Novice Fajonova v ZN: Vsakršna neizzvana invazija na suvereno državo je nesprejemljiva
Su-25
Novice V bližini ukrajinske meje strmoglavilo rusko vojaško letalo #video
Ne spreglejte