SiolNET. Novice Slovenija
8,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Organizator napoveduje nov Thompsonov koncert v Sloveniji #video

8,75

termometer

Marko Perkovič Thompson
Koncert Thompsona v Mariboru je dvigal prah že od same napovedi dogodka. Na spletu je zaokrožila peticija za prepoved koncerta "zaradi poveličevanja fašizma in nacizma ter nestrpnosti". Foto: STA

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Milana Trola, organizatorja koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča - Thompsona, proti odločbi mariborske upravne enote, ki je pred dvema letoma koncert prepovedala. Odločbo upravne enote je odpravilo. Trol pravi, da odškodnine ne bo zahteval, bo pa organiziral nov koncert.

Kot je v sodbi, s katero razpolagamo, zapisalo sodišče, upravna enota v odločbi ni konkretizirala, na kakšni podlagi in katerih dokazih je zaključila, da je bil namen organizatorja koncert organizirati z namenom, da se bodo na njem izvrševala kazniva dejanja.

Koncert Thompsona v Mariboru je dvigal prah že od same napovedi dogodka. Na spletu je zaokrožila peticija za prepoved koncerta "zaradi poveličevanja fašizma in nacizma ter nestrpnosti".

Marko Perkovič Thompson Siol Plus Kaj imata skupnega Thompson in Bernard Brščič?

Upravna enota Maribor je maja 2017 koncert v Festivalni dvorani Lent dva dni pred napovedanim datumom prepovedala. Ksenija Klampfer, takratna načelnica mariborske upravne enote, danes ministrica za delo, družino in socialne zadeve, je ob tem dejala, da je pri odločitvi pretehtalo dejstvo, da bi bile posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve.

Upravna enota je koncert prepovedala na predlog Policijske uprave Maribor, ki je v predlogu navajala, da razpolagajo z informacijami, ki kažejo na povečano varnostno tveganje.

"Nevarnost, da bodo prišli radikalni privrženci iz Hrvaške"

"Podana je utemeljena verjetnost, da se bodo koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani, oz. se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške, organizator pa nima nobenega vpogleda v kategorijo obiskovalcev v smislu ogroženosti reda na prireditvi tako doma kot v tujini. Prav tako razpolagamo z informacijo o shodu nasprotnikov tega koncerta, kar dodatno povečuje varnostno tveganje v povezavi s koncertom," je takrat sporočila policija.

Organizator se je na odločitev upravne enote pritožil in poudarjal, da razlogi, na katere se opira odločba, niso takšni, da bi bila prepoved nujna, temveč gre le za domneve. Poudarjal je tudi, da mu je kot organizatorju zaradi prepovedi nastala škoda in da prepoved krši svobodo izražanja in pravico do zbiranja.

Upravno sodišče je njegovi tožbi ugodilo in odločbo upravne enote odpravilo. Zadevo je vrnilo prvostopenjskemu organu v ponovno odločanje.

Trol zadeve ni želel komentirati, je pa za Žurnal povedal, da odškodnine ne bo zahteval, organiziral pa bo nov koncert.

Thompson je na Facebooku čestital Trolu za vztrajnost.

Njegove koncerte prepovedali v več državah

Koncerte hrvaškega pevca so sicer v preteklosti prepovedali ali odpovedali v več evropskih mestih (npr. v Amsterdamu, Rotterdamu, Sarajevu, Schlierenu) tudi zaradi ustaških simbolov, ki jih oboževalci prinašajo na koncerte.

Thompson, ki je vzdevek dobil po brzostrelki iz druge svetovne vojne, se ni nikoli jasno javno ogradil od ustašev, prav tako ni obsodil obnašanja dela svojih skrajno desnih privržencev, je poročala STA.

Kontroverzni pevec z ustaškim pozdravom

Sam pravi, da je zgolj domoljub, ki se distancira od ustaštva, občinstvu pa ne more prepovedati nošenja takšnih in drugačnih majic in kap na koncertu, je poročala STA.

Ena njegovih najslavnejših pesmi se sicer začne z zloglasnim ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ki ga publika glasno prepeva na njegovih koncertih. Ta pozdrav so med drugo svetovno vojno uporabljali ustaši, gre pa za ustaški ekvivalent nacističnemu pozdravu "Sieg heil". Zaradi podobnega pozdrava na tekmi z Islandijo je svetovna nogometna zveza FIFA leta 2013 ostro kaznovala hrvaškega nogometnega reprezentanta Josipa Šimunića, je še poročala STA

Preberite še:

Thompson Sportal Kontroverzni Thompson pojasnil, kako se je znašel na nogometnem avtobusu Marko Perković Thompson Novice Prepoved Thompsonovega koncerta že na ustavnem sodišču vrhovno sodišče Novice Vrhovno sodišče: Odločitev upravnega sodišča o Thompsonovem koncertu je bila nezakonita

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin