Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Nedelja,
7. 10. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

5

Natisni članek

ZZZS zobozdravstvo

Nedelja, 7. 10. 2018, 10.00

5 let, 6 mesecev

Obljubljajo brezplačne implantate, a ne veselite se prezgodaj

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

5

zobje zobozdravnik | Medtem ko so zobni vsadki zdaj "izjemoma pravica", bodo po novem postali "pravica, opredeljena v pravilih obveznega zavarovanja".  | Foto Thinkstock

Medtem ko so zobni vsadki zdaj "izjemoma pravica", bodo po novem postali "pravica, opredeljena v pravilih obveznega zavarovanja".

Foto: Thinkstock

Od oktobra 2019 dalje bo ZZZS nekaterim zavarovancem kril stroške zobnih vsadkov. Vendar so pogoji zelo strogi, zato bo do te pravice upravičenih relativno malo ljudi.

Spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so jih pripravljali od leta 2014, skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa jih je potrdila sredi septembra, med drugim predvidevajo povečan obseg pravic zobozdravstvenega varstva. Med njimi so tudi zobni vsadki.

Medtem ko so ti zdaj "izjemoma pravica", bodo po novem postali "pravica, opredeljena v pravilih obveznega zavarovanja". Vendar to ne pomeni, da bodo vsesplošno brezplačni.

Do terapije upravičenih relativno malo zavarovancev

Spremembe, ki bodo v veljavo stopile 13. oktobra letos, uporabljati pa se bodo začele oktobra prihodnje leto, namreč opredeljujejo precej stroge pogoje, pod katerimi bo zavarovana oseba deležna brezplačnega vsadka.

"Glede na navedeno, bo ZZZS kril zobne vsadke v težjih primerih," je pogoje komentirala predstojnica zobozdravstvene dejavnosti v Zdravstvenem domu Ljubljana Šiška Aleksandra Banović Groznik. Po njenem mnenju bo do "terapije z zobnimi vsadki na račun ZZZS upravičenih relativno malo ljudi".

ZZZS bo zobne vsadke kril v težjih primerih, od prirojenih nepravilnosti do nepravilnosti čeljustnih kosti po odstranitvi tumorjev. | Foto: Reuters ZZZS bo zobne vsadke kril v težjih primerih, od prirojenih nepravilnosti do nepravilnosti čeljustnih kosti po odstranitvi tumorjev. Foto: Reuters

Zobni vsadki le ob prirojenih nepravilnostih in težjih boleznih

Težji primeri, v katerih bo zavarovanec upravičen do brezplačnega zobnega vsadka, so prirojene nepravilnosti:

  • premajhno število zob (šest ali več manjkajočih),
  • nepravilnosti na čeljustnih grebenih in nebu, bolj znane kot volčje žrelo in zajčja ustnica.

Do kritja stroška zobnega vsadka bodo upravičeni tudi zavarovanci z nepravilnostmi čeljustnih kosti po odstranitvi tumorjev do stanj, kjer so čeljustni grebeni takšni, da ne omogočajo izdelavo funkcionalne proteze.

Omejeno na največ štiri zgoraj in dva spodaj

Ne glede na pogoje, bo zavarovanec upravičen do največ štirih brezplačnih zobnih vsadkov v zgornji čeljusti in dveh v spodnji čeljusti, navajajo na ZZZS.

zobje zobozdravnik
Novice Ko je treba za obisk zobozdravnika čakati tudi več mesecev

Kadilcem pravica odvzeta

Ne glede na prej omenjene pogoje, nekateri zavarovanci do brezplačnih zobnih vsadkov sploh ne bodo upravičeni.

In sicer tisti, ki imajo bolezni in stanja, ki ne omogočajo vraščanja vsadka, kot so:

  • neutemeljena sladkorna bolezen,
  • obsevanja,
  • uživanje citostatikov.

Prav tako zavarovalnica stroškov implantata v nobenem primeru ne bo krila:

  • kadilcem, ki pokadijo na primer več kot deset cigaret na dan,
  • tistim, ki škrtajo z zobmi (bruksizem),
  • tistim, ki ne skrbijo za ustrezno ustno higieno ali
  • nimajo saniranih zob.

Kadilci do brezplačnih zobnih vsadkov ne bodo upravičeni. | Foto: Thinkstock Kadilci do brezplačnih zobnih vsadkov ne bodo upravičeni. Foto: Thinkstock

zobozdravnik
Novice Katere zobozdravstvene storitve so brezplačne

"Material ni slaba izbira, ni pa idealna"

Zobni vsadki, ki jih bo krila zavarovalnica, bodo narejeni iz titana in titanove zlitine, ki vsebuje vsaj 85 odstotkov titana. Prevleka in mostiček na zobnem vsadku bosta izdelana iz porcelana in kobaltkromove zlitine, zobna proteza na zobnih vsadkih pa iz akrilata in ulite kovinske baze iz kobaltkromove ali podobne zlitine, so nam povedali na ZZZS.

"Titanijevi zobni vsadki so že dolga leta v uporabi leta v uporabi in so varna in preverjena izbira, saj se titan kot biokompatibilen material že leta uporablja tudi na primer v ortopediji pri operacijah kolkov," pojasnjuje zobozdravnica Banović Groznik.

Zasebni zobozdravnik Matej Pirtovšek, lastnik klinike Ustna Medicina, medtem pojasnjuje, da je za izdelavo zobnih vsadkov na trgu več kot tisoč različnih sistemov in kombinacij. Kot pravi, je čisti titan primernejša izbira od titanove zlitine, "razumljivo pa je, glede na finančno stanje države, da najdražjih in najbolj preverjenih sistemov obvezno zavarovanje ne bo pokrilo."

Dodaja še, da to ne pomeni, "da je to za paciente slaba izbira, ni pa idealna". Na njihovi kliniki uporabljajo titanove vsadke Straumann in Ankylos ter cirkonijeve vsadke. Prevleke in proteze so v 90 odstotkih brezkovinske, "ki so tkivom (zobu, dlesnim) veliko bolj prijazne in seveda tudi bolj estetske". Cena vsadka je od 700 evrov dalje.

zobozdravnik
Novice Zobozdravniki: Brezplačne bele plombe bodo podaljšale čakalne vrste #video
Ne spreglejte