Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2017,
10.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

23

Natisni članek

Thompson koncert prepoved Maribor

Sreda, 17. 5. 2017, 10.56

6 let, 6 mesecev

V Mariboru prepovedali Thompsonov koncert

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

23

Marko Perkovič Thompson | Foto STA

Foto: STA

Upravna enota Maribor je glede izvedbe Thompsonovega koncerta v Mariboru sledila predlogu Policijske uprave Maribor in dogodek prepovedala.

Na odločitev je mogoča pritožba v treh dneh, ki jo je organizator koncerta Milan Trol že napovedal, vendar pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, poroča Večer.

Upravna enota verjame policiji

Policija je v ponedeljek na Upravno enoto Maribor vložila predlog za prepoved sobotnega koncerta spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića - Thompsona v Festivalni dvorani Lent, saj informacije po besedah policije kažejo na povečano varnostno tveganje.

"Ocenili smo, da je policija verodostojna pri podaji ocene glede tveganja. Tehtali smo med ustavno pravico do združevanja ter izjavami organizatorja koncerta in predstavniki policije. Prevladalo je dejstvo, da bi lahko, če bi se na koncertu zgodila kazniva dejanja, prišlo do večjih posledic kot s samo prepovedjo prireditve," pravijo na upravni enoti.

Policija: Na koncert bi verjetno prišli hrvaški radikalci

Policija je presodila, "da so na podlagi na novo pridobljenih informacij in zaznav dogodkov izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep". "Gre za informacije, ki kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj," so navedli.

"Podana je utemeljena verjetnost, da se bodo koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani, oz. se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške, organizator pa nima nobenega vpogleda v kategorijo obiskovalcev v smislu ogroženosti reda na prireditvi tako doma kot v tujini. Prav tako razpolagamo z informacijo o shodu nasprotnikov tega koncerta, kar dodatno povečuje varnostno tveganje v povezavi s koncertom," trdi policija.

Thompson: Ne spodbujam ustaštva. To so izmišljotine.

Organizator koncerta je samostojni podjetnik Milan Trol, ki poudarja, da gre le za koncert. Kritike zavrača tudi Thompson. Kot je povedal za Tednik na RTV Slovenija, gre za lažne obtožbe na njegov račun.

"Prav rad bi videl, da bi kdo našel kakšen verz ali odlomek katerekoli moje pesmi, ki spodbuja nacionalizem, ustaštvo, nacizem, fašizem in tako dalje. To so čiste izmišljotine. Menim, da gre za boj med dvema svetovnima nazoroma. S svojimi pesmimi, s svojo glasbo zagovarjam svetovni nazor, ki govori o ljubezni do Boga, družine, domovine, človeka. Teme so vrednote, pridobljene v domovinski vojni," je dejal.

Ne spreglejte