Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
19.58

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

osebna asistenca

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 19.58

2 leti, 6 mesecev

Osebna asistenca pomeni neodvisno življenje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

"Brez osebne asistence življenje ni več življenje, ampak je vegetiranje." To so besede Martine Piskač, ki jo invalidski voziček spremlja od otroštva, osebno asistenco pa uporablja že 25 let. Prav po njeni zaslugi lahko tudi sama živi neodvisno življenje. Gre za pravico in možnost, da hendikepirana oseba živi tako kot kdorkoli drug, da se odloča o vseh stvareh v svojem življenju, da med drugim izbere, kje in s kom bo živela, da prevzame odgovornost za svoje odločitve in da ima možnost vključevanja v vse življenjske dejavnosti.

Zaradi spinalne mišične atrofije je Martina Piskač na vozičku že od rojstva. Brez osebne asistence bi bila odvisna od svojega moža in domačih, to pa ni več neodvisno življenje.

"Osebna asistenca mi pomeni vse. Svobodo, življenje, ker si brez osebne asistence ne predstavljam več življenja. Prej sem bila v ustanovah, kot je dom starejših občanov, pri 17 letih," je povedala Martina Piskač, uporabnica osebne asistence.

LMŠ Levica SAB SD
Novice Stranke KUL tik pred podpisom sporazuma. Katera med njimi bo najuspešnejša? #video

"Z zakonom se je torej pokazalo, da potrebe po osebni asistenci obstajajo, število uporabnikov to tudi dokazuje, ministrstvo pa pripravlja spremembo zakona, v katerem bodo preverili, ali so merila in kriteriji ustrezni, ali je ocenjevalno ustrezno orodje ustrezno, ali so ustrezna napotila, kdo je lahko osebni asistent." je pojasnil Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Trenutni zakon namreč omogoča, da se ga različno razlaga, s tako mehkim orodjem pa se zlahka dogajajo zlorabe. Namen sprememb je, da osebno asistenco dobijo tisti, ki jo zares potrebujejo, pričakuje pa se, da bi lahko predlog zakona državni zbor obravnaval že v naslednjem mesecu, do konca letošnjega leta pa ga tudi sprejel.

Vinarium Lendava
Novice Vinarium obiskal 500 tisoči obiskovalec #video
Ne spreglejte