Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
12.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

4

Natisni članek

človekove pravice Jadranka Sovdat Špelca Mežnar Matej Accetto upravno sodišče vrhovno sodišče ustavno sodišče koncert Thompson

Četrtek, 10. 8. 2017, 12.26

6 let, 6 mesecev

Prepoved Thompsonovega koncerta že na ustavnem sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

4

Marko Perković Thompson | Foto STA

Foto: STA

Organizator Thompsonovega koncerta se je pritožil na ustavno sodišče, ki bo o zadevi odločalo prednostno. V senatu, ki bo o zadevi odločal, so Jadranka Sovdat, Matej Accetto in Špelca Mežnar.

Milan Trol, organizator Thompsonovega koncerta, ki ga je Upravna enota Maribor prepovedala, se je najprej pritožil na upravno sodišče in ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). To je o pritožbi odločilo šele po predvidenem koncertu, upravno sodišče pa je zadevo zavrglo, ker naj bi Trol s pritožbo moral počakati do odločitve MNZ.

Vrhovno sodišče je Trolu pritrdilo, da je bila odločitev sodnice upravnega sodišča Vlaste Švagelj Gabrovec nezakonita, zato upravno sodišče ponovno odloča, in sicer o tem, ali je MNZ s počasnim obravnavanjem pritožbe kršilo ustavne pravice organizatorju koncerta, glasbeniku in kupcem vstopnic. Če so jim pravice bile kršene, jim bo država morala povrniti tudi škodo.

Vrhovno sodišče: Sodnega varstva pred dnevom napovedanega dogodka ni

Je pa vrhovno sodišče menilo, da so navedbe pritožnika, ko je trdil, da bi moral imeti možnost pritožbe na upravno sodišče že pred dnevom napovedanega koncerta, neutemeljene. V sklepu, objavljenem julija, je zapisalo, da slovenskim sodiščem o zakonitosti prepovedi koncerta ni treba odločati pred dnevom dogodka, saj bi to pomenilo poseg v izvršilno vejo oblasti in s tem kršitev delitve oblasti.

A delitev oblasti imajo tudi druge države Sveta Evrope vključno s Poljsko, pri kateri je Evropsko sodišče leta 2007 prepoznalo kršitev. Zato je izgovor, da zaradi delitve oblasti slovenskim sodiščem ni treba spoštovati prava Sveta Evrope, neutemeljen, v ustavni pritožbi piše Trol.

Prednostna obravnava

V senatu, ki bo odločal o kršitvah, so predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, Matej Acceto in Špelca Mežnar, zadnja je tudi poročevalka. Senat je že sklenil, da bo ustavno pritožbo obravnaval prednostno.

Trol: Ne želimo si zadeve "Thompson proti Sloveniji"

Trol je s prednostno obravnavo zadovoljen. "Prepričan sem, da bo sodišče pošteno in bo preprečilo mednarodno blamažo, ki bi se zgodila v primeru obsodbe Slovenije v Strasbourgu v zadevi 'Thompson proti Sloveniji'. Evropsko pravo je jasno. Sodišča bi morala že pred dnevom dogodka odločiti, ali je prepoved zakonita. Pa še do danes niso," pravi Trol.

Sodba Evropskega sodišča človekovih pravic Baczkowski proti Poljski iz leta 2007 namreč državam narekuje, da morajo njena sodišča o prepovedanih dogodkih odločiti še pravočasno, da se lahko v primeru nezakonite prepovedi dogodek izvede v predvidenem času. To pravilo v Svetu Evrope velja že od leta 1998, vsebujejo ga tudi dokumenti Beneške komisije in OVSE. Vrhovno sodišče je trdilo, da so v zadevi Thompson okoliščine bistveno drugačne kot v navedem primeru Baczkowski.

Ne spreglejte