SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od danes nekateri delodajalci oproščeni plačila določenih prispevkov

4

termometer

Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, ki ga je DZ sprejel sredi julija, danes začenja veljati.

Zakon določa olajšave za delodajalce, ki zaposlijo osebo, mlajšo od 30 let. Določa tudi zgornjo mejo porodniškega nadomestila, ki ne more biti višje od dvakratnika povprečne mesečne plače.

Po novem zakonu o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva so delodajalci, ki za nedoločen čas zaposlijo osebo, mlajšo od 30 let, za prvi dve leti oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. Ukrep se nanaša na čas od 1. novembra letos do konca leta 2014.

V zadnjih šestih mesecih mora redno izplačevati plače in plačevati prispevke Do spodbude je upravičen delodajalec, ki zadnje tri mesece pred zaposlitvijo mlajšega delavca ni začel postopka za odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma ni odpovedal pogodbe delavcem iz poslovnih razlogov. Delodajalec pred zaposlitvijo mlajšega delavca tudi ne sme imeti blokiranega transakcijskega računa 30 ali več zaporednih dni. V zadnjih šestih mesecih pred zaposlitvijo mlajšega delavca mora tudi redno izplačevati plače in plačevati prispevke.

Zakon omejuje najvišje izplačilo porodniškega nadomestila, tako da ne more biti višje od dvakratnika povprečne mesečne plače v Sloveniji, ki znaša okoli 2.800 evrov bruto. Po oceni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo določba zajela približno sto žensk. Ukrep bo veljal od 1. avgusta letos do vključno leta, ki sledi tistemu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka BDP-ja.

Med razpravo v DZ-ju je velika večina poslancev pozdravila olajšave za delodajalce. Tudi opozicija je ta ukrep opisala kot dober. Glede ukrepa določanja zgornje meje porodniškega nadomestila so v koaliciji poudarjali, da je ukrep nujen in predvsem začasen, v opozicijskih SDS in NSi pa so izpostavili, da je poseg v ta nadomestila nedopusten.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin