Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
8.15

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

4

Natisni članek

Koronavirus virus test

Četrtek, 9. 4. 2020, 8.15

4 leta

Opozorilo pred nepreverjenimi testi za samotestiranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

4

koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Testi za dokazovanje okužb z novim koronavirusom, ki jih je v zadnjem času mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo, opozarjajo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Koronavirus
Novice Koronavirus v Sloveniji: 40 mrtvih in štirje novi pacienti na intenzivni negi #video

Skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na tej fakulteti je sporočila, da testiranje na prisotnost virusnega genoma ali prisotnost specifičnih protiteles v krvi bolnika po preboleli okužbi spada v pristojnost strokovnjakov, ki imajo dostop do potrebnih aparatur oziroma do certificiranih in preverjenih testov, piše STA.

Težava je premajhna specifičnost

Težava različnih spletnih ponudb za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom je namreč njihova premajhna specifičnost, saj test brez certifikatov in rigoroznih preverjanj lahko pokaže lažno pozitivno reakcijo oziroma reagira s protitelesi, ki so nastala zaradi okužb z drugimi nenevarnimi koronavirusi pred časom sars-cov-2. Tako dobi posameznik, ki se samotestira z neustreznim testom, napačno informacijo, da je prebolel okužbo z novim koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19, opozarjajo na fakulteti za farmacijo.

Porodnišnica Ljubljana
Novice Že v skafandrih: trije porodi s koronavirusom okuženih mam v Ljubljani #video

Kot so še pojasnili, testi temeljijo na dveh tehnologijah: začetek okužbe je mogoče dokazati z odvzetjem nosne ali žrelne sluznične tekočine in dokazovanjem prisotnosti virusnega genoma. Druga skupina testov pa temelji na dokazovanju prisotnosti protiteles, ki nastanejo približno od šest do 13 dni po okužbi z virusom.

Ob opozorilu pred uporabo nepreverjenih testov so v skupini fakultete za farmacijo še zapisali, da razvoj testov sicer intenzivno poteka, saj bodo podatki o tem, kolikšen del populacije je že prebolel bolezen in koliko časa traja imunost, izjemno pomembni pri nadaljnjih ukrepih. Opozarjajo pa, da trenutno še ni podatkov o dolžini zaščite pred novim koronavirusom, ki v splošnem lahko traja nekaj mesecev, leto ali celo več let. Te podatke naj bi predvidoma pridobili v prihodnjem letu, še navaja STA.

Novice Slovenija pri testiranju pred Avstrijo, Balkan daleč zadaj #video
Ne spreglejte