SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odkritje slovenskih raziskovalcev, ki bi lahko pomagalo tudi pri zdravljenju raka

1

termometer

Slovenski raziskovalci so odkrili delovanje receptorja imunskega sistema pri revmatoidnem artritisu, kar odstira nova obzorja na področju zdravljenja teh bolezni.

Naš imunski sistem se sproži, ko dobi signal za nevarnost. Tak primer je bakterijska okužba, a včasih se sproži tudi, če te okužbe ni. Tako je pri tako imenovanem receptorju imunskega sistema TLR4, na katerega se telo odziva drugače, če se aktivira kot posledica okužbe ali kot posledica tako imenovanega oksidativnega stresa, ko se tvorijo kisikovi radikali, ki tvorijo oksidirane lipide. Ti pa dodatno sprožijo aktivacijo nekaterih genov, ki so vključeni v regeneracijo tkiva.

Kaj povzroča delovanje receptorja Omenjeni receptor igra pomembno vlogo pri številnih boleznih, od revmatoidnega artritisa, ateroskleroze, nevropatske bolečine do raka. Če bi lahko zavrli njegovo aktivacijo, pa bi lahko pripomogli k zdravljenju teh bolezni.

Strokovnjaki se dolgo niso strinjali, kaj ta receptor aktivira, je pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Zdaj so slovenski raziskovalci ugotovili, da je skupen signal vseh teh bolezni ravno oksidativni stres.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin