SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhovno sodišče: Odločitev upravnega sodišča o Thompsonovem koncertu je bila nezakonita

10

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Vrhovno sodišče je ugodilo organizatorju Thompsonovega koncerta. Upravno sodišče bo znova odločalo, ali je MNZ s počasnim obravnavanjem pritožbe kršilo ustavne pravice organizatorju koncerta, glasbeniku in kupcem vstopnic.

Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Milana Trola, organizatorja prepovedanega koncerta hrvaškega pevca Thompsona. Odločilo je, da je sodnica upravnega sodišča Vlasta Švagelj Gabrovec nezakonito zavrgla tožbo, s katero je Trol zatrjeval, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) njemu, Thompsonu in kupcem vstopnic kršila ustavne pravice s tem, da je po prepovedi koncerta zavlačevalo z odločitvijo o pritožbi.

Upravna enota Maribor je namreč dva dni pred predvidenim koncertom tega prepovedala. Organizator se je zoper prepoved pritožil na MNZ in na upravno sodišče ter zatrjeval, da mu je nastala poslovna škoda v višini 150 tisoč evrov.

MNZ je odločalo o pritožbi tri delovne dni (tak rok določa slovenski zakon) in odločitev sprejelo šele po predvidenem dnevu dogodka, čeprav evropska konvencija določa, da mora pritožbeni organ odločiti pred dnevom dogodka. Sodnica upravnega sodišča Švagelj Gabrovčeva je tožbo zavrgla kot prezgodnjo, saj naj bi jo organizator lahko vložil šele po odločitvi MNZ.

Znova bo odločalo upravno sodišče

Organizator koncerta se je zoper njeno odločitev pritožil na vrhovno sodišče, ki mu je ugodilo in potrdilo, da je bila odločitev sodnice nezakonita. Vrhovno sodišče je zadevo vrnilo v odločanje upravnemu sodišču, ki bo tokrat moralo upoštevati evropsko pravo in odločiti, ali je MNZ s počasnim obravnavanjem pritožbe kršilo ustavne pravice organizatorju koncerta, glasbeniku in kupcem vstopnic. Če so jim pravice bile kršene, jim bo država morala povrniti tudi škodo. 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 652
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin