Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
6.26

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

primanjkljaj Odbor za finance proračun Državni zbor

Petek, 17. 11. 2023, 6.26

5 mesecev, 2 tedna

Odbor za finance danes o proračunu za leto 2025

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Odbor za finance | Proračunski primanjkljaj je načrtovan v višini 1,8 odstotka BDP, potem ko naj bi se prihodnje leto zaradi sanacije po poplavah povzpel do 3,3 odstotka BDP. | Foto STA

Proračunski primanjkljaj je načrtovan v višini 1,8 odstotka BDP, potem ko naj bi se prihodnje leto zaradi sanacije po poplavah povzpel do 3,3 odstotka BDP.

Foto: STA

Odbor DZ za finance bo danes še enkrat obravnaval predlog državnega proračuna za leto 2025, potem ko je vlada v njem opravila nekatere prerazporeditve. V soboto bo imel na dnevnem redu še predlog sprememb proračuna za leto 2024, plenarna seja, na kateri bodo poslanci sprejemali proračuna za obe leti, pa se začne v ponedeljek.

Člani odbora za finance so se s predlogom proračuna za leto 2025 seznanili pred štirimi tedni, ko jim je finančni minister Klemen Boštjančič povedal, da ga je vlada pripravila v še vedno negotovih razmerah po zaporedju treh kriz, to je covid-19, energetske krize in obsežnih poplav v letošnjem avgustu. Proračunski primanjkljaj je načrtovan v višini 1,8 odstotka BDP, potem ko naj bi se prihodnje leto zaradi sanacije po poplavah povzpel do 3,3 odstotka BDP.

Prav tako so se prejšnji mesec s predlogom proračuna za leto 2025 seznanila preostala delovna telesa državnega zbora, nato pa je morala vlada pripraviti dopolnjen predlog. V njem je pustila prihodke in odhodke nespremenjene, je pa za investicije v cestno infrastrukturo zagotovila dodatnih 21,5 milijona evrov. Opozicijski poslanci SDS in NSi danes na sejo prihajajo s predlogi za še nekaj prerazporeditev.

V obravnavi v DZ je tudi predlog sprememb proračuna za leto 2024. Tega bodo člani odbora obravnavali v soboto, oba skupaj pa bo DZ sprejemal prihodnji teden.

bankovci, evri
Novice Dosežen dogovor o proračunu EU za 2024
Vlada
Novice Vlada dopolnila predlog državnega proračuna za leto 2025
evri
Novice Komisija DZ potrdila zaključni račun proračuna 2022
evri denar evro
Novice Državni proračun v desetih mesecih z 1,1 milijarde evrov primanjkljaja
Ne spreglejte