Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2019,
11.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

7

Natisni članek

konoplja

Sobota, 2. 3. 2019, 11.12

5 let, 1 mesec

"Od stotih ljudi, ki pridejo v trgovino, je eden zdrav" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

7

Trnovo pot so morali prehoditi bolniki, ki si bolečine ali neozdravljive bolezni lajšajo s konopljo. Okoli te rastline se vrti tudi življenje Brežičana Janka Pirca, pionirja med slovenskimi pridelovalci in predelovalci konoplje.

Pred šestimi leti je bil zaradi sajenja konoplje obsojen na štiri mesece pogojne kazni. Na domačem dvorišču je posadil osem sadik konoplje, s katero je želel lajšati bolečine ženi, ki je zbolela za multiplo sklerozo, in dveletnemu sinu s hudo obliko sladkorne bolezni. Rastline so policisti poželi, Pirca pa ovadili zaradi trgovine z drogami. Danes ima polje konoplje, z njo pa pomaga tudi drugim, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Trgovina stoji sredi Brežic, nasproti sodišča, kjer se je Janko Pirc pogosto zagovarjal.

"Vse, kar zraste na naših njivah, je za ljudi," pravi Janko, ki mu je bridka izkušnja zdaj življenjski cilj. Kar ponujajo, so prehranski dodatki.

"Od stotih ljudi, ki pridejo v trgovino, je eden zdrav," pravi.

Za ravnovesje v telesu, energijo. Blaži luskavico, dermatitis, izpuščaje, akne, alergije, nevrološke težave in tako naprej.

Zdravnikov, ki bi bili dobro poučeni o konoplji, je malo

Vlada je že leta 2016 ministrstvu za zdravje naročila, naj uredi področje konoplje za medicinsko uporabo, ki dviga največ prahu, da bodo zdravila dostopna bolnikom in da jih ne bodo za to preganjali. In kje smo? Zgolj pri predpisovanju, ko res odpovedo vse druge možnosti zdravljenja.

Zdravnikov, ki bi bili dobro poučeni o konopljini uporabi v medicini, je malo.

Tudi v nevladne organizacije prihajajo ljudje s hudimi zdravstvenimi težavami, ki jim medicina ne prisluhne želji po konoplji.

Kup stvari je v nasprotju z logiko, je potrdil tudi Janko. Zdravila iz konoplje so dovoljena, pridelava rastlin, iz katerih bi jih pridobivali, pa ne.

Pri njih je vse pridelano ekološko, z vsemi analizami in dokazili, kaj konoplja, ki jo kupi uporabnik, vsebuje.

Poraba se zelo povečuje, količina predpisanih zdravil s konopljo se vsako leto podvoji, prav zdaj, spomladi, pa odidejo na teren tudi kmetijski inšpektorji, ki bodo preverjali vsebnost THC, to je namreč tisti najbolj sporni, opojni del, so še poročali.

Ne spreglejte