Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
11.24

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Surs ladijski promet letalstvo avtobus vlak javni promet

Petek, 15. 12. 2023, 11.24

4 mesece, 2 tedna

Oktobra več ljudi na vlakih in mestnih avtobusih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
železniška postaja Ljubljana | Z izjemo medkrajevnega in mednarodnega avtobusnega javnega linijskega prevoza so oktobra vsa preostala prometna sredstva zabeležila rast števila potnikov.  | Foto Matej Leskovšek

Z izjemo medkrajevnega in mednarodnega avtobusnega javnega linijskega prevoza so oktobra vsa preostala prometna sredstva zabeležila rast števila potnikov.

Foto: Matej Leskovšek

Oktobra se je okrepila medletna rast števila potnikov v železniškem in mestnem avtobusnem javnem linijskem prevozu. Potnikov je bilo več tudi na letališčih in v pristaniščih, medtem ko se je število potnikov v medkrajevnem in mednarodnem avtobusnem javnem linijskem prevozu zmanjšalo, je objavil državni statistični urad.

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so oktobra prepeljali skoraj 4,2 milijona potnikov, kar je 17 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. V medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu so našteli 2,6 milijona potnikov, s tem pa sedem odstotkov manj kot oktobra lani. Pri tem so prevozniki opravili 53 milijonov potniških kilometrov, kar je pet odstotkov manj kot v lanskem oktobru. 

Vlaki so medtem v desetem mesecu prepeljali 1,4 milijona potnikov. S tem se je število medletno povečalo za osem odstotkov. Pri tem so Slovenske železnice opravile okoli 89 milijonov potniških kilometrov (+25 odstotkov).

Z letali več potnikov in manj blaga

Statistiki so se dotaknili tudi letalskega prometa. Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je oktobra potovalo 119 tisoč potnikov. To je bilo 28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pretovorjenih je bilo približno tisoč ton blaga oz. pet odstotkov manj.

Večji je bil tudi ladijski promet

V slovenska pristanišča je po podatkih statističnega urada v oktobru letos priplulo ali iz njih odplulo 323 ladij, s čimer se je število medletno povečalo za pet odstotkov. Od tega jih je bilo 36 za prevoz potnikov, pri čemer so našteli več kot 21.600 potnikov ali 80 odstotkov več kot v lanskem oktobru. V koprskem pristanišču so pretovorili 1,9 milijona ton blaga ali sedem odstotkov več kot pred letom dni.

Za petino več tovornih vozil

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo oktobra vstopilo ali iz nje izstopilo 5,9 milijona potniških vozil, kar v medletni primerjavi pomeni 14-odstotno rast. Tovornih vozil je bilo 1,5 milijona oz. 22 odstotkov več.

Rast beleži tudi trg motornih vozil. V Sloveniji je bilo oktobra prvič registriranih več kot 9.700 cestnih motornih vozil ali 16 odstotkov več kot leto pred tem. Med njimi je bilo prvič registriranih skoraj 7.200 osebnih avtomobilov oz. 17 odstotkov več. Od tega jih je bilo novih 3.800 ali 12 odstotkov več kot oktobra lani.

Frankfurt
Novice Frankfurtsko letališče pod vodo: potniki obtičali na letalih #video
slovenske železnice dvopodni vlak
Novice Neurja ohromila železniški promet
Slovenske železnice
Novice Zaradi iztirjenja zaprta železniška proga na odseku Kresnice-Litija
Predstavitev novega dvopodnega vlaka
Novice Vlak se je iztiril, a potniki tega niso zaznali
Ne spreglejte