Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
13.38

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

Natisni članek

invalidi osebna asistenca odstop ministrstvo za delo minister Luka Mesec

Četrtek, 18. 5. 2023, 13.38

11 mesecev, 1 teden

Ministra za delo Luko Mesca pozvali k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22
Luka Mesec | Mesec je napovedal zaostritev meril za to, kdo je lahko izvajalec osebne asistence. | Foto Ana Kovač

Mesec je napovedal zaostritev meril za to, kdo je lahko izvajalec osebne asistence.

Foto: Ana Kovač

Gibanje Nediskriminacija ministra za delo Luko Mesca poziva k odstopu, ker ni zadovoljno z njegovim delom pri osebni asistenci. Po sredinem posvetu o urejanju področja in novinarski konferenci se jim zdi nedopustno, da bi invalide v želji po varčevanju ali v bojazni pred izgubo evropskih sredstev vključevali v zakon o dolgotrajni oskrbi.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec je po sredinem posvetu predstavil cilje pri prenovi področja in pri tem poudaril vzpostavitev boljšega nadzora. Hkrati je napovedal zaostritev meril za to, kdo je lahko izvajalec osebne asistence.

Gibanje se ne strinja, da bi dopolnilne storitve k osebni asistenci razvijali znotraj zakona o dolgotrajni oskrbi. Pač pa podpirajo idejo o enem zakonu za invalide, v katerem bi bile zajete vse pravice, ki jih invalidi lahko pridobijo.

Pozivajo ga, naj upošteva načela konvencije o pravicah invalidov 

Ministra pozivajo, da pri definicijah o tem, kdo je invalid in kdo je upravičen do pravice do osebne asistence, upošteva definicije in načela konvencije o pravicah invalidov, ki jo je Slovenija podpisala leta 2008 in se tako zavezala, da bo politike s področja skrbi za invalide oblikovala v skladu s konvencijo.

Čeprav so predstavniki ministrstva za delo v sredo na posvetu zagotavljali, da nihče ne bo izgubil pridobljenih pravic, se v gibanju bojijo, da bodo na tem ministrstvu oziroma na ministrstvu za solidarno prihodnost nadaljevali "že znano prakso vnovičnega preverjanja glede ustreznosti višine ur osebne asistence in posledično jemanja teh ur, kar se v praksi že dogaja".

V povezavi s številom dodeljenih ur osebne asistence pa menijo, da bi moralo biti pogojeno z uporabnikovo potrebo po pomoči in verjetnostjo za njegovo življenjsko ogroženostjo, če ob sebi nima druge osebe.

Po mnenju gibanja invalidske organizacije in zavodi oziroma društva, ki so jih ustanovili družinski člani uporabnikov, ne bi smeli biti izvajalci osebne asistence. To namreč po njihovem prepričanju pomeni navzkrižje interesov. Poleg tega se zavzemajo za to, da bi se razvijala kakovost storitev pri izvajalcih.

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Mesec: Sistem osebne asistence si želim spraviti v red
Luka Mesec
Novice Luka Mesec: Enostavno se bodo morali sprijazniti s tem
Ne spreglejte