Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
7.33

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

proračun Državni zbor Odbor za finance

Sobota, 18. 11. 2023, 7.33

5 mesecev, 2 tedna

Odbor za finance danes še o proračunu za leto 2024

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Odbor za finance | Odbor ima na dnevnem redu tudi predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov, ki daje vladi pooblastila glede možnosti upravljanja z državnim proračunom in zadolževanjem.  | Foto STA

Odbor ima na dnevnem redu tudi predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov, ki daje vladi pooblastila glede možnosti upravljanja z državnim proračunom in zadolževanjem.

Foto: STA

Potem ko je odbor DZ za finance v petek za sprejem pripravil predlog državnega proračuna za leto 2025, ima na dnevnem redu današnje seje še predlog sprememb proračuna za leto 2024 in zakona o njunem izvrševanju. Vse skupaj bo DZ sprejemal na novembrski seji, ki se začne v ponedeljek.

Proračun za leto 2024 je DZ sprejel že novembra lani, z zdaj obravnavanimi spremembami pa se odhodki zvišujejo za 720 milijonov evrov, kar vlada pojasnjuje s potrebo po zagotovitvi veliko sredstev za odpravo posledic avgustovskih poplav. Pričakovati je, da bo obnova po poplavah trajala še nekaj prihodnjih let.

Za leto 2024 je tako določen najvišji obseg izdatkov pri 16,2 milijarde evrov, prihodki pa naj bi dosegli 14 milijard evrov. To pomeni, da bo primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,2 milijarde evrov, kar v deležu bruto domačega proizvoda predstavlja 3,3 odstotka.

Odbor ima na dnevnem redu tudi predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov, ki daje vladi pooblastila glede možnosti upravljanja z državnim proračunom in zadolževanjem. V njem so med drugim zapisani najvišji dovoljeni obseg zadolževanja in dovoljenih poroštev države v obeh letih ter tudi višina povprečnine za občine in letnega dodatka za upokojence.

Uskladitev socialnih transferjev in plač javnih uslužbencev

Vlada je sprva za leto 2024 predlagala, da se zneski socialnih transferjev in plače javnih uslužbencev ne uskladijo, kar je povzročilo odločno nasprotovanje v javnosti. Poslanci koalicije tako danes na sejo prihajajo z dopolnili, da se plače in deloma tudi transferji vendarle uskladijo. Še vedno pa ostaja v zakonu zapisana neskladnost mej davčnih razredov in olajšav pri dohodnini.

Odbor za finance
Novice Odbor za finance danes o proračunu za leto 2025
Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Novice Odbor za finance zavrnil vsa dopolnila k predlogu rebalansa
Ne spreglejte